Duminică 5 Iulie 2020

Seară cu Olaszrizling, Irsai Olivér și mai ales Juhfark sub bradul bunicii

După ce ultima oară, prin toamna anului 2019, ne-a invitat la o degustare de stele, prietenul Andrei...

Cineva iubește, acolo sus și în curtea bunicii, Mustoasa lui Emanuele Reolon

Prin decret al guvernului CDViN, clubul nostru a intrat în stare de oeno-urgență. Avem nevoie cu toț...

Un nou început oenofil cu Herbert, când felinarele solare se aprind...

După o prea îndelungată așteptare, dormitorul și curtea bunicii s-au umplut din nou de prieteni și d...

  • Seară cu Olaszrizling, Irsai Olivér și mai ales Juhfark sub bradul bunicii

  • Cineva iubește, acolo sus și în curtea bunicii, Mustoasa lui Emanuele Reolon

  • Un nou început oenofil cu Herbert, când felinarele solare se aprind...

Luni, 07 Octombrie 2013 15:45

Pisa şi Volterra, piatră romană pe piatră etruscă, şi pe deasupra câte un vin românesc

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Din Liguria, Toscana pare o destinaţie logică. Acolo, la Pisa, am sprijinit Turnul cu o Fetească Neagră, iar un pic mai încolo, la Volterra, am pus de o Nedee pe muzică de Fărâmiţă Lambru. Între două flashtasting-uri, am locuit printre vii şi măslini într-un orăşel cu aromă de vin santo, un loc în care ne vom întoarce negreşit cândva.

Sâmbătă, 31 august. Nu ne-am despărţit de Manarola fără să mai bem un ristreto autentic şi fără să mai dăm o tură de dimineaţă pe străzile de piatră, ancestrale. Marea, stâncile şi pescăruşii erau la locul lor iar localnicii îşi vedeau liniştiţi de treabă, servind turiştii ori robotind în legea lor. Cu o seară înainte, aproape de faleză, am comandat de la un nene simpatic pizza şi bere pe care le-am consumat pe terasa apartamentului abrupt al prietenei tocmai venite din ţară. Acum cărăm valize la deal către maşinile din parcare şi pornim spre Toscana. Portul La Spezia, care arăta ca o bijuterie nocturnă cu două seri în urmă, ne întâmpină cu o lungă esplanadă cu palmieri. Următoarea oprire e la Pisa, în Piazza dei Miracoli, unde sprijinim Turnul ce simbolizează Italia şi filmăm vocalizele din Baptisteriu. Ne reunim cu ultimii sosiţi din grup, care au petrecut în trei câteva nopţi pe litoralul liguric. După un ceas şi-un pic ajungem la pensiunea Amarrante din Montaione. Sosim pe rând iar proprietarul, Moreno, care e un hâtru, ne face un tur al pensiunii. Proprietatea numără mai multe clădiri de piatră, tipic toscane, străvechi dar renovate impecabil, şi mai numără vreo patru hectare de vie şi o plantaţie de măslini. Moreno ne vorbeşte în italiană, ne arată împrejurimile, ascunzătoarea din război, cele două piscine şi ne face o degustare de lichioruri, vin santo şi grappa din producţia proprie. "Le signore domine le situazione" avea să le spună a doua zi, dis-de-dimineaţă, doamnelor din grup care-şi beau primele cafeaua.

Duminică, 1 septembrie. Excursie la Volterra, Cole Val d'Elsa şi Tavarnelle Val di Pesa, plus o mică degustare la Villa Spoiano. Flashtasting programat cu Nedeea. Mergem cu Loganul pe şoselele înguste şi sinuoase ale Toscanei, ne distrăm bine ascultând Fărâmiţă Lambru. În Volterra descoperim detalii pentru deliciul ochiului: motanul care doarme pe o maşină, magazinele cu fructe de alabastru, repetiţiile din piazza grande, rufele de la balcoane, tihna localnicilor. Totul e de piatră, lemn şi fier forjat, totul pare nou şi de când lumea în acelaşi timp, piatră romană peste piatră etruscă, şi peste toate şed cărămizile îngrijite ale prezentului. Un gringo cântă la chitară pe aleea de pe care poţi contempla ruinele amfiteatrului roman iar noi o luăm spre Tavarnelle Val di Pesa pentru o masă târzie şi mult aşteptată.

 

Citit 3103 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 21:32
Publicitate

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Caută

Publicitate