Luni 24 Februarie 2020

Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Punctul culminant al unui weekend de foc petrecut la început de februarie în dormitorul bunicii a fo...

Dublă degustare cu Big Radu în cadrul unui eveniment de-a dreptul MagiQ

Dac-ar fi să pun cap la cap toate sticlele degustate ori să le aranjez precum dominouri răsturnabile...

O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

Nu știu cum se face că, în cei zece ani de existență a Asociației Vestik și în cei opt ani de când f...

  • Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

  • Dublă degustare cu Big Radu în cadrul unui eveniment de-a dreptul MagiQ

  • O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

Luni, 07 Octombrie 2013 15:45

Pisa şi Volterra, piatră romană pe piatră etruscă, şi pe deasupra câte un vin românesc

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Din Liguria, Toscana pare o destinaţie logică. Acolo, la Pisa, am sprijinit Turnul cu o Fetească Neagră, iar un pic mai încolo, la Volterra, am pus de o Nedee pe muzică de Fărâmiţă Lambru. Între două flashtasting-uri, am locuit printre vii şi măslini într-un orăşel cu aromă de vin santo, un loc în care ne vom întoarce negreşit cândva.

Sâmbătă, 31 august. Nu ne-am despărţit de Manarola fără să mai bem un ristreto autentic şi fără să mai dăm o tură de dimineaţă pe străzile de piatră, ancestrale. Marea, stâncile şi pescăruşii erau la locul lor iar localnicii îşi vedeau liniştiţi de treabă, servind turiştii ori robotind în legea lor. Cu o seară înainte, aproape de faleză, am comandat de la un nene simpatic pizza şi bere pe care le-am consumat pe terasa apartamentului abrupt al prietenei tocmai venite din ţară. Acum cărăm valize la deal către maşinile din parcare şi pornim spre Toscana. Portul La Spezia, care arăta ca o bijuterie nocturnă cu două seri în urmă, ne întâmpină cu o lungă esplanadă cu palmieri. Următoarea oprire e la Pisa, în Piazza dei Miracoli, unde sprijinim Turnul ce simbolizează Italia şi filmăm vocalizele din Baptisteriu. Ne reunim cu ultimii sosiţi din grup, care au petrecut în trei câteva nopţi pe litoralul liguric. După un ceas şi-un pic ajungem la pensiunea Amarrante din Montaione. Sosim pe rând iar proprietarul, Moreno, care e un hâtru, ne face un tur al pensiunii. Proprietatea numără mai multe clădiri de piatră, tipic toscane, străvechi dar renovate impecabil, şi mai numără vreo patru hectare de vie şi o plantaţie de măslini. Moreno ne vorbeşte în italiană, ne arată împrejurimile, ascunzătoarea din război, cele două piscine şi ne face o degustare de lichioruri, vin santo şi grappa din producţia proprie. "Le signore domine le situazione" avea să le spună a doua zi, dis-de-dimineaţă, doamnelor din grup care-şi beau primele cafeaua.

Duminică, 1 septembrie. Excursie la Volterra, Cole Val d'Elsa şi Tavarnelle Val di Pesa, plus o mică degustare la Villa Spoiano. Flashtasting programat cu Nedeea. Mergem cu Loganul pe şoselele înguste şi sinuoase ale Toscanei, ne distrăm bine ascultând Fărâmiţă Lambru. În Volterra descoperim detalii pentru deliciul ochiului: motanul care doarme pe o maşină, magazinele cu fructe de alabastru, repetiţiile din piazza grande, rufele de la balcoane, tihna localnicilor. Totul e de piatră, lemn şi fier forjat, totul pare nou şi de când lumea în acelaşi timp, piatră romană peste piatră etruscă, şi peste toate şed cărămizile îngrijite ale prezentului. Un gringo cântă la chitară pe aleea de pe care poţi contempla ruinele amfiteatrului roman iar noi o luăm spre Tavarnelle Val di Pesa pentru o masă târzie şi mult aşteptată.

 

Citit 2994 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 21:32

Vorbe despre vin

Nu pot scrie versuri durabile băutorii de apă


Publicitate

Pivnicer

Cocoțată pe un deal de la marginea Pâncotei, oraș arădean interesant, încărcat de istorie, Crama Dorvena e mai discretă decât se arată la prima vedere. Și prima vedere e spectaculoasă, e panoramică, o admiri de pe șosea de mergi de la Pâncota spre Ineu ori invers, se dezvăluie ca un monument viticol futurist, încântă ochiul oricărui călător dedat plăcerilor privirii.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate