Duminică 31 Mai 2020

Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

În mod absolut întâmplător, am făcut o pasiune pentru vinurile unei crame boutique din Dealu Mare, p...

Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

Ani bisecți, vinuri bisecte... Din patru în patru ani, în anii aceia de 366 de zile în care luna feb...

Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Punctul culminant al unui weekend de foc petrecut la început de februarie în dormitorul bunicii a fo...

  • Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

  • Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

  • Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Vineri, 11 Octombrie 2013 13:53

Voiajori pe verticală în oraşul lui Senius, degustători pe orizontală la Montaione

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Alături de Florenţa, Siena este una dintre destinaţiile toscane obligatorii. Acolo am surprins tot felul de detalii plăcute ochiului, iar ziua am încheiat-o cu o degustare comparativă de vinuri româneşti şi italiene la pensiunea din Montaione. În aşteptarea vizitei la crama Antinori, ne-am relaxat la o partidă de ping-pong care s-a prelungit cu o savurare de răchie made in Ferendia.

Luni, 2 septembrie. Siena. Drumul până la Siena, deşi părea unul scurt, s-a dovedit sinuos şi obositor. Cu greu am găsit calea de acces spre centrul istoric iar parcarea, deşi zisă a Domului, se află la cel puţin un kilometru de destinaţia noastră. În rest, am fotografiat continuu detalii laice şi profane, trupuri de carne şi de piatră. Am suit în turnul din piaţa centrală, stând la coadă la bilete, înghesuindu-ne pe scările strâmte, printre alte fiinţe din lumea largă. Chinezi pitici şi zâmbitori, nordici blonzi cu pistrui, latini gălăgioşi, japonezi tăcuţi şi noi înşine, voiajori pe verticală în oraşul lui Senius. Aşadar am stricat bani pe îngheţată şi pe bilete, am deschis ochii la frumosul de tot felul, cu oboseala aferentă călătoruluiu ce a parcurs, de-a lungul a 5.000 de kilometri, câteva zeci de oraşe europene în doar opt zile.
N-am avut puterea să vizitez şi Domul, lăsând entuziasmul umbletului celor ajunşi aici întâia oară. Seara, ne-am întors la pensiunea Amarrante a lui signore Moreno, pe care o prietenă din grup l-a botezat în toate felurile: Murano, Murillo, Mourinho, Mureno, Mercato... Ne-am adunat apoi pe o terasă şi, după ce am degustat cele două vinuri primite din partea casei, am trecut cu dor la vinurile româneşti. Am deschis pe rând o Fetească Regală Villa Vinèa, o Nedee de la Vinarte, o Fetească Neagră de la SERVE, o Fetească Neagră Selene de la Recaş. Totul s-a încheiat târziu în noapte cu două sticle de Nipozzano, iar vinul a stârnit discuţii aprinse pe teme istorice şi politice.

Marţi, 3 septembrie. Zi de relaş la pensiunea Amarrante, înaintea vizitei programate miercuri la noua cramă Antinori din Bargino, San Casciano Val di Pesa. Între altele, am jucat ping-pong, am făcut shopping la un magazin elettrico domestici de unde am cumpărat un aparat care face pasta di pomodore, am contemplat panorama toscană oferită de o terasă din Montaione, am sharuit pozele călătoriei noastre prin Europa. Seara am avut grijă să deschidem nişte sticle de prosecco  şi pe urmă ne-a venit ideea să gustăm nişte răchie şi grappa made in Ferendia, aduse de acasă. Asta nu avea nicidecum să ne împiedice ca a doua zi să degustăm nişte Chianti Classico la una dintre cele mai prestigioase case de vinuri din Toscana, din Italia şi din lume, Marchesi Antinori.

 

Citit 2720 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 21:29
Publicitate

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Caută

Publicitate