Miercuri 3 Iunie 2020

Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

În mod absolut întâmplător, am făcut o pasiune pentru vinurile unei crame boutique din Dealu Mare, p...

Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

Ani bisecți, vinuri bisecte... Din patru în patru ani, în anii aceia de 366 de zile în care luna feb...

Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Punctul culminant al unui weekend de foc petrecut la început de februarie în dormitorul bunicii a fo...

  • Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

  • Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

  • Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Marți, 22 Aprilie 2014 08:00

Şedinţă foto cu Domnii de Rouă, mărgăritare şi pitic de grădină

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În avanpremieră la degustarea din mai, câteva noutăţi de la Crama Avincis au ajuns în dormitorul bunicii. Înainte să deschid sticlele, m-am jucat un pic cu ele, pe rouă, într-o şedinţă foto care a avut loc în curtea casei cu brazi, căţel ursuz şi motan cu melon. Printre mărgăritare şi pitici de grădină, la rădăcina viei şi a arborilor ori în mica jardinieră de la fereastră, buteliile cu etichete artistice arată cu atât mai bine. După un număr de clicuri, am luat tirbuşonul şi am îndrăznit să degust vinurile. Iată ce a ieşit.


Merlot 2011
Un vin interesant, condimentat, de urmărit în evoluţie. Un critic atent ar observa alcoolul pregnant, un admirator ar puncta forţa vinului. Merlot-urile mari oferă cele mai plăcute surprize o dată cu trecerea anilor. Eu mă pregătesc de această aşteptare.

Domnul de Rouă în Alb 2013
Un vin minunat, rotund, plin de arome proaspete. Combinaţie excepţională din trei soiuri nobile cultivate pe domeniul Dobruşa. Ambalaj de ţinută, conţinut pentru cunoscători şi neiniţiaţi deopotrivă, la un preţ incredibil de prietenos. Poate fi unul dintre vinurile anului din gama entry level în România.

Domnul de Rouă în Roşu 2013
Nu ştiu dacă înţeleg acest vin, cupaj obţinut din trei soiuri internaţionale. Contemplând eticheta de ţinută, îi voi lăsa pe prietenii din club să descopere singuri tâlcul lui.

Muscat&Sauvignon 2013
Îmi place parcă tot atât de mult ca şi Domnul de rouă în alb. E o licoare accesibilă simţurilor, uşor de înţeles, care se face plăcută de la prima atingere senzorială.

Uşor ameţit de plăcerea degustării vinului preferat dintre cele patru povestite mai sus, am intrat în biblioteca virtuală a Vilei Dobruşa, descoperind semnificaţiile etichetei.
"Legenda spune că Domnul de Rouă îşi vizita în timpul nopţii iubita, dar o părăsea spre a ajunge înapoi acasă înainte de cântarea cocoşilor şi de răsăritul soarelui. Într-o noapte, la rugăminţile iubitei sale, locuitorii satului au închis cocoşii, iar Domnul de Rouă nu a mai auzit cântul acestora. Încercând să se întoarcă acasă, misteriosul crai a fost surprins de razele soarelui şi transformat în rouă…"
Îmi place să cred că făuritorii vinului au ascuns în fiecare sticlă întreaga pasiune a Creatorului, a celui care a inventat deopotrivă viţa şi strugurii şi soarele care îi pârguieşte şi roua tuturor legendelor.

Citit 2880 ori Ultima modificare Marți, 22 Aprilie 2014 09:42
Publicitate

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Caută

Publicitate