Vineri 18 Octombrie 2019

Amsterdam Wijnfestival: how to dive into this wonderful experience

When you think of Amsterdam, your mind will probably race towards canals, bikes, coffee shops, museu...

O degustare de comori găsite în vinotecă

Un căutător de comori nu trebuie să fie neapărat unul care poartă detectoare de metal pe coclaurile ...

Ca nisipul vinurile Cramei Histria sunt...

A treia degustare cu vinurile Cramei Histria petrecută în dormitorul bunicii ne-a oferit o dublă sur...

  • Amsterdam Wijnfestival: how to dive into this wonderful experience

  • O degustare de comori găsite în vinotecă

  • Ca nisipul vinurile Cramei Histria sunt...

Marți, 22 Aprilie 2014 08:00

Şedinţă foto cu Domnii de Rouă, mărgăritare şi pitic de grădină

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În avanpremieră la degustarea din mai, câteva noutăţi de la Crama Avincis au ajuns în dormitorul bunicii. Înainte să deschid sticlele, m-am jucat un pic cu ele, pe rouă, într-o şedinţă foto care a avut loc în curtea casei cu brazi, căţel ursuz şi motan cu melon. Printre mărgăritare şi pitici de grădină, la rădăcina viei şi a arborilor ori în mica jardinieră de la fereastră, buteliile cu etichete artistice arată cu atât mai bine. După un număr de clicuri, am luat tirbuşonul şi am îndrăznit să degust vinurile. Iată ce a ieşit.


Merlot 2011
Un vin interesant, condimentat, de urmărit în evoluţie. Un critic atent ar observa alcoolul pregnant, un admirator ar puncta forţa vinului. Merlot-urile mari oferă cele mai plăcute surprize o dată cu trecerea anilor. Eu mă pregătesc de această aşteptare.

Domnul de Rouă în Alb 2013
Un vin minunat, rotund, plin de arome proaspete. Combinaţie excepţională din trei soiuri nobile cultivate pe domeniul Dobruşa. Ambalaj de ţinută, conţinut pentru cunoscători şi neiniţiaţi deopotrivă, la un preţ incredibil de prietenos. Poate fi unul dintre vinurile anului din gama entry level în România.

Domnul de Rouă în Roşu 2013
Nu ştiu dacă înţeleg acest vin, cupaj obţinut din trei soiuri internaţionale. Contemplând eticheta de ţinută, îi voi lăsa pe prietenii din club să descopere singuri tâlcul lui.

Muscat&Sauvignon 2013
Îmi place parcă tot atât de mult ca şi Domnul de rouă în alb. E o licoare accesibilă simţurilor, uşor de înţeles, care se face plăcută de la prima atingere senzorială.

Uşor ameţit de plăcerea degustării vinului preferat dintre cele patru povestite mai sus, am intrat în biblioteca virtuală a Vilei Dobruşa, descoperind semnificaţiile etichetei.
"Legenda spune că Domnul de Rouă îşi vizita în timpul nopţii iubita, dar o părăsea spre a ajunge înapoi acasă înainte de cântarea cocoşilor şi de răsăritul soarelui. Într-o noapte, la rugăminţile iubitei sale, locuitorii satului au închis cocoşii, iar Domnul de Rouă nu a mai auzit cântul acestora. Încercând să se întoarcă acasă, misteriosul crai a fost surprins de razele soarelui şi transformat în rouă…"
Îmi place să cred că făuritorii vinului au ascuns în fiecare sticlă întreaga pasiune a Creatorului, a celui care a inventat deopotrivă viţa şi strugurii şi soarele care îi pârguieşte şi roua tuturor legendelor.

Citit 2711 ori Ultima modificare Marți, 22 Aprilie 2014 09:42

Vorbe despre vin

Și vinu-i bun, și hora-mi place, Iar tu Doamne fă-mi ce vrei Numa' pustnic nu mă face! Fă-ma floare alba-n...


Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate