Luni 19 August 2019

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CD...

Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

După Tignanello și Vignaferrovia Pian delle Vigne, al treilea vin supertoscan își  dezvăluie splendo...

A sweet vacation in Austria

On the hottest days of July 2019 in Europe, we, The Club of Uncertified Wine Tasters, went on a vaca...

  • Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

  • Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

  • A sweet vacation in Austria

Joi, 31 Iulie 2014 00:00

Un voiaj sentimental prin Europa şi două flashtasting-uri aproape nemţeşti

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Două vinuri româneşti au călătorit recent prin Olanda şi Germania, însoţind două distinse doamne şi un tânăr studios într-un voiaj sentimental care are legătură cu întâmplări, vise şi speranţe trăite în urmă cu peste 80 de ani. Ele, vinurile, au legătură la rândul lor cu Germania, prin producător ori oenolog, iar studentul a fost recuperat de la Groningen de mamă şi bunică pentru un drum, via Amsterdam, la Heidelberg, locul unde străbunicul său obţinea două licenţe, la începutul anilor '30 ai veacului trecut.


Avionul a zburat de la Timişoara la Amsterdam, ducându-mi Pivnicera şi singura mamă care ne-a rămas, mama Maria Ileana, în străinătate. Mihai zbura către Mexic la rândul său, iar Dan fusese, aerian, în Franţa. Numai eu rămăsesem consemnat la Arad, în compania selectă a Ritei şi a lui Lucky Motanul, de unde am zburat totuşi în Yarisul meu mic şi scump la Ferendia pentru o reîntâlnire cu răchia, cu grădina şi cu Monsieur Boncu, păzitorul casei, cunoscut ca omul nostru din Panama.
După o călătorie cu trenul de la Amsterdam la Groningen, doamnele au fost preluate de Dani, student la Heinze University şi viitor vestic cu acte în regulă, care tocmai a terminat anul întâi. Dani şi-a plimbat mama şi bunica prin cel mai nordic mare oraş al Olandei, ba a şi făcut un flashtasting cu o sticlă de Caloian Cabernet Sauvignon vinificat în alb de la Crama Oprişor chiar în seara finalei mici a Campionatului Mondial din Brazilia, căci aşa s-a nimerit, să fie sărbătoare. A fost o noapte albă pentru toată lumea, fiindcă olandezii au băut bere şi au sărbătorit până dimineaţa victoria băieţilor portocalii.
Pe urmă doamnele şi studentul au luat-o îndărăt spre Amsterdam pentru umblet şi şedinţe foto şi vizită la casa lui Rembrandt. În vreme ce eu îmi vedeam de Ferendia mea iar Mihai se perpelea coroporatist la Guadalajara sau mai ştiu eu unde, Dani a pozat biciclete şi ambarcaţiuni cu nume şui, mămici cu căruciorul în barcă, raţe care-şi hrăneau puii, traseul pisicilor urbane pe firma Steakhouse Santa Maria, lebede, poduri, biserici şi însemne din oraşul lui Rembrandt.
După o altă călătorie cu trenul, cei trei au reuşit să ajungă la Heidelberg, în Germania, deşi conducătorul locomotivei a greşit drumul, reuşind să întârzie, pe nemţeşte, vreo oră şi ceva. Heidelberg, un splendid oraş universitar, locul unde se află cea mai veche universitate germană de pe teritoriul actual al Germaniei (1386), a fost scena unui nou flashtasting, de care s-a ocupat magistral acelaşi student cu aparatul foto de gât. Dani a plimbat Crâmpoşia Selecţionată de la Bauer. prin tot oraşul, suind pe dealuri şi pe aleile filozofilor, anume pentru a surprinde cele mai bune cadre cu vinul nemţesc de Drăgăşani printre turlele şi statuile din Deutschland. Momentul ales a fost cum nu se poate mai potrivit, dat fiind că Germania a câştigat finala CM, prilej de mare sărbătoare şi pentru locuitorii din Heidelberg.
O întâlnire emoţionantă a avut loc la vechea universitate din Heidelberg, acolo unde custodele venerabil al clădirilor a preluat turiştii români, pe bunica venită din România pentru a vedea facultatea unde a studiat părintele său în urmă cu mai bine de 80 de ani. Herr-ul care a avut grijă de grup a exclamat admirativ la vederea diplomei de absolvire: "Rector Magnificus Willy Andreas!". Îl cunoscuse pe rectorul care a semnat cele două licenţe obţinute acolo de Gheorghe Ciorogaru, fusese o personalitate de prim rang a şcolii şi a vieţii universitare germane din anii interbelici.
Cam pe când eu mi-am terminat treburile la Ferendia şi plicurile pentru Lucky Motanul, grupul, familia mea, s-a întors în ţară. I-am preluat de pe aeroportul timişorean, erau fericiţi, mi-au povestit tot-tot-tot. Am mai aflat că Heidelbergul fusese o dragoste la prima vedere şi pentru Dani şi că e un loc tocmai potrivit pentru a-ţi da masteratul. În ce o priveşte pe bunică, la anul o paşte o nouă călătorie sentimentală prin Europa, probabil via Paris, la Lausanne, în Elveţia, locul în care trebuia să urmeze studiile universitare în anii '50, dacă nu venea blestemăţia de comunism peste România. Iar eu, o dată ce mi-am recuperat fericit Pivnicera, mă gândesc de pe acum care ar fi cele mai potrivite vinuri pentru a însoţi în voiaj şi în flashtasting cele mai importante fiinţe din viaţa mea.

 

Galerie foto: Amsterdam

Citit 1963 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 13:57

Vorbe despre vin

Cartile mele sunt ca apa, cele ale marilor genii sunt ca vinul. Din fericire toata lumea bea apa.


Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate