Vineri 23 August 2019

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CD...

Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

După Tignanello și Vignaferrovia Pian delle Vigne, al treilea vin supertoscan își  dezvăluie splendo...

A sweet vacation in Austria

On the hottest days of July 2019 in Europe, we, The Club of Uncertified Wine Tasters, went on a vaca...

  • Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

  • Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

  • A sweet vacation in Austria

Duminică, 26 Aprilie 2015 21:14

Un cuvée de vin şi libertate în compania unor mari personalităţi ale culturii române

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pentru cunoscătorul de vin pasionat şi pasional, a încerca o Nenumita, un Soare ori un Cuvée Grandiflora e ca şi cum ar reciti Jurnalul de la Păltiniş, Devenirea întru fiinţă ori Roza vânturilor. Din acest punct de vedere, într-o seară de vineri, despre câţiva privilegiaţi membri ai clubului se poate spune că au putut degusta unul dintre cele mai rare şi preţioase evenimente culturale petrecute în ultima vreme la Arad.


Graţie întâmplării, dar mai ales mulţumită organizatorului Cătălin Lazurca şi a unor sponsori generoşi, între care firma de avocatură Hosszu, Ioniţă, Gera, Paşca şi asociaţii, ne-am putut bucura, în dormitorul şi sufrageria bunicii, de o întâlnire cu câteva personalităţi de marcă ale culturii române. Între acestea, Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici, în cadrul unui grup de intelectuali care i-a cuprins pe Teodor Baconschi, Armand Goşu, Petre Guran, Mihai Maci, cu toţii prezenţi la Arad pentru a vorbi despre libertate. Pe masă au stat câteva dintre cărţile mai vechi sau mai noi ale autorilor, iar în frapiere am pregătit nişte Domni de Rouă în Alb de la Avincis, mai multe Crâmpoşii Selecţionate de la Ştirbey, nişte Rosé-uri de la LacertA şi mai multe cupaje de Fetească Albă şi Sauvignon Blanc de la Viile Metamorfosis. Totodată, am umplut aerul încăperilor cu parfumul unor mari vinuri româneşti, între care Nenumita Cramei Oprişor, Soarele de la Vinarte şi Cuvée Grandiflora de la Avincis.
Vinul a însoţit şi animat câteva ore de discuţii, de efuziuni şi de polemici culturale. Am călătorit, în cuvinte, în timp şi spaţiu, am explorat Troia şi Efesul, dar şi Roma şi Parisul, am fost pentru o vreme voiajori în zbuciumata perioadă interbelică, apoi am urcat la Păltiniş şi am încercat să ne apropiem, timid, de amintirea lui Constantin Noica. De fapt, discutam despre libertate şi totalitarism într-un spaţiu care nu trebuia să existe şi degustam nişte mari vinuri ce nu ar fi trebuit să fie, câtă vreme în 1990 un buldozer aştepta la capătul străzii ordinul de demolare a tot ceea ce ne definea ca oameni.
Autografele lui Dan au devenit şi ele subiect de discuţie, noi înşine primind preţioase semnături pe cărţile autorilor. La un moment dat, profitând de întâmplare, în club s-a strecurat şi Lucky Motanul, bloggerul cu coadă, pentru a se bucura pentru o clipă de atingerea VIP-urilor din cultura română. Pentru invitaţii care au zăbovit până către miezul nopţii a urmat şi o coborâre în vinotecă, o iniţiere în underground, printre teascuri, butoaie şi vinuri prăfuite de atâta aşteptare. Am visat frumos că eliberăm cetatea Aradului, că o redăm oraşului, în timp ce savuram nişte stropi de licoare arămie. Apoi ne-am despărţit cuprinşi de o euforie aparte iar a doua zi identităţile noastre virtuale s-au împrietenit şi ele de-a binelea, comunicând de-acum pe marele ocean al internetului, în speranţa repetării, în lumea reală, a bucuriei despre care vorbesc aceste cuvinte.

Mai multe imagini

Citit 1704 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 12:56

Vorbe despre vin

Cartile mele sunt ca apa, cele ale marilor genii sunt ca vinul. Din fericire toata lumea bea apa.


Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate