Luni 19 Octombrie 2020

O reîntâlnire cu vinurile lui Herr Heiner Oberrauch

Villa Vinèa, cramă ardelenească de primă ligă, l-a trimis în dormitorul bunicii pe prietenul Claudiu...

Gitana Winery aduce bucurii senzoriale aparte în dormitorul bunicii

Brandul basarabean Gitana ne dezvăluie în fiecare pahar bucurii senzoriale aparte. O fi de vină terr...

Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

După o lungă și pandemică absență, Viile Metamorfosis se întorc în dormitorul bunicii în cadrul unui...

  • O reîntâlnire cu vinurile lui Herr Heiner Oberrauch

  • Gitana Winery aduce bucurii senzoriale aparte în dormitorul bunicii

  • Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

Duminică, 26 Aprilie 2015 21:14

Un cuvée de vin şi libertate în compania unor mari personalităţi ale culturii române

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Pentru cunoscătorul de vin pasionat şi pasional, a încerca o Nenumita, un Soare ori un Cuvée Grandiflora e ca şi cum ar reciti Jurnalul de la Păltiniş, Devenirea întru fiinţă ori Roza vânturilor. Din acest punct de vedere, într-o seară de vineri, despre câţiva privilegiaţi membri ai clubului se poate spune că au putut degusta unul dintre cele mai rare şi preţioase evenimente culturale petrecute în ultima vreme la Arad.


Graţie întâmplării, dar mai ales mulţumită organizatorului Cătălin Lazurca şi a unor sponsori generoşi, între care firma de avocatură Hosszu, Ioniţă, Gera, Paşca şi asociaţii, ne-am putut bucura, în dormitorul şi sufrageria bunicii, de o întâlnire cu câteva personalităţi de marcă ale culturii române. Între acestea, Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici, în cadrul unui grup de intelectuali care i-a cuprins pe Teodor Baconschi, Armand Goşu, Petre Guran, Mihai Maci, cu toţii prezenţi la Arad pentru a vorbi despre libertate. Pe masă au stat câteva dintre cărţile mai vechi sau mai noi ale autorilor, iar în frapiere am pregătit nişte Domni de Rouă în Alb de la Avincis, mai multe Crâmpoşii Selecţionate de la Ştirbey, nişte Rosé-uri de la LacertA şi mai multe cupaje de Fetească Albă şi Sauvignon Blanc de la Viile Metamorfosis. Totodată, am umplut aerul încăperilor cu parfumul unor mari vinuri româneşti, între care Nenumita Cramei Oprişor, Soarele de la Vinarte şi Cuvée Grandiflora de la Avincis.
Vinul a însoţit şi animat câteva ore de discuţii, de efuziuni şi de polemici culturale. Am călătorit, în cuvinte, în timp şi spaţiu, am explorat Troia şi Efesul, dar şi Roma şi Parisul, am fost pentru o vreme voiajori în zbuciumata perioadă interbelică, apoi am urcat la Păltiniş şi am încercat să ne apropiem, timid, de amintirea lui Constantin Noica. De fapt, discutam despre libertate şi totalitarism într-un spaţiu care nu trebuia să existe şi degustam nişte mari vinuri ce nu ar fi trebuit să fie, câtă vreme în 1990 un buldozer aştepta la capătul străzii ordinul de demolare a tot ceea ce ne definea ca oameni.
Autografele lui Dan au devenit şi ele subiect de discuţie, noi înşine primind preţioase semnături pe cărţile autorilor. La un moment dat, profitând de întâmplare, în club s-a strecurat şi Lucky Motanul, bloggerul cu coadă, pentru a se bucura pentru o clipă de atingerea VIP-urilor din cultura română. Pentru invitaţii care au zăbovit până către miezul nopţii a urmat şi o coborâre în vinotecă, o iniţiere în underground, printre teascuri, butoaie şi vinuri prăfuite de atâta aşteptare. Am visat frumos că eliberăm cetatea Aradului, că o redăm oraşului, în timp ce savuram nişte stropi de licoare arămie. Apoi ne-am despărţit cuprinşi de o euforie aparte iar a doua zi identităţile noastre virtuale s-au împrietenit şi ele de-a binelea, comunicând de-acum pe marele ocean al internetului, în speranţa repetării, în lumea reală, a bucuriei despre care vorbesc aceste cuvinte.

Mai multe imagini

Citit 1979 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 12:56
Publicitate

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Caută

Publicitate