Miercuri 26 Februarie 2020

Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Punctul culminant al unui weekend de foc petrecut la început de februarie în dormitorul bunicii a fo...

Dublă degustare cu Big Radu în cadrul unui eveniment de-a dreptul MagiQ

Dac-ar fi să pun cap la cap toate sticlele degustate ori să le aranjez precum dominouri răsturnabile...

O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

Nu știu cum se face că, în cei zece ani de existență a Asociației Vestik și în cei opt ani de când f...

  • Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

  • Dublă degustare cu Big Radu în cadrul unui eveniment de-a dreptul MagiQ

  • O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

Miercuri, 28 Noiembrie 2012 22:07

Idilă cu Caloian şi Drăgaică, la GoodWine

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Dacă te uiţi de sus, GoodWine-ul de anul acesta, chiar dacă mutat din World Trade Plazza într-un pavilion Romexpo, îţi oferă aceeaşi viziune de ansamblu a unui orăşel al vinului, a unui cartier al vinului, a unor străzi ale vinului. Asta am şi făcut, am privit puţin de sus spectacolul, harta, caroiajul celui mai important festival de vin din România. Pe una din aceste străzi găsesc o "garsonieră" familiară, chiar dragă mie, care poartă numele Crama Oprişor. Sunt acolo câţiva oameni pe care am ajuns să-i cunosc bine şi mult mai multe vinuri pe care am ajuns să le cunosc şi mai bine. Dacă dau zoom privirii şi privesc atent înăuntru, observ aceeaşi aglomeraţie cu care m-am obişnuit la ultimele festivaluri, de oameni şi vinuri, de pahare, sticle şi baricuri, de roţi şi jderi. Apoi, sătul să contemplu spectacolul de sus, cobor să degust şi eu atmosfera şi vinul.

Nu, de data aceasta n-am mai încercat aproape totul, de la modest la premium, ci doar două vinuri, mai degrabă din game medii. Caloian mi-a plăcut întotdeauna, nu din pricina vinurilor albe ori rose, cât a Cabernet Sauvignon-ului. Şi-apoi îmi place numele ales, îmi plac fotografiile acelea rustice de pe etichetă şi modestia de a exprima ruralul, căruia şi sufletul meu îi aparţine. De data aceasta, de acest GoodWine însă, am degustat doar noua Fetească Neagră, 2011, din gama Caloian. Şi chiar dacă nu am luat sticla cu mine, ca-n alte dăţi, pe nişte coclauri, chei, meleaguri neştiute şi n-am ascuns-o în albia unui râu de multe pentru deliciul privirii şi al aparatului foto, povestea merită să fie descoperită de fiecare, în pahar. Mă gândesc să adaug acest vin unui viitor blind de Feteşti Negre organizat de Vestik, nu atât pentru a fi notată, cât mai ales pentru a fi degustată, revelată şi vesticilor care încă n-au dat de ea.
După flashtasting-ul cu Drăgaică Roşie de la teatrul de păpuşi, al cărui inspirat maestru improvizator a fost Nelu Pitic, special folkstar-ul nostru cel de toate degustările, mărturisesc că m-am cam atins de Drăgaicele pe care le aveam prin pivniţă, epuizând stocul, aşa că mi-era dor de varianta 2010. Am găsit-o tot la standul Oprişor şi m-a contrariat la fel ca şi anterioara. Are o astringenţă în debut care te zăpăceşte un pic şi-ţi spui că nu ştii cum s-o iei. Puţin după aceea se descoperă frumos, iscă acel fior care te face să-ţi aminteşti de un anume vin dintr-un anume an de la o anume cramă. Dar fiorul cel mai adesea nu se poate povesti, el trebuie împărtăşit, şi-atunci sunt de prisos cuvintele. Sau nu sunt?

 

Citit 4349 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 16:21

Vorbe despre vin

I never drink... wine


Publicitate

Pivnicer

Cocoțată pe un deal de la marginea Pâncotei, oraș arădean interesant, încărcat de istorie, Crama Dorvena e mai discretă decât se arată la prima vedere. Și prima vedere e spectaculoasă, e panoramică, o admiri de pe șosea de mergi de la Pâncota spre Ineu ori invers, se dezvăluie ca un monument viticol futurist, încântă ochiul oricărui călător dedat plăcerilor privirii.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate