Marți 16 Iulie 2019

Seară cu Fetești și Băbești din Delta Dunării

Prietenul Răzvan Demian, somelier care promovează mai multe crame de la noi și de pretutindeni, ne a...

Primul oenolog sudamerican în club! O seară cu argentinianul Mauricio Lorca

O degustare pe care am proiectat-o cu mai bine de doi ani în urmă a devenit posibilă, iată, de abia ...

Cum am legat, la ziua Cramei Avincis, o strânsă prietenie cu Cuvée Grandiflora 2013

În ultimii opt ani, pentru entuziaștii degustători neautorizați din dormitorul bunicii, celebrarea R...

  • Seară cu Fetești și Băbești din Delta Dunării

  • Primul oenolog sudamerican în club! O seară cu argentinianul Mauricio Lorca

  • Cum am legat, la ziua Cramei Avincis, o strânsă prietenie cu Cuvée Grandiflora 2013

Joi, 12 Iunie 2014 12:25

Deja o tradiţie: Rusalii la Vila Dobruşa

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

E al treilea an consecutiv în care patru membri fondatori ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizaţi sunt invitaţi de familia Irinel şi Valeriu Stoica la ziua Cramei Avincis, pentru a participa la un picnic ieşit din tiparele cu care am fost obişnuiţi în România. Am acceptat invitaţia pe loc, pentru că ne întoarcem de fiecare dată cu plăcere pe domeniul Vilei Dobruşa - conac neoromânesc restaurat; la Crama Avincis, placată cu calcar de Arnota; în mijlocul celor 30 de hectare de vie de Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Crâmpoşie Selecţionată, Cabernet Sauvignon şi Pinot Gris.

Câteva sute de oaspeţi - amatori de vinuri bune, gurmanzi sau, pur şi simplu, melomani -, au participat la un eveniment cu totul deosebit, care a adus câteva noutăţi faţă de anii precedenţi. După vizitarea domeniului şi în timpul clasicei degustări a vinurilor Avincis,  gazdele au prezentat auditoriului două cărţi de referinţă în arealul cultural-oenologic românesc. O istorie literară a vinului în România, de Răzvan Voncu, cercetează felul în care cultura vinului a fost oglindită în literatura autohtonă. Apariţia cărţii a fost posibilă datorită Avincis Vinuri SRL şi cu contribuţia Fundaţiei CADI - Eleutheria. Albumul despre Domeniul Vila Dobruşa – Crama Avincis, apărut în condiţii grafice excepţionale, cuprinde texte de Alexandru Beldiman, Valeriu Stoica, Andrei Mărgulescu.
Cele două opuri au fost dăruite de gazde tuturor invitaţilor care şi-au dorit să ia cu ei, la sfârşitul zilei, vinurile Avincis. A fost un prilej pentru noi, cei patru vestici, de a aduna, pe cărţile ce ne-au fost dăruite, autografele celor care au făcut posibilă apariţia acestora. Aşa l-am cunoscut, în sfârşit, pe marele arhitect Alexandru Beldiman, de numele căruia se leagă restaurarea Vilei Dobruşa şi proiectarea Cramei Avincis.

Vinurile au fost servite oaspeţilor, ca de obicei, chiar de către cel care le-a creat: oenologul Ghislain Moritz, ajutat de soţia sa - totodată directorul de marketing - Angela Prado. Cei doi au prezentat asistenţei vinul Domnul de Rouă, variantele în alb şi roşu, vin a cărui poveste a fost spusă de Andreea Stoica. Atmosfera a fost animată, vreme de câteva ore, de muzica live marca Alex Porro Band. Picnicul s-a încheiat, apoteotic, cu un concert de muzică de cameră din ciclul SoNoRo Conac. Muzicienii care fac parte din SoNoRo Conac concertează, între 9 şi 27 iunie 2014, în incinta celor mai spectaculoase edificii de patrimoniu. Prin concertele lor, artiştii doresc să reintroducă clădirile istorice în circuitul cultural românesc. Protagoniştii concertului desfăşurat în cerdacul Vilei Dobruşa au fost Răzvan Popovici – la violă - acompaniat de bursierii SoNoRo Interferenţe Alexandra Bobeico şi Radu Dunca – ambii la vioară -, care au interpretat  piese de Wolfgang Amadeus Mozart, György Ligeti, Johann Halvorsen, George Enescu şi Antonín Dvorák.

După ce ne-am luat rămas bun de la amabilele noastre gazde, am concluzionat că acesta a fost, neîndoielnic, cel mai reuşit eveniment la care am participat la Vila Dobruşa. Desigur, asta nu ne împiedică să sperăm că vom spune la fel despre picnicul la care vom fi prezenţi, cu siguranţă, anul viitor!

 

Galerie video: Unu, Doi, Patru, Cinci

Citit 2482 ori Ultima modificare Joi, 12 Iunie 2014 15:11

Media

Vorbe despre vin

        It’s not from Napa. I can’t tell you whether it’s a merlot or cabernet. … I can’t say because it’s a 1947 Cheval Blanc. About half merlot, half cabernet franc.


Publicitate

Pivnicer

Fără să fim șefi de stat, mari maeștri de lojă ori mici somități pe scara socială, călătoria noastră din 2019 la Drăgășani, de Ziua Bunicii Maria Știrbey, a trecut fortuit prin Sibiu. Cu o lună înaintea evenimentului, nu mai erau de găsit locuri de cazare acceptabile în zona Drăgășaniului pe o rază de 50 de kilometri, așa că am avut bucuria să revedem Hermannstadt-ul și să-i savurăm bunătățile.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate