Imprimă această pagină
Luni, 23 Iunie 2014 10:26

VieVinum 2014. Cum a devenit Viena capitală a unui imperiu austroenologic

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

După expediția la Domäne Wachau, am ajuns în capitala Austriei, pentru a participa la ediția din acest an a principalului eveniment oenologic austriac: VieVinum 2014, desfășurat între 14 și 16 iunie. Viena ne-a întâmpinat cu un aer familiar-cosmopolit și n-am putut rezista tentației să dăm o tură prin oraș într-una din elegantele trăsuri trase de doi armăsari. Din goana cailor aveam să descoperim spectaculosul Palat Hofburg unde, în câteva din cele 2.800 de încăperi, este organizat, în mod tradițional, evenimentul.


Încă de la intrare, am remarcat o diferență esențială față de festivalul VinCE, de la Budapesta. Dacă maghiarii au limitat numărul de participanți, din motive organizatorice, la Hofburg am nimerit într-o înghesuială de nedescris, în ciuda sălilor de dimensiuni impresionante. Și chiar în ciuda prețului de acces, deloc neglijabil: 40 de euro/zi. După cum remarca și organizatoarea grandiosului eveniment oenologic, Alexandra-Graski Hoffmann, numărul de vizitatori a crescut de la 14.500, la ediția trecută, la peste 15.000, fiind prezenți reprezentanți a 40 de nații.

Dacă în avanpremiera festivalului au fost anunțați 512 expozanți, în prima zi a festivalului s-au înregistrat peste 550, care au oferit spre degustare tuturor participanților cele mai bune vinuri pe care le produc. Pe lângă austrieci, la VieVinum 2014 s-au înscris producători de vin din Germania, Italia, Croația, Portugalia, Serbia, Slovenia, Spania, România, dar și de peste ocean.
Dealtfel, România a fost reprezentată, în a doua zi a festivalului, la un eveniment în care s-a marcat și o premieră mondială. Viticultori din România, Germania, Ungaria, Slovacia și Austria s-au întâlnit pentru a prezenta împreună vinuri produse din struguri specifici Europei Centrale. Printre cei circa 40 de participanți s-au numărat transilvănenii de la Liliac, dar l-am întâlnit și pe Balla Géza, care le-a prezentat vienezilor câteva din Blaufränkisch-urile sale.

După o tură de recunoaștere, ne-am întâlnit cu wine master-ul Roman Horvath, de la Domäne Wachau, Wachau, zona vizitată de noi cu o zi în urmă. Ne-am oprit apoi să degustăm, în tihnă, vinuri din cel mai vestit district viticol austriac. Organizaţia locală în domeniul vinului, Vinea Wachau, a introdus propriul sistem de clasificare a vinului despre care puteți citi pe blogul Pivnicer.

Țara-oaspete la această ediție a VieVinum a fost Franța. Regiuni faimoase din Țara Cocoșului Galic – Champagne, Bordeaux, Rhône sau Burgundia – și-au trimis reprezentanți la Viena. L-am zărit chiar și pe Michel Rolland, faimosul consultant a peste o sută de producători de vin din 13 țări.

Printre premierele înregistrate la această ediție a VieVinum s-a numărat accesul gratuit al vizitatorilor la internet Wi-Fi și crearea unei aplicații speciale pentru smartphone, prin intermediul căreia a fost posibilă navigarea online pe site-urile viticultorilor prezenți la festival. 
 
Circa 900 de  lideri de opinie din universul oenologic mondial au ținut să ia parte la eveniment. Printre ei, Stephan Reinhardt, de la Parkers Wine Advocate, nelipsit de  la edițiile VieVinum desfășurate în ultimii zece ani. L-am remarcat și pe criticul David Schildknecht, faimos în Austria pentru că a acordat 100 de puncte Parker Rieslingului “Vinothek“ produs în 1995 de Saahs Winery. Ca o paranteză, Schildknecht a anunța că va părăsi Parkers Wine Advocate la sfârșitul acestei luni, urmând a fi înlocuit tocmai de Stephan Reinhardt.

 În declarațiile oficiale, toți specialiștii au fost de acord că această ediție a VieVinum a fost cea mai reușită din istoria festivalului, vinurile ridicându-se la înălțimea evenimentului. După cum remarca, cu umor, cunoscuta Master of Wine Jancis Robinson, totodată cronicar al Financial Times: "Sunt sigură că există și vinuri proaste în Austria, dar până acum nu mi-au ieșit în cale".

Pentru că festivalul are loc la Wiener Hofburg doar din doi în doi ani, planurile noastre pentru luna iunie a anului 2016 sunt deja stabilite...

Citit 2437 ori Ultima modificare Luni, 23 Iunie 2014 15:51

Media