Viile Metamorfosis, Prince Știrbey, Crama Bauer, Gramma, Petro Vaselo, Villa Vinea, S.E.R.V.E., Crama Basilescu, Davino, Crama Gîrboiu, Nachbil, Vinarte, Liliac și La Săpata au fost producătorii invitați la târg de Marilena Vasilica Ardelean - somelierul anului în Romania, cea care, împreună cu Helmuth Köcher, proprietar și fondator al „Merano Wine Festival“, și-a asumat și selectarea acestora.
Principalul eveniment cultural al primei zile a festivalului s-a petrecut în incinta Teatrului Puccini, unde a fost lansată cartea aceleiași Marinela Vasilica Ardelean - "50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene", un volum bilingv, apărut în condiții grafice excepționale.
Între atâtea premiere, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați și-a înregistrat-o pe a sa, trei membri fondatori plus alți trei membri ai clubului fiind prezenți la festivalul tirolez pentru întâia dată în orașul străbătut de râul Passirio. Am constatat că la acest festival exclusivist s-a stat la cozi impresionante; întâi pentru a pătrunde printre cele trei filtre de securitate, iar mai apoi pentru a intra în sălile dorite. A fost și cazul sălii în care au oferit câte trei vinuri spre degustare producătorii români, intrarea fiind păzită de un bodyguard care dădea undă verde vizitatorilor doar în momentul în care cineva ieșea, pentru a evita o aglomerație ce părea inevitabilă.
Pe lângă secțiunile clasice ale festivalului - bio&dynamica, Culinary, Chef's Challenge, BeerPassion, Club Excellence, Wine MasterClasses - s-au mai înregistrat două premiere: CULT2014, un spațiu al faimoasei clădiri Kurhaus - gazdă a evenimentului - în care au fost invitați 41 dintre cei mai vechi producători de vinuri italiene și WineWorld Economic Forum - o combinație între un workshop și o masă rotundă.
La final, toate vinurile românești au primit câte o medalie, însă doar șase au luat aur: Revelatio 2013, de la Davino; Negru de Drăgășani 2011, de la Prince Știrbey; Cuvèe Alexandru 2007, de la S.E.R.V.E.; Nachbil Rhein Riesling 2012; Sirena Dunării 2001, de la Vinarte; Fetească Albă 2011, de la Crama Basilescu.
Pe nesimțite, ne-am îndrăgostit iremediabil de regiunea tiroleză, așa că, pe drumul de întoarcere, am hotărât să revenim în Merano cu cât mai mulți prieteni și colegi de club, având în agenda noastră o invitație de vizitare a unui castel din Tirolul de Sud, cu crama aferentă.
Mai multe imagini: Austria pe drum, Bad Blumau, Hanul din Caines, Rifiano, Merano, Întoarcerea, Din alt unghi