Luni 24 Februarie 2020

Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Punctul culminant al unui weekend de foc petrecut la început de februarie în dormitorul bunicii a fo...

Dublă degustare cu Big Radu în cadrul unui eveniment de-a dreptul MagiQ

Dac-ar fi să pun cap la cap toate sticlele degustate ori să le aranjez precum dominouri răsturnabile...

O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

Nu știu cum se face că, în cei zece ani de existență a Asociației Vestik și în cei opt ani de când f...

  • Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

  • Dublă degustare cu Big Radu în cadrul unui eveniment de-a dreptul MagiQ

  • O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

Miercuri, 12 Noiembrie 2014 23:35

„Merano Wine Festival“, un spațiu al premierelor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

A 23-a ediție a „Merano Wine Festival“, desfășurată între 7 și 10 noiembrie în orașul Merano, din Tirolul de Sud, s-a dovedit a fi, luni seara, după coborârea cortinei, cea mai de succes ediție din istoria unuia dintre cele mai exclusiviste târguri de vin din lume. Proprietarul festivalului, Helmuth Köcher, a tras linie și a constatat că i-au trecut pragul peste 10.000 de persoane - dintre care 6.800 de vizitatori plătitori; asta cu toate că prețul biletelor n-a fost unul simbolic, un tichet First Class ajungând la 120 de euro, pentru o singură zi! Nu e, deci, de mirare că festivalul a avut încasări estimate la șase milioane de euro. Pe lângă aceste premiere, am înregistrat încă una, care ne interesează direct: prezența a 14 producători de vinuri premium din România.

Viile Metamorfosis, Prince Știrbey, Crama Bauer, Gramma, Petro Vaselo, Villa Vinea, S.E.R.V.E., Crama Basilescu, Davino, Crama Gîrboiu, Nachbil, Vinarte, Liliac și La Săpata au fost producătorii invitați la târg de Marilena Vasilica Ardelean - somelierul anului în Romania, cea care, împreună cu Helmuth Köcher, proprietar și fondator al „Merano Wine Festival“, și-a asumat și selectarea acestora.

Principalul eveniment cultural al primei zile a festivalului s-a petrecut în incinta Teatrului Puccini, unde a fost lansată cartea aceleiași Marinela Vasilica Ardelean - "50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene", un volum bilingv, apărut în condiții grafice excepționale.

Între atâtea premiere, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați și-a înregistrat-o pe a sa, trei membri fondatori plus alți trei membri ai clubului fiind prezenți la festivalul tirolez pentru întâia dată în orașul străbătut de râul Passirio. Am constatat că la acest festival exclusivist s-a stat la cozi impresionante; întâi pentru a pătrunde printre cele trei filtre de securitate, iar mai apoi pentru a intra în sălile dorite. A fost și cazul sălii în care au oferit câte trei vinuri spre degustare producătorii români, intrarea fiind păzită de un bodyguard care dădea undă verde vizitatorilor doar în momentul în care cineva ieșea, pentru a evita o aglomerație ce părea inevitabilă.

Pe lângă secțiunile clasice ale festivalului - bio&dynamica, Culinary, Chef's Challenge, BeerPassion, Club Excellence, Wine MasterClasses - s-au mai înregistrat două premiere: CULT2014, un spațiu al faimoasei clădiri Kurhaus - gazdă a evenimentului - în care au fost invitați 41 dintre cei mai vechi producători de vinuri italiene și WineWorld Economic Forum - o combinație între un workshop și o masă rotundă.

La final, toate vinurile românești au primit câte o medalie, însă doar șase au luat aur: Revelatio 2013, de la Davino; Negru de Drăgășani 2011, de la Prince Știrbey; Cuvèe Alexandru 2007, de la S.E.R.V.E.; Nachbil Rhein Riesling 2012; Sirena Dunării 2001, de la Vinarte; Fetească Albă 2011, de la Crama Basilescu.

Pe nesimțite, ne-am îndrăgostit iremediabil de regiunea tiroleză, așa că, pe drumul de întoarcere, am hotărât să revenim în Merano cu cât mai mulți prieteni și colegi de club, având în agenda noastră o invitație de vizitare a unui castel din Tirolul de Sud, cu crama aferentă.Mai multe imagini: Austria pe drum, Bad Blumau, Hanul din Caines, Rifiano, Merano, Întoarcerea, Din alt unghi

Citit 4743 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 13:33

Vorbe despre vin

I can certainly see that you know your wine. Most of the guests who stay here wouldn’t know the difference between Bordeaux and Claret.


Publicitate

Pivnicer

Cocoțată pe un deal de la marginea Pâncotei, oraș arădean interesant, încărcat de istorie, Crama Dorvena e mai discretă decât se arată la prima vedere. Și prima vedere e spectaculoasă, e panoramică, o admiri de pe șosea de mergi de la Pâncota spre Ineu ori invers, se dezvăluie ca un monument viticol futurist, încântă ochiul oricărui călător dedat plăcerilor privirii.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate