Marți 5 Iulie 2022

O altă degustare DFR, ca o încântare cu repetiție

Ar fi o aroganță să deguști 9 (nouă) vinuri DFR într-o singură seară de iunie, în târgul nostru lini...

Champagne&Chablis cu Herbert Szasz, maître négociant

Aș putea să-i numesc norocoși pe puținii participanți la ultimul eveniment marca Herbert Szasz, bun ...

O nouă degustare cu Crama Liliac și multe amintiri cu dop și drop stop

După patru ani, Liliac se întoarce în dormitorul bunicii oferindu-ne șase dintre noile sale vinuri, ...

  • O altă degustare DFR, ca o încântare cu repetiție

  • Champagne&Chablis cu Herbert Szasz, maître négociant

  • O nouă degustare cu Crama Liliac și multe amintiri cu dop și drop stop

Miercuri, 10 Decembrie 2014 02:08

GoodWine 2014: Generația cu paharul la gât, în slalom printre premiere și frapiere

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Dacă în seara de 4 decembrie am părăsit Timișoara, după o zi de-a dreptul primăvăratică, în care s-au înregistrat chiar și 15 grade Celsius, luând drumul Bucureștiului, unde se anunțau ZERO grade și ceva zăpadă, am făcut-o, firește din dragoste pentru vin, dar și pentru prietenii pe care speram să-i întâlnim, din nou, în preajma standurilor ce ne-au devenit, inevitabil, extrem de familiare.

Și nu avea să ne pară deloc rău că am reușit să ajungem la a douăsprezecea ediție a festivalului GoodWine, desfășurată la Romexpo, în Pavilionul C1. La intrare l-am întâlnit chiar pe directorul general al festivalului, Andrei Iva, care ne-a anunțat că acreditările de presă sunt pregătite, așa cum ni se întâmplase, de fiecare dată, la evenimentele de acest gen din Budapesta, Merano, Viena sau Timișoara. O premieră pe care o salutăm! Dar prima noutate deja remarcată a fost noul centru de presă, loc în care au fost găzduite și evenimentele conexe târgului. Apoi am descoperit și prima garderobă dedicată publicului din istoria festivalului - un semn de civilizație ce apropie GoodWine de o normalitate pe care o așteptam de câțiva ani.

Ne așteptau, în standuri, peste o mie de vinuri provenind de la circa o sută de producători locali, străini şi importatori. Mai mult de o sută dintre aceste vinuri aveau să fie lansate chiar în cadrul târgului.

Am avut ocazia să răsfoim prima ediţie a Anuarului celor mai bune vinuri româneşti - ce cuprinde peste 600 de vinuri -, publicată de Luca Maroni, nimeni altul decât cel care a realizat, cu 22 de ani în urmă, prima ediție a Anuarului celor mai bune vinuri italiene.

De-a lungul celor trei zile, Casa de Vinuri Cotnari a oferit spre degustare gamele Domenii şi Colocviu, anul 2013, dar şi Feteasca Neagră din gama Domenii, anul 2012. Jidvei a prezentat gamele Grigorescu, Nec Plus Ultra, Mysterium şi Owner’s Choice și, că tot vorbim de premiere, asamblajele din gama Mysterium: Rhein Riesling şi Sauvignon Blanc, Pinot Noir şi Syrah. La rându-i, Vincon România a anunţat completarea gamei de horeca Beciul Domnesc Grand Reserve cu Dry Muscat, Șarbă, Sauvignon Blanc şi Chardonnay, anul 2013. Am mai aflat, de asemenea, că gama Ambrosio a producătorului din Vrancea va fi completată de Chardonnay 2013.

Crama de familie Vinc, de lângă Segarcea, un proiect început cu 18,4 hectare de viţă nobilă, plantate pe vechiul amplasament al viilor din comună Drănic a participat, tot pentru întâia dată, la festival. La fel și Crama Răteşti, din Satu Mare. Tot în premieră au fost prezente şi companiile Nachbil, Wine in Business - o organizaţie specializată în cultura şi degustarea vinului.

Republica Moldova a ocupat, pentru prima dată, un spaţiu important în cadrul GoodWine 2014, fiind prezente cramele Purcari, Cricova, API Orhei, Bostavan, Castel Mimi, Cimișlia Wineries, Chateau Vartely, Et cetera, F’autor, Gitana Winery, Mileştii Mici, Vinăria Poiana, Vinăria din Vale şi Suvorov Vin - toate reunite sub sigla Wine of Moldova.
Producătorii moldoveni  au fost protagoniștii unor evenimente conexe târgului, ei susținând și două masterclassuri.
.
La un asemenea eveniment am participat și noi, ca și la lansarea cărții Marinelei Ardelean - “50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, fiind printre puținii care au asistat și la lansarea precedentă, ce a avut loc la exclusivistul festival italian de profil de la Merano.

Pentru noi, cei din Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, GoodWine 2014 a fost un prilej de a ne reîntâlni vechi prieteni și vinurile preferate, așa cum remarca și Pivnicerul în reportajul său.

Pentru că, indiferent care e data nașterii de pe cartea de identitate și chiar naționalitatea, în realitate, toți facem parte din același leat, din GENERAȚIA CU PAHARUL LA GÂT, având aceeași vârstă spirituală: cea la care apreciem vinurile ca pe un lucru deosebit, numai bun de împărtășit cu cei apropiați!

 

Mai multe imagini: Album de familie, Cellar Tales, Drăgășani, Marinela, Moldova, Prin târg

Citit 4903 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 13:24
Publicitate

Pivnicer

După aproape trei ani de lungă și pandemică așteptare, plus 70 de zile de război nedorit, Salonul RoVinHud ne-a încântat cu surprize de tot felul, cele muzicale fiind de neuitat, dovadă că unul dintre logourile CDViN, The Wine Sounds Good, e mai valabil ca niciodată.

Caută

Publicitate