Joi 25 Aprilie 2024

Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

Crama Avincis recuperează și reinventează un soi prețios creat la Stațiunea de Cercetare Drăgășani î...

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

  • Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

Joi, 14 Ianuarie 2016 17:30

2015, așa cum a fost: un nou an al premierelor, în jurul vinurilor premium

Scris de Bănățanul
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Deși am intrat în lumea vinului românesc de mai bine de cinci ani, la fiecare bilanț de final de an constatăm că am mai bifat, inevitabil, o serie de premiere pe care cu greu ne închipuiam că vom avea șansa să le relatăm pe blogurile și site-urile clubului nostru. De acestă dată, le-am ales pe cele despre care s-a vorbit cel mai mult în comunitatea noastră și nu numai. Iată-le, în continuare, în ordine calendarisică.

 

La final de aprilie, vinul a însoţit şi animat, în clubul nostru din Arad, câteva ore de discuţii, de efuziuni şi de polemici culturale. Am călătorit, în cuvinte, în timp şi spaţiu, am explorat Troia şi Efesul, dar şi Roma şi Parisul, am fost pentru o vreme voiajori în zbuciumata perioadă interbelică, apoi am urcat la Păltiniş şi am încercat să ne apropiem, timid, de amintirea lui Constantin Noica.  Totul s-a întâmplat la o întâlnire cu câteva personalităţi de marcă ale culturii române. Între acestea, Gabriel Liiceanu şi Horia Roman Patapievici, în cadrul unui grup de intelectuali care i-a cuprins pe Teodor Baconschi, Armand Goşu, Petre Guran, Mihai Maci, cu toţii prezenţi la Arad pentru a vorbi despre libertate. Pe masă au stat câteva dintre cărţile mai vechi sau mai noi ale autorilor, iar în frapiere am pregătit nişte Domni de Rouă în Alb de la Avincis, mai multe Crâmpoşii Selecţionate de la Ştirbey, nişte Rosé-uri de la LacertA şi mai multe cupaje de Fetească Albă şi Sauvignon Blanc de la Viile Metamorfosis. Totodată, am umplut aerul încăperilor cu parfumul unor mari vinuri româneşti, între care Nenumita Cramei Oprişor, Soarele de la Vinarte şi Cuvée Grandiflora de la Avincis.

La început de mai am organizat o degustare la înălțime. Am pus în scenă ultima cină la bordul zeppelinului Hindenburg. A fost, pentru noi, neîndoielnic, evenimentul anului. Un eveniment la a cărui pregătire au lucrat zece persoane. Totul a început cu doi ani în urmă, când am descoperit un articol despre explozia zeppelinului Hindenburg, petrecută în Lakehurst, New Jersey, în 6 mai 1937. După o documentare de câteva săptămâni, am constatat că doar șase supraviețuitori și martori ai dezastrului ce a pus capăt erei dirijabilelor mai erau încă în viață. Șansa a făcut ca, în timpul documentării, să dăm peste un meniu și o listă de vinuri oferite pasagerilor de pe Hindenburg la prânz și la cină. Am expus lista de vinuri în club. Câteva luni mai târziu, la o degustare cu oenologul și prietenul nostru Oliver Bauer, acesta ne-a sugerat să participăm la câteva licitații din Germania, de unde am fi putut cumpăra vinuri de pe terroir-urile originare ale băuturilor listate pe Hindenburg. Cu sprijinul lui Oliver, în câteva luni, am reușit să cumpărăm, la diverse licitații, câte două sticle din fiecare fel de vin, pentru că, între timp, numărul celor care au dorit să participe la eveniment s-a dublat. Am avut, pe mese, somn cu sos mouseline, sparanghel şi cartofi noi; pulpă de pui cu ierburi aromate, bacon şi lime; piureuri de conopidă cu mascarpone, mazăre cu mentă şi morcov cu portocale, iar la desert, Cremă diplomat și Bread pudding. Atmosfera a fost neverosimilă, aerul anilor '30 fiind întregit de muzica aleasă de Andrei, dar și de unele inițiative personale care au necesitat o documentare riguroasă.

Două săptâmăni mai târziu, tot în luna mai, am avut parte de primul concert la saxofon din clubul nostru. Giuliano Scanavino, un italian arădean prin adopție, care este proprietarul unui label muzical numit Feel Good Production, ne-a făcut cunoștință cu unul din prietenii săi italieni, muzicianul italian Michele Lazzarini. Acesta a savurat, ca toată lumea, delicatesele asiatice pregătite de thailandeza Ja Nissara Buntos, trecând aproape neobservat în mijlocul euforiei generale. Asta însă doar până în ultima jumătate de oră, când am descoperit calitățile saxofonului său, cu care cânta, odinioară, pe aceeași scenă cu Eros Ramazzotti, Quincy Jones, Stevie Wonder, dar și pentru prietenul său George Clooney.

Dacă a lipsit ceva din odăile bunicii, atunci, cu siguranță, era vorba de un concert rock! Asta până în luna mai, când un recital unplugged al trupei portugheze The Lemon Lovers a adăugat o valență nouă, surprinzătoare, spațiului clubului nostru. “Sunt sălile cu cea mai bună acustică din tot turneul nostru european de până acum”, au mărturisit, la unison, cei trei rockeri care ne-au fost oaspeți la ora cinei. cei trei rockeri - João Pedro Silva - Guitar & Vocals, Victor Butuc (de origine română, fiul amicului nostru Adrian, wine-preacher made in Portugal) Drums, Andrés Malta - Bass & Vocals – nu s-au putut opri după doar trei piese, așa că ne-au oferit nu mai puțin de o oră de recital unplugged. Și a fost nu numai rock, ci și fado, la entuziasmul general contribuind și un rosé autohton.

După întâlnirea cu Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici și întregul anturaj cultural care și-a încheiat călătoria arădeană printr-o serată în Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, Teodor Baconschi ne-a promis că va reveni în dormitorul bunicii. Cum simpatia a fost reciprocă, nu au trecut decât niște săptămâni până să ne revedem, în iunie, la Arad printre vinuri și autografe. Întâlnirea a fost cu atât mai plăcută cu cât s-a petrecut cu prilejul unei degustări marca SERVE susținută de inconfundabilul, inegalabilul și inoxidabilul domn Dan Săvulescu, cel căruia numai apropiații îi mai spun Genosse, Tovarășul.

Tot la început de iunie ne-am bucurat să-i avem oaspeți în club pe Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș și Marius Stan, însoțiți de Andrei Codrescu, Anselm Berrigan și de alte persoane din sfera culturii. Cunoscutul politolog, aflat la Arad pentru o conferință publică și lansarea ultimei sale cărți, Efigii ale unui coșmar istoric, mi-a semnat și volumele anilor ‘90 și 2000 pe care le pregătisem: Ghilotina de scrum, Arheologia terorii, Noaptea totalitară, Marele șoc din finalul unui secol scurt, Raport Final al Comisiei Prezidențiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România. Cu Mircea Mihăieș am vorbit despre Ioan T. Morar, despre Timișoara și Franța, despre club și despre vin. Nu am avut parte de vizita mascotei cu coadă Lucky Motanul, însă am împărtășit fumul aceleiași țigări alături de Vladimir Tismăneanu și de Marius Stan în curtea casei, înconjurați de iederă, de vie și de magia întâmplării. Apoi am pătruns în underground, în vinoteca ascunsă, pentru a mai povesti un pic și pentru o scurtă degustare de băuturi străvechi.

În luna august, am fost invitați la Valea Verde Retreat, unde un juriu de opt experți internaționali a evaluat, în premieră, 244 de vinuri din România și Republica Moldova, nu mai puțin de 38 dintre acestea obținând 5 stele, calificativul maxim. Jurizarea, care a avut loc în zilele de 26 și 27 august 2015, a fost una dintre etapele realizării primei ediții a Cărții Vinurilor din România și Republica Moldova (The Wine Book of Romania), ce va apărea, în această primăvară, la editura Humanitas. Proiectul, finanțat exclusiv din fonduri private, este o premieră, acesta reunind vinurile din zonele viniviticole ale celor două țări. Din juriul care a evaluat vinurile românești au făcut parte doi Master of Wine: Caroline Gilby (Marea Britanie) și Rod Smith (Franța). Alături de ei s-au aflat importanți experți din lumea vinurilor precum Paul Robert Blom (degustător internațional de vinuri - Olanda), Luiz Alberto (fondatorul „The #winelover community” din America), Helmuth Koecher (Președintele Merano Wine Festival - Italia), Zoltan Szoverdfi-Szep (Președinte al ROvinHUd - România), Cosmin Grozea (degustător internațional de vinuri - România) și Mi Yeun Hong (jurnalist și degustător internațional de vinuri - Coreea). Președintele juriului a fost Marinela Vasilica Ardelean, expert internațional în vinuri și inițiatoarea acestui proiect.

Doi ani. De atât am avut nevoie noi, cei din Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizaţi, pentru a întrupa, la început de septembrie, o idee ce ne-a venit în vara lui 2013: o expoziție de artă cu tematică oenologică, dublată de o degustare. O premieră pentru Arad, şi nu numai. Evenimentul, pe care l-am numit PODGORIA ARTELOR, a constat, de fapt, în şapte expoziţii tematice prezentate simultan vizitatorilor: tablouri pictate cu vin roşu, obiecte de mobilier din dopuri de plută, corpuri de iluminat din sticle goale vin, machete de cramă la scară, fotografii ale cramelor din Europa, bijuterii în culorile vinurilor, obiecte inedite din lemn pentru degustări la picnic.
Simultan, șase importanți producători de vin - cinci din România şi unul din Italia - au oferit vizitatorilor  posibilitatea de a degusta, gratuit, vinuri de top. Să-i numim pe cei ce avut inspiraţia să se afle alături de noi la acest eveniment de ţinută, dar şi de entuziasmant succes la public: AVINCIS, Crama BAUER, GIUSTI, Crama LILIAC, Viile Metamorfosis și VINARTE.   Până la finalul vernisajului, care a avut loc puţin înainte de miezul nopţii, numărul total al vizitatorilor a trecut de 300. Nu ne-au onorat cu prezenţa doar arădeni şi timişoreni, ci şi oaspeţi din Germania, Portugalia, Italia.


La final de septembrie, am participat la o demonstrație de vânătoare cu vin și șoimi premium la Bata. De vreo opt ani, comuna Bata și primarul său simpatic Ioan Micurescu organizează un festival al vânătorii care adună mii de persoane în jurul standurilor cu coarne de cerb, cu mistreți împăiați și cu ceaune din care răzbat aromele gulașului. Pe lângă numerosul public rural găsești și personalități politice, dar și standuri cu vinuri premium populate cu degustători neautorizați ca noi. Au loc tot felul de demonstrații de vânătoare, dar și etalări oratorice, canine, gastronomice.

În octombrie am organizat un workshop afectiv cu cei șapte magnifici ai vinului. Ne-am propus și am reușit să strângem în dormitorul bunicii mai mulți profesioniști din lumea vinului care să-și prezinte, în cadrul unui workshop mai degrabă afectiv decât protocolar, câte o licoare preferată. Șapte dintre acești adevărați, magnifici prieteni au călătorit din pură pasiune la Arad, pentru a petrece alături de noi una dintre cele mai frumoase seri de vin din câte au văzut odăile clubului. Într-o vineri, ne-am bucurat să-i avem alături de noi pe Mariana Coraș, manager al Enotecii de Savoya, Radu Rizea – Brand Manager la Domeniul Coroanei Segarcea, Bogdan Raul Todor, somelier și promotor LacertA, Adrian Butuc – distribuitor de vinuri portugheze, Costel Cainamisir, director de vânzări la Vinarte, Herbert Szasz – negociant de vinuri și promotor Vinarte, Walter Szikler, vinificator și coacționar la Elite Wine. I-am strâns din toată țara și din toată lumea: de la Cluj (doi), de la Timișoara (una), de la Aveiro, Portugalia (unul), din Măderat (unul) și de la București (doi).

Ei au adus cu sine câte un vin special, noi am prezentat la rândul nostru un Egri Bikavér iar ordinea servirii a fost următoarea: Merlot 2007, Pinot Noir 2006 Elite Wine - Walter, Le Difese Tenuta San Guido 2011 (Sangiovese, Cabernet Sauvignon) – Big Radu, Castello della Paneretta Chianti Classico Riserva 2011 (90% Sangiovese, 10% Canaiolo) – Costel, Gróf Buttler Egri Bikavér 2007 – Pivnicera, Dão Dom Bella (Touriga Nacional) 2010 – Adrian, Mendoza Lorca Poetico Syrah 2009 – Herbert, San Rustico Amarone della Valpolicella Classico 2008 – Bogdan, Château Laforge Saint-Emilion Grand Cru 2007 (Merlot, Cabernet Franc) – Mariana. Pe toate le-am discutat, adulmecat, savurat în grup, ca la un cenaclu despre poezia aromelor din pahar, despre romanul devenirii în sticlă, despre dramaturgia postgustului.

În noiembrie, GoodWine 2015 a însemnat, pentru membrii Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, prima prezență la un festival de profil din postura de expozanți. Invitați de directorul general al festivalului, Andrei Iva, la inițiativa domnului Dan Săvulescu, am mutat, la București, o parte din expoziția Podgoria Artelor, organizată, în septembrie, la Arad. Nu mai puțin de șapte membri și simpatizanți ai clubului au organizat un stand inedit la GoodWine. Am prezentat vizitatorilor, timp de două zile, fotografiile tematice ale Pivnicerului, picturile realizate de Carmen exclusiv cu Negru de Drăgășani, măsuțele de picnic construite de Zoli, corpurile de iluminat din sticle de vin ale Adrianei și chitara din dopuri de plută. Au fost două zile intense, de reîntâlniri cu prieteni vechi din lumea vinului, cu degustări și cu multe planuri. Am avut bucuria să fim vizitați la standul nostru de familiile Irinel și Valeriu Stoica,  Ileana și Jacob Kripp, Raluca și Oliver Bauer, de Angela Prado și Ghislain Moritz, de Luminița Tzakis, de familia Vlădoi, de reprezentanți ai standului Moldovei, de George Wine și de mulți, mulți alții. A fost o etapă importantă pentru expoziția noastră itinerantă, ce va răspunde, anul viitor, unor invitații din Timișoara și Drăgășani.

Citit 4454 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2016 16:04
Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Caută

Publicitate