Sâmbătă 21 Octombrie 2017

Câteva ore cu Valeriu Stoica în amfiteatrul bunicii

Odăile bunicii s-au transformat, pentru a treia oară, în amfiteatru,  iar degustătorii neautorizați ...

Pe dealurile Măderatului se află în curs de realizare un proiect vitivinicol și oenoturistic de cinci stele

Pe dealurile Măderatului, mai aproape de sat decât de culmea pe care se află ruinele inconfundabile ...

La taifas cu Herbert și cu șapte vinuri de dincolo și de dincoace de Ocean

De la o vreme, Herbert este performerul absolut al degustărilor din dormitorul bunicii, prin prezenț...

  • Câteva ore cu Valeriu Stoica în amfiteatrul bunicii

  • Pe dealurile Măderatului se află în curs de realizare un proiect vitivinicol și oenoturistic de cinc...

  • La taifas cu Herbert și cu șapte vinuri de dincolo și de dincoace de Ocean

Miercuri, 24 Februarie 2016 20:37

Cum am descoperit diamantele vinului toscan alături Bogdan, Tina și... Carlo Buti

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pentru iubitorul rafinat de vin și gastronomie, o întâlnire cu vinurile italiene alese de Bogdan Todor și cu specialitățile pregătite de chef Tina nu poate fi decât un eveniment irepetabil. Mai bine de douăzeci de prieteni s-au încumetat să trăiască această experiență pe care, în lipsa altor modalități de împărtășire, încercăm s-o exprimăm, mai jos, în cuvinte.

Bogdan ne delectase deja, cu o seară în urmă, cu câteva dintre cele mai frumoase vinuri din Dealu Mare, de la Crama LacertA, vinărie de top pe care a promovat-o ani la rând și de care urmează să se despartă în curând. Am zis că va fi greu să egalăm degustarea de joi seară și trăiam cumva emoțiile necunoscutului. Când am văzut însă ce bunătăți a elaborat Tina (involtini pollo, basilico & prosciutto, mozarella di buffala, bruschete colorate, foccacia, panzanella), umplând niște mese în club cu ele, și când am degustat și primul vin ales de Bogdan, un Millesimato Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Spumante Brut Selezione GeG, am știut că luăm parte la un adevărat spectacol oenogastronomic. De asta și-a dat seama și oaspetele nostru Nicolo Regazzoni, jurnalist wine&food, care a avut ocazia să converseze în engleză cu Zoli și în italiană cu Raluca pe teme plăcute care au legătură cu CDViN.

După debutul cu prosecco, am fost serviți cu un parfumat Sauvignon Blanc Feudi di Romans Friuli Isonzo 2014, absolut diferit de ceea ce gustăm în mod obișnuit prin părțile noastre, floral într-un fel anume dar și exotic. A urmat un adevărat festival de vinuri roșii, unul și unul, de prin viile etrusce: Campo alla Sughera Bolgheri Adeo Rosso 2012 (Cabernet Sauvignon&Merlot), Castello del Terriccio Tassinaia 2010 Toscana IGT (Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese), Podere Sapaio Bolgheri Superiore 2008 (Cabernet Sauvignon, Petit Verdot). Pe dopurile ultimelor două am putut descoperi diamantele vinului, tartrații, iar în pahare am găsit aromele marilor vinuri: piele, animal, tabac ș.am.d. A fost entuziasm general și o bucurie cuminte, bine dozată, greu de exprimat în cuvinte. Poate doar prin muzică, prin canțonetele lui Carlo Buti, vocea de aur a Italiei interbelice, florentin la origine, dar și prin mai noile piese ale toscanilor Pupo, Gianna Nannini, Toto Cutugno, fond muzical pe care s-a desfășurat întreaga degustare.

Ne gândim să repetăm experiența, să-i cerem lui Bogdan, care este la fel de îndrăgostit de Italia ca și noi, să ne mai încerce papilele cu licorile descoperite de el însuși ca fost locatar al Peninsulei.

Citit 1514 ori Ultima modificare Duminică, 27 Martie 2016 21:01

Vorbe despre vin

Să fie dragostea noastră ca un vin bun, sa crească mai puternic odată cu vârsta.

Pivnicer

Ce poți face într-o singură (bună) zi, dacă ești bănățean ori ardelean, mare iubitor de vin și de călătorii? De exemplu, să vizitezi o cramă din Sălaj, să încerci acolo un Chardonnay de top, iar apoi să pornești către Cluj, pentru a onora o invitație de nerefuzat, care are legătură cu alte vinuri mari.

Caută

Distribuie asta!

0.png0.png0.png5.png0.png6.png2.png7.png8.png