Joi 17 August 2017

Tinere și neliniștite, în clubul bunicii

Pe caniculă, am ales să petrecem o seară de august în compania unor vinuri nu foarte liniștite, din ...

Degustare în o sută de prieteni

La insistențele prietenilor și ajutați de o vreme mai mult decât îngăduitoare, am organizat prima de...

Seară cu vinuri albe și Depeche Mode

La ultima degustare din dormitorul lui Nagymama i-am avut alături de noi pe membrii trupei Depeche...

  • Tinere și neliniștite, în clubul bunicii

  • Degustare în o sută de prieteni

  • Seară cu vinuri albe și Depeche Mode

Miercuri, 24 Februarie 2016 20:37

Cum am descoperit diamantele vinului toscan alături Bogdan, Tina și... Carlo Buti Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pentru iubitorul rafinat de vin și gastronomie, o întâlnire cu vinurile italiene alese de Bogdan Todor și cu specialitățile pregătite de chef Tina nu poate fi decât un eveniment irepetabil. Mai bine de douăzeci de prieteni s-au încumetat să trăiască această experiență pe care, în lipsa altor modalități de împărtășire, încercăm s-o exprimăm, mai jos, în cuvinte.

Bogdan ne delectase deja, cu o seară în urmă, cu câteva dintre cele mai frumoase vinuri din Dealu Mare, de la Crama LacertA, vinărie de top pe care a promovat-o ani la rând și de care urmează să se despartă în curând. Am zis că va fi greu să egalăm degustarea de joi seară și trăiam cumva emoțiile necunoscutului. Când am văzut însă ce bunătăți a elaborat Tina (involtini pollo, basilico & prosciutto, mozarella di buffala, bruschete colorate, foccacia, panzanella), umplând niște mese în club cu ele, și când am degustat și primul vin ales de Bogdan, un Millesimato Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Spumante Brut Selezione GeG, am știut că luăm parte la un adevărat spectacol oenogastronomic. De asta și-a dat seama și oaspetele nostru Nicolo Regazzoni, jurnalist wine&food, care a avut ocazia să converseze în engleză cu Zoli și în italiană cu Raluca pe teme plăcute care au legătură cu CDViN.

După debutul cu prosecco, am fost serviți cu un parfumat Sauvignon Blanc Feudi di Romans Friuli Isonzo 2014, absolut diferit de ceea ce gustăm în mod obișnuit prin părțile noastre, floral într-un fel anume dar și exotic. A urmat un adevărat festival de vinuri roșii, unul și unul, de prin viile etrusce: Campo alla Sughera Bolgheri Adeo Rosso 2012 (Cabernet Sauvignon&Merlot), Castello del Terriccio Tassinaia 2010 Toscana IGT (Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese), Podere Sapaio Bolgheri Superiore 2008 (Cabernet Sauvignon, Petit Verdot). Pe dopurile ultimelor două am putut descoperi diamantele vinului, tartrații, iar în pahare am găsit aromele marilor vinuri: piele, animal, tabac ș.am.d. A fost entuziasm general și o bucurie cuminte, bine dozată, greu de exprimat în cuvinte. Poate doar prin muzică, prin canțonetele lui Carlo Buti, vocea de aur a Italiei interbelice, florentin la origine, dar și prin mai noile piese ale toscanilor Pupo, Gianna Nannini, Toto Cutugno, fond muzical pe care s-a desfășurat întreaga degustare.

Ne gândim să repetăm experiența, să-i cerem lui Bogdan, care este la fel de îndrăgostit de Italia ca și noi, să ne mai încerce papilele cu licorile descoperite de el însuși ca fost locatar al Peninsulei.

Citit 1387 ori Ultima modificare Duminică, 27 Martie 2016 21:01

Vorbe despre vin

A census taker once tried to test me. I ate his liver with some fava beans and a nice chianti.

Pivnicer

Distribuie asta!

0.png0.png0.png4.png3.png9.png7.png4.png1.png