Duminică 27 Mai 2018

Șase vinuri și câte un veac de singurătate în fiecare pahar

Pentru iubitorul de vin, o degustare cu licori din vii centenare reprezintă un superlativ, un maxim,...

O seară premium, cu vinuri românești și artă marca ORAVITZAN

Ca membri fondatori ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, am fost convinși dintotdeauna că...

Masterclass cu Manu în dormitorul bunicii

Un eveniment sold-out cu oenologul Emanuele Reolon, Manu pentru prieteni. Noile vinuri ale noii cram...

  • Șase vinuri și câte un veac de singurătate în fiecare pahar

  • O seară premium, cu vinuri românești și artă marca ORAVITZAN

  • Masterclass cu Manu în dormitorul bunicii

Sâmbătă, 30 Aprilie 2016 09:38

Lansări de cinci stele, la Arad și Timișoara, ale ghidului „The Wine Book of Romania”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

După un weekend dens și trei zile de degustări-maraton ale unor vinuri de ținut minte, am început săptămâna oarecum atipic, organizând la Arad prima lansare a ghidului „The Wine Book of Romania” după cea care a avut loc în București la mijlocul acestei luni. Autoarea cărții, Marinela Vasilica Ardelean, a revenit în orașul de pe Mureș după ce, în decembrie 2014, lansase tot în clubul nostru prima sa carte de enogastronomie „50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”.

A fost de bun augur: cartea avea să câștige premiul național oferit de Gourmand Drinks, clasându-se pe locul doi pe plan mondial în aceeași competiție și devenind astfel cea mai premiată carte românească de specialitate în 2014. Mai apoi, în noul proiect legat de promovarea vinurilor românești, doi dintre membri fondatori ai clubului au fost invitați, în luna august a anului trecut, să participe ca observatori la jurizarea vinurilor petrecută la Valea Verde Retreat, în județul Mureș, așa că prezentarea de la Arad a venit firesc.

Evenimentul a fost precedat de o oră dedicată mass-media, după interviurile de rigoare Marinela fiind prezentată audienței de una din membrele fidele ale clubului nostru, blogger-ul cultural Anca Giura.

La inițiativa autoarei, lansarea de la Arad s-a desfășurat oarecum atipic, interactiv, cu întrebări și răspunsuri. Cei prezenți au intrat în joc, astfel încât seara a fost extrem de animată. La atmosfera au contribuit, indubitabil, și vinurile propuse de amfitrioana evenimentului, vinuri memorabile de la Casa Panciu, Cotnari, Gitana Winery, Purcari, Vinarte – o parte dintre acestea fiind degustate și apreciate în premieră de membrii clubului nostru, Senator. Am turnat în pahare, în timpul prezentării ghidului, Băbească Neagră de la Casa Panciu, Negru de Purcari 2011, Sirena Dunării 2001 de la Vinarte, Zghihara de Huși 2008 de la Senator - toate notate de juriul din care au făcut parte și doi Master of Wine cu 5 stele; Colocviu de la Roma 2014 de la Cotnari, de 4 stele; ; Petit Sophie 2013 de la Gitana Winery și Grasă de Cotnari 1989 – vinuri notate de juriu cu trei stele. Printre invitații serii s-au numărat și profesioniștii de la Casa de Vinuri Cotnari, Victor Deleanu, cel mai tânăr director general al unei crame din România dorind să viziteze clubul, cu echipa sa, și pentru a se documenta în vederea unei apropiate degustări pe care o vom organiza împreună. Seara de la Arad s-a încheiat, la fel de atipic, cu un mega-selfie al autoarei ghidului împreună cu toți participanții la lansare, urmat de o sesiune de autografe care s-a întins până după miezul nopții.

Cu toate astea, pentru unii membri ai clubului lansarea ghidului nu s-a încheiat aici. A doua zi, am luat drumul Timișoarei, unde peste 900 de cercetători de prim rang din peste 30 de țări au participat la evenimentul „Diaspora și prietenii săi”, aflat sub patronajul Universității de Vest din Timișoara. În acest context a avut loc și o nouă lansare a „The Wine Book of Romania”, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Piața Unirii. Printre cei prezenți la eveniment l-am zărit și pe mai vechiul nostru prieten și bun cunoscător al vinului Ioan T. Morar, pe care îl așteptăm să ne treacă pragul clubului, sperăm, cât mai curând. La fel de mare a fost plăcerea reîntâlnirii cu Anca Drăgunescu, cadru universitar la USAMVB și cercetător științific specializat în studiul soiurilor de viță-de-vie autohtone, prezentă în carte cu un articol de specialitate. Întorcându-ne la lansarea propriu-zisă, printre cei care s-au adresat celor care au fost interesați să cumpere cartea s-au numărat Victor Neumann, director al Muzeului de Artă, Adrian Curaj, ministrul Învățământului, Marilen Pirtea, rectorul UVT, Ligia Deca, consilier prezidențial, Ovidiu Enculescu, manager general al Editurii Rao.

Astfel am încheiat maratonul nostru de cinci zile, cu evenimente și degustări petrecute în două orașe la care au participat, în total, peste o sută de invitați și membri ai clubului. După o scurtă pauză datorată Sărbătorilor Pascale, promitem să o luăm de la capăt. Unii în fața laptopului, alții în Toscana familiei Antinori, la umbra presei de vin construite de Leonardo da Vinci...

 

Mai multe imagini: Lansare în dormitorul bunicii din Arad, Lansare în Palatul Baroc din Timișoara

 

Citit 6298 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Aprilie 2016 12:40

Vorbe despre vin

        It’s not from Napa. I can’t tell you whether it’s a merlot or cabernet. … I can’t say because it’s a 1947 Cheval Blanc. About half merlot, half cabernet franc.


Publicitate

Pivnicer

Când am realizat primul flashtasting cu vinuri și cai , la Firiteaz, alături de prietenii de altădată, nu ne gândeam că ne va fi dată o repetiție. Și chiar dacă acum, după șase ani, lucrurile nu s-au petrecut întocmai, frumusețea întâmplării nu a fost știrbită cu nimic.

Caută

Distribuie asta!