Miercuri 3 Iunie 2020

Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

În mod absolut întâmplător, am făcut o pasiune pentru vinurile unei crame boutique din Dealu Mare, p...

Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

Ani bisecți, vinuri bisecte... Din patru în patru ani, în anii aceia de 366 de zile în care luna feb...

Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Punctul culminant al unui weekend de foc petrecut la început de februarie în dormitorul bunicii a fo...

  • Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

  • Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

  • Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Miercuri, 13 Iulie 2016 12:14

Integrală Foss Marai, o premieră națională în Vestik Club

Scris de
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Dormitorul bunicii a găzduit în premieră absolută pentru România o degustare integrală cu vinurile Foss Marai. Vreo 35 de arădeni și timișoreni s-au numărat printre privilegiații participanți la acest eveniment unic. Ritmul a fost unul muzical, de simfonie oenologică. Dirijorul, Marinela Ardelean, a stârnit aplauze și ovații, iar creațiile prezentate, interpretate, împărtășite la frapieră și pahar, în variante mono ori duo, au cucerit publicul.

Marinela și-a conceput prezentarea vinurilor precum o piesă muzicală în trei părți. Pe fișa de degustare a scris, cu un discret, imperceptibil accent italian, următoarele rânduri: I. Prima parte: 1. Spumante Capo 3 brut; II. A doua parte: 2. Spumante Marai de Marai brut, 3. Spumante Marai de Marai extra dry, 4. Prosecco Superiore DOCG Strada di Guia 109 brut, 5. Prosecco Superiore DOCG Strada di Guia 109 extra dry, 6. Prosecco Superiore DOCG Guia brut, 7. Prosecco Superiore DOCG Nadin dry,  8. Prosecco Superiore DOCG Cartizze dry; III. A treia parte: 9. Fumac, 10. Niro IGT (Aglianico) secco, 11. Spumante Roos brut, 12. Spumante Cuvée Surfine brut, 13. Spumante Dolce Reale dolce, 14. Moscato Reale Pettillante passito. Vinurile au fost acompaniate de bunăți pe măsură purtând semnătura lui chef Tina.

Să mai spun că dirijorul a iscat aplauze entuziaste? Că unii au apreciat la superlativ evenimentul, drept premiera anului? Dacă stau să mă gândesc bine, lista profesioniștilor din lumea vinului care au primit aplauze în dormitorul bunicii (cu scuzele de rigoare dacă uit pe cineva) îi mai cuprinde pe Valeriu și Irinel Stoica, pe Balla Géza, pe baronul Jakob Kripp, pe Ghislain Moritz și Angela Prado, pe Oliver și Raluca Bauer, pe Bogdan Raul Todor, pe Adrian Butuc și Herbert Szász. Dar parcă aseară intensitatea aplauzelor a avut alte cote. Nu am să dau atât vina pe cele 14 vinuri servite, spumante, prosecco-uri și petiante, ba și două roșii liniștite, cât pe promotoarea lor.

Totul a  sfârșit apoteotic, cu o poză de grup și cu bucuria unicității întâmplării. Și ca să fiu nedrept și subiectiv, am să aleg dintre cele 14 minunate mostre de măiestrie oenologică italiană de pe terrroir mai nordic, Valdobiaddene, ori mai sudic, Puglia, doar câteva pentru mine. În seara cu pricina m-am îndrăgostit, în ordine, de Prosecco Superiore DOCG Strada di Guia 109 brut, de Spumante Capo 3 brut, de Niro IGT, de Moscato Reale Pettillante. Și de frapiera în formă de poșetă purtând marca producătorului, un obiect cu totul special care nu ajunge decât în posesia ambasadorilor Foss Marai.

 

Mai multe imagini

Citit 3412 ori Ultima modificare Duminică, 30 Iunie 2019 20:55
Publicitate

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Caută

Publicitate