Duminică 23 Septembrie 2018

WE LOVE PASTA & WINE! Gianluca Testa a deschis sezonul de toamnă cu o seară italiană

Noul grup dedicat pastelor și deopotrivă vinurilor, WE PASTA & WINE, inițiat pe Facebook de Clu...

Acasă la Stara Trta, cea mai bătrână viță-de-vie din lume. Ritualul și Pârâitoarea

Vineri, 24 august 2018. Iată-ne, de abia sosiți în orașul sloven Maribor. Suntem șase membri ai Club...

Minifestival de rosé și clătite în curtea bunicii

În prima sâmbătă a lunii august am organizat un minifestival de clătite și rosé în curtea bunicii. Ș...

  • WE LOVE PASTA & WINE! Gianluca Testa a deschis sezonul de toamnă cu o seară italiană

  • Acasă la Stara Trta, cea mai bătrână viță-de-vie din lume. Ritualul și Pârâitoarea

  • Minifestival de rosé și clătite în curtea bunicii

Luni, 04 Septembrie 2017 09:27

Câteva miracole amintind de Vechiul Imperiu

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ultima călătorie oenologică având ca punct de plecare dormitorul bunicii am făcut-o în Vechiul Imperiu, în tot mai îndepărtatele vremuri chezaro-crăiești. Pentru cei care iubesc Ardealul dintotdeauna, o seară cu rețete din caietul lui Nagymama și cu Furmint de pe dealurile Minișului nu putea fi decât un emoționant execițiu de nostalgie.

Vacanța noastră urbană și-a mai consumat o seară cu ajutorul vinurilor  și bucatelor de acasă, din Transilvania. Pivnicera a pregătit pogăcele/pogacsa și găluști de aur/ aranygaluska, iar de pe rafturile clubului am ales nu mai puțin de șapte vinuri de la crame ardelene. Ne-am bucurat că putem să ne simțim atât de bine împreună tocmai fiindcă nu obișnuim să consumăm mici înainte de deschiderea magazinelor și tocmai fiindcă ne cheamă Adina ori Zoli, Dan ori Ada, Raluca ori Csaba, Gabi ori Adriana.

 

Am servit, în ordine, Friza Rosé 2016 de la Carastelec, Rhein Riesling 2015 de la aceeași cramă, un Chardonnay 2016 marca Issa al cramei La Salina, Sauvignon Blanc 2013 de la Liliac, Furmint 2015 Stonewine semnat de Balla Géza, un Zweigelt 2016 de la Villa Vinèa și cupajul Miraculix (Cabernet Sauvignon, Merlot, Burgund Mare) 2011, de la Elite. De când a apărut, Friza e companionul perfect al oricărei degustări, fiind vinul ușor, de întâmpinare, cu care pornim de fiecare dată în aventurile oenofile. Chiar dacă am avut parte de un defect de dop, Rhein Riesling-ul ne oferă tipicitate și spirit nemțesc în fiecare pahar. Chardonnay-ul nebaricat al cramei de la Turda e o licoare minerală, plăcută prin toate ale sale, o interpretare în stil ardelean a unui iubit soi internațional. Sauvignon-ul de la Liliac și-a atins maximul de potențial și a fost consumat la timp, nepretându-se la învechire. Un Furmint superb a reușit să elaboreze Balla Géza din recolta anului 2015, căutați-l, apreciați-l, iubiți-l ca pe unul dintre marile vinuri de prin părțile noastre! Zweigelt-ul Villei Vinèa, filosofie sudtiroleză pe terroir transilvan, aduce un pic cu Burgundul Mare pentru cei nefamiliarizați cu acest soi austriac creat în anii 1920. Cupajul lui Walter Szikler, Miraculix, a fost miracolul care a încheiat apoteotic seara. Vinul creat din trei soiuri a evoluat minunat, anunță și acum, după șase ani de viață, un fantastic potențial de învechire. Aș spune că a fost scos prematur  pe piață, că se numără printre acele vinuri mărețe care încep să se exprime cu adevărat abia după cinci ani de existență.

Cât despre bunătățile Pivnicerei, poate că pogăcelele au fost puțin eclipsate, și asta pe nedrept, de apetisantele găluști de aur, cu nucă și cu mac, care însoțesc cu succes orice fel de vin. Poate de aceea m-am delectat pe îndelete cu fiecare dintre aceste preparate pe care ea le-a elaborat pe parcursul a două zile. Pe muzică de DJ Dani, unul dintre Mihaii entuziaști ai clubului a avut grijă să ne încânte cu un dans executat cu măiestrie, alături de Ada, printre mesele, paharele și sticlele din decor, sub ochii uimiți și invidioși ai sutelor de autografe care își trăiesc încremenirea pe pereții odăilor bunicii.

 

Citit 658 ori Ultima modificare Marți, 12 Septembrie 2017 20:09

Vorbe despre vin

Vinul pune în mișcare ceea ce a fost închis și înghețat din om.


Publicitate

Pivnicer

Acesta este jurnalul ultimei noastre călătorii prin Mitteleuropa, făcute în șase de-a lungul a șase zile, prin Slovenia și Italia și, ca tranzit, prin Ungaria. Fiindcă în țara noastră nu avem autostrăzi nici la 30 de ani de la căderea comunismului, am renunțat să mai vizităm litoralul românesc și am ales cea mai apropiată mare.

Caută

Distribuie asta!