Vacanța noastră urbană și-a mai consumat o seară cu ajutorul vinurilor și bucatelor de acasă, din Transilvania. Pivnicera a pregătit pogăcele/pogacsa și găluști de aur/ aranygaluska, iar de pe rafturile clubului am ales nu mai puțin de șapte vinuri de la crame ardelene. Ne-am bucurat că putem să ne simțim atât de bine împreună tocmai fiindcă nu obișnuim să consumăm mici înainte de deschiderea magazinelor și tocmai fiindcă ne cheamă Adina ori Zoli, Dan ori Ada, Raluca ori Csaba, Gabi ori Adriana.
Am servit, în ordine, Friza Rosé 2016 de la Carastelec, Rhein Riesling 2015 de la aceeași cramă, un Chardonnay 2016 marca Issa al cramei La Salina, Sauvignon Blanc 2013 de la Liliac, Furmint 2015 Stonewine semnat de Balla Géza, un Zweigelt 2016 de la Villa Vinèa și cupajul Miraculix (Cabernet Sauvignon, Merlot, Burgund Mare) 2011, de la Elite. De când a apărut, Friza e companionul perfect al oricărei degustări, fiind vinul ușor, de întâmpinare, cu care pornim de fiecare dată în aventurile oenofile. Chiar dacă am avut parte de un defect de dop, Rhein Riesling-ul ne oferă tipicitate și spirit nemțesc în fiecare pahar. Chardonnay-ul nebaricat al cramei de la Turda e o licoare minerală, plăcută prin toate ale sale, o interpretare în stil ardelean a unui iubit soi internațional. Sauvignon-ul de la Liliac și-a atins maximul de potențial și a fost consumat la timp, nepretându-se la învechire. Un Furmint superb a reușit să elaboreze Balla Géza din recolta anului 2015, căutați-l, apreciați-l, iubiți-l ca pe unul dintre marile vinuri de prin părțile noastre! Zweigelt-ul Villei Vinèa, filosofie sudtiroleză pe terroir transilvan, aduce un pic cu Burgundul Mare pentru cei nefamiliarizați cu acest soi austriac creat în anii 1920. Cupajul lui Walter Szikler, Miraculix, a fost miracolul care a încheiat apoteotic seara. Vinul creat din trei soiuri a evoluat minunat, anunță și acum, după șase ani de viață, un fantastic potențial de învechire. Aș spune că a fost scos prematur pe piață, că se numără printre acele vinuri mărețe care încep să se exprime cu adevărat abia după cinci ani de existență.
Cât despre bunătățile Pivnicerei, poate că pogăcelele au fost puțin eclipsate, și asta pe nedrept, de apetisantele găluști de aur, cu nucă și cu mac, care însoțesc cu succes orice fel de vin. Poate de aceea m-am delectat pe îndelete cu fiecare dintre aceste preparate pe care ea le-a elaborat pe parcursul a două zile. Pe muzică de DJ Dani, unul dintre Mihaii entuziaști ai clubului a avut grijă să ne încânte cu un dans executat cu măiestrie, alături de Ada, printre mesele, paharele și sticlele din decor, sub ochii uimiți și invidioși ai sutelor de autografe care își trăiesc încremenirea pe pereții odăilor bunicii.