Vineri 29 Martie 2024

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoase

Echipa Ciprian Gherheș&Vasile Ghimpu „recidivează” în Vestik Club cu o degustare de zile mari. L...

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

  • O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoa...

Miercuri, 18 Octombrie 2017 10:14

Câteva ore cu Valeriu Stoica în amfiteatrul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Odăile bunicii s-au transformat, pentru a treia oară, în amfiteatru,  iar degustătorii neautorizați au devenit, pentru o seară, cursanți. Meritul pentru această metamorfoză îl are unul dintre marii prieteni ai clubului, care, preț de câteva ore, a recitat poezii, a prezentat cărți  și  susținut o captivantă pledoarie pentru vin.

Valeriu Stoica, mare dascăl, avocat și politician român, este totodată o personalitate a culturii române. Am avut plăcerea să-l ascultăm din nou în club și să-i degustăm vinurile, în cadrul unei serate ale cărei locuri s-au epuizat, virtual, în doar nouă minute, mulți dintre prietenii noștri din club neputând astfel să fie prezenți la eveniment.

Domnului Stoica îi șade foarte bine și în noua sa calitate de podgorean iar vinurile pe care le produce, alături de soția sa, Irinel Stoica, pe domeniul Dobrușa de la Drăgășani sunt cu adevărat bunuri culturale ale acestei țări. Degustarea a cuprins: Crâmpoșie Selecționată 2016, Fetească Regală & Pinot Gris 2015, Rosé 2016, Pinot Noir 2013, Merlot 2013, Cuvée Andrei 2012. Și a mai cuprins un recital de poezie și o prezentare a cărților Istoria sticlei de vin  avându-l ca autor pe Jean-Robert Pitte (volum al cărui cuvânt înainte îl semnează chiar Valeriu Stoica) și Expert în vin în 24 de ore de Jancis Robinson.

Dacă e să vorbesc despre vinuri, toate elaborate de prietenul nostru alsacian Ghislain Moritz, fiecare ascunde în sine propriul lirism, dar și propria poveste, impresionându-ne pe fiecare după gust și măsura înțelegerii. Crâmpoșia Selecționată, soiul alb îmbunătățit specific Drăgășanilor, e mândria podgorenilor acestor locuri pe care ei înșiși le socotesc mai frumoase decât orice îndepărtată Toscană. Cupajul de Fetească Regală și Pinot Gris se arată diferit de cele anterioare, poate mai suav, poate mai blând, poate mai discret, să zicem că m-am îndrăgostit de el. Rosé-ul e tot al lui Ghislain și nu greșești dacă-l alegi, Pinot Noir 2013 - unul dintre cele mai bune din România, Merlot-ul – crud încă – abia aștept să-l urmăresc în devenire, iar Cuvée Andrei a fost pentru mine vinul serii, mă gândesc cât de interesantă ar fi o verticală cu Cabernet Sauvignon-urile îmbuteliate de-a lungul anilor sub această etichetă.

Din pricini de vin și de plăcută amintire, ni s-a făcut iară dor de Crama Avincis și de Drăgășani, de serile petrecute acolo în compania familiei Stoica, a Angelei și a lui Ghislain. De gustul strugurilor de Crâmpoșie, de apusurile și răsăriturile care luminează într-un fel anume, pentru  un anume Creator, contururile piramidei-cramă concepute de arhitectul Alexandru Beldiman. Și iar ne gândim la micile și totuși marile noastre călătorii acolo, în zeci de prieteni, plănuind cum să le repetăm cât mai degrabă...

 

 

Citit 2127 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Octombrie 2017 10:20
Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL ȘASE, în care gonim în Frecciarossa cu 300 km/h către Napoli și în care ne zgâlțâim în Circumvesuviana cu 30 km/h spre Pompei, pentru un spectacol în Teatro Grande și un sărut în Casa degli Amanti

Caută

Publicitate