Joi 17 Ianuarie 2019

“Zivijo!” în Oslavia: un festival cu 41 de crame și gastronomie cu stele Michelin

Ultima aventură externă a clubului nostru de degustători absolut neautorizați, în anul ce tocmai s-a...

O degustare cu Bruno Gaberšek, #winelover-ul suprem al Sloveniei

Una dintre cele mai interesante degustări în deplasare la care am avut privilegiul să fim părtași în...

Villa Vinèa și șapte vinuri din Ardeal, o filă sentimentală în jurnalul lui Zoli

Cu șapte vinuri de la Villa Vinèa am reinaugurat bradul de sticle, care și-a reluat locul, pentru al...

  • “Zivijo!” în Oslavia: un festival cu 41 de crame și gastronomie cu stele Michelin

  • O degustare cu Bruno Gaberšek, #winelover-ul suprem al Sloveniei

  • Villa Vinèa și șapte vinuri din Ardeal, o filă sentimentală în jurnalul lui Zoli

Luni, 22 Ianuarie 2018 18:42

Radu Rizea, un promotor Emeritus al vinurilor de Cleștar

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În mod Clar, într-o seară cu Har, Radu Rizea ne-a pus pe Jar iar unii au  visat chiar la palate de Cleștar. Fiind ambasador Emeritus al unor crame din Dealu Mare, marele nostru prieten a deschis, într-o joi, seria a trei evenimente interesante petrecute consecutiv în odăile bunicii.

Mare și măreț, la propriu, la figurat și la toate modurile posibile, amicul Radu Rizea este sinonimul întrupat al cuvântului magnific și, de niște ani buni, face parte legitim din tagma Magnificilor  vinului născocită de una dintre cele mai creatoare minți ale CDViN.
Entuziast promotor free lance al mai multor crame, Radu ne-a prezentat Dagon Clan, o nouă cramă de calitate din Dealu Mare, și ne-a readus la cunoștința papilară câteva dintre marile  vinuri ale Cramelor Rotenberg.

Ne-am bucurat de multe vinuri în seara cu pricina, patru de la Dagon Clan - Dagon Clar 2015 (Fetească Albă, Sauvignon Blanc), Dagon Cleștar 2015 (Fetească Albă, Fetească Regală), Dagon Har Rosé 2015 (Cabernet Sauvignon, Shiraz), Dagon Jar 2014 (Pinot Noir, Fetească Neagră) - iar de la Rotenberg am servit cu plăcere Emeritus 2011 și Merlot Rotenberg 2009.

Clar e un cupaj sprințar de albe, un vin ușor, simpatic, prietenos în toate ale sale arome florale. Mai gourmet, mai gastronomic, Cleștarul e pentru nasurile mai simandicoase, dar oferă multe într-un singur pahar. Rosé-ul Har, precum Clar-ul, te îndeamnă să-l bei din pahare mari, să uiți de limite, să alungi fie și setea hibernală. Surprinzător de omogen, de fin, de integru, Jar-ul e un mariaj reușit de soiuri foarte românești și foarte franțuzești, o noutate oenologică în peisajul autohton. Emeritus și Merlot Rotenberg din marii ani 2011 și 2009 rămân creații de referință ale cunoscutului podgorean din Dealu Mare, comori de vinotecă pe care m-am bucurat să le regăsesc în club.

Ca de obicei, Radu a făcut o prezentare excelentă - a celor două crame, a locurilor și oamenilor care elaborează aceste vinuri. Aceasta s-a adăugat armonios aromelor din pahare, dând savoare primei degustări organizate în 2018 în dormitorul bunicii.

Citit 876 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2018 18:55

Vorbe despre vin

        It’s not from Napa. I can’t tell you whether it’s a merlot or cabernet. … I can’t say because it’s a 1947 Cheval Blanc. About half merlot, half cabernet franc.


Publicitate

Pivnicer

Numărănd toate titlurile, fotografiile, link-urile celor 365 de zile din 2018, ne dăm seama că am avut parte de un an plin-plin-plin, în care ne-au lipsit în nici un caz entuziasmul, periplurile, aventura. Au fost atât de multe evenimente, cu paste și clătite, cu emu și Tămâioase Negre, cu calamari și vițe străvechi, că unele au rămas pur și simplu fără cronică.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate