Joi 27 Iunie 2019

Cum am legat, la ziua Cramei Avincis, o strânsă prietenie cu Cuvée Grandiflora 2013

În ultimii opt ani, pentru entuziaștii degustători neautorizați din dormitorul bunicii, celebrarea R...

Secretele gourmet ale Vaticanului. Un festin divin, cu Salvo Lo Castro

Evenimentul gourmet al anului, în Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, s-a petrecut duminică, ...

Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Un bun prieten a susținut recent o degustare de cinci stele în dormitorul lui Nagymama. Schmak Andrá...

  • Cum am legat, la ziua Cramei Avincis, o strânsă prietenie cu Cuvée Grandiflora 2013

  • Secretele gourmet ale Vaticanului. Un festin divin, cu Salvo Lo Castro

  • Furmint și Cabernet Franc din Magyarország, în compania unui cavaler arădean al vinului

Luni, 22 Ianuarie 2018 18:42

Radu Rizea, un promotor Emeritus al vinurilor de Cleștar

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În mod Clar, într-o seară cu Har, Radu Rizea ne-a pus pe Jar iar unii au  visat chiar la palate de Cleștar. Fiind ambasador Emeritus al unor crame din Dealu Mare, marele nostru prieten a deschis, într-o joi, seria a trei evenimente interesante petrecute consecutiv în odăile bunicii.

Mare și măreț, la propriu, la figurat și la toate modurile posibile, amicul Radu Rizea este sinonimul întrupat al cuvântului magnific și, de niște ani buni, face parte legitim din tagma Magnificilor  vinului născocită de una dintre cele mai creatoare minți ale CDViN.
Entuziast promotor free lance al mai multor crame, Radu ne-a prezentat Dagon Clan, o nouă cramă de calitate din Dealu Mare, și ne-a readus la cunoștința papilară câteva dintre marile  vinuri ale Cramelor Rotenberg.

Ne-am bucurat de multe vinuri în seara cu pricina, patru de la Dagon Clan - Dagon Clar 2015 (Fetească Albă, Sauvignon Blanc), Dagon Cleștar 2015 (Fetească Albă, Fetească Regală), Dagon Har Rosé 2015 (Cabernet Sauvignon, Shiraz), Dagon Jar 2014 (Pinot Noir, Fetească Neagră) - iar de la Rotenberg am servit cu plăcere Emeritus 2011 și Merlot Rotenberg 2009.

Clar e un cupaj sprințar de albe, un vin ușor, simpatic, prietenos în toate ale sale arome florale. Mai gourmet, mai gastronomic, Cleștarul e pentru nasurile mai simandicoase, dar oferă multe într-un singur pahar. Rosé-ul Har, precum Clar-ul, te îndeamnă să-l bei din pahare mari, să uiți de limite, să alungi fie și setea hibernală. Surprinzător de omogen, de fin, de integru, Jar-ul e un mariaj reușit de soiuri foarte românești și foarte franțuzești, o noutate oenologică în peisajul autohton. Emeritus și Merlot Rotenberg din marii ani 2011 și 2009 rămân creații de referință ale cunoscutului podgorean din Dealu Mare, comori de vinotecă pe care m-am bucurat să le regăsesc în club.

Ca de obicei, Radu a făcut o prezentare excelentă - a celor două crame, a locurilor și oamenilor care elaborează aceste vinuri. Aceasta s-a adăugat armonios aromelor din pahare, dând savoare primei degustări organizate în 2018 în dormitorul bunicii.

Citit 1097 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2018 18:55

Vorbe despre vin

        Maggie: But it could be vinegar! I mean, old wine often turns to vinegar.Oliver: Well then, we either have a wonderful glass of wine, or a really expensive salad.


Publicitate

Pivnicer

Fără să fim șefi de stat, mari maeștri de lojă ori mici somități pe scara socială, călătoria noastră din 2019 la Drăgășani, de Ziua Bunicii Maria Știrbey, a trecut fortuit prin Sibiu. Cu o lună înaintea evenimentului, nu mai erau de găsit locuri de cazare acceptabile în zona Drăgășaniului pe o rază de 50 de kilometri, așa că am avut bucuria să revedem Hermannstadt-ul și să-i savurăm bunătățile.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate