Marți 19 Martie 2019

Șapte ani, șapte vinuri, șapte amintiri. La mulți ani, CDViN!

Într-o seară de sfârșit de februarie, ne-am întors în timp cu ajutorul vinurilor, de-a lungul ultimi...

Lechburg: terroir-ul albelor care l-au îmblânzit pe Nikita Hrușciov

Al treilea eveniment oficial al anului desfășurat în clubul nostru de degustători de vin absolut nea...

Aniversare specială cu Ionu, Moutai, Syrah și Suiram

Cum orice întâlnire, cum orice degustare poate deveni o călătorie, de ziua lui Ionu ne-am călătorit ...

  • Șapte ani, șapte vinuri, șapte amintiri. La mulți ani, CDViN!

  • Lechburg: terroir-ul albelor care l-au îmblânzit pe Nikita Hrușciov

  • Aniversare specială cu Ionu, Moutai, Syrah și Suiram

Luni, 22 Ianuarie 2018 18:42

Radu Rizea, un promotor Emeritus al vinurilor de Cleștar

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În mod Clar, într-o seară cu Har, Radu Rizea ne-a pus pe Jar iar unii au  visat chiar la palate de Cleștar. Fiind ambasador Emeritus al unor crame din Dealu Mare, marele nostru prieten a deschis, într-o joi, seria a trei evenimente interesante petrecute consecutiv în odăile bunicii.

Mare și măreț, la propriu, la figurat și la toate modurile posibile, amicul Radu Rizea este sinonimul întrupat al cuvântului magnific și, de niște ani buni, face parte legitim din tagma Magnificilor  vinului născocită de una dintre cele mai creatoare minți ale CDViN.
Entuziast promotor free lance al mai multor crame, Radu ne-a prezentat Dagon Clan, o nouă cramă de calitate din Dealu Mare, și ne-a readus la cunoștința papilară câteva dintre marile  vinuri ale Cramelor Rotenberg.

Ne-am bucurat de multe vinuri în seara cu pricina, patru de la Dagon Clan - Dagon Clar 2015 (Fetească Albă, Sauvignon Blanc), Dagon Cleștar 2015 (Fetească Albă, Fetească Regală), Dagon Har Rosé 2015 (Cabernet Sauvignon, Shiraz), Dagon Jar 2014 (Pinot Noir, Fetească Neagră) - iar de la Rotenberg am servit cu plăcere Emeritus 2011 și Merlot Rotenberg 2009.

Clar e un cupaj sprințar de albe, un vin ușor, simpatic, prietenos în toate ale sale arome florale. Mai gourmet, mai gastronomic, Cleștarul e pentru nasurile mai simandicoase, dar oferă multe într-un singur pahar. Rosé-ul Har, precum Clar-ul, te îndeamnă să-l bei din pahare mari, să uiți de limite, să alungi fie și setea hibernală. Surprinzător de omogen, de fin, de integru, Jar-ul e un mariaj reușit de soiuri foarte românești și foarte franțuzești, o noutate oenologică în peisajul autohton. Emeritus și Merlot Rotenberg din marii ani 2011 și 2009 rămân creații de referință ale cunoscutului podgorean din Dealu Mare, comori de vinotecă pe care m-am bucurat să le regăsesc în club.

Ca de obicei, Radu a făcut o prezentare excelentă - a celor două crame, a locurilor și oamenilor care elaborează aceste vinuri. Aceasta s-a adăugat armonios aromelor din pahare, dând savoare primei degustări organizate în 2018 în dormitorul bunicii.

Citit 948 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2018 18:55

Vorbe despre vin

Stick your nose in it. Don't be shy, really get your nose in there.  A little citrus, maybe some strawberry, passion fruit and there's the faintest soupçon of like asparagus and just a flutter of a nutty Edam cheese


Publicitate

Pivnicer

Probabil că, în lipsa autostrăzilor, cea mai bună cale de a ajunge din Arad sau Timișoara la Iași rămâne avionul. Am zburat cu escală, împreună cu Dan, străbătând și cercetând din cer trei foste capitale, de dragul vinului de Cotnari, al unor anume hrube și mai ales al unor oameni cu care am legat prietenii în anii din urmă.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate