Joi 21 Iunie 2018

Un tribut adus lui Rudolf Steiner: vinurile biodinamice. „Tasting with Respect", la VieVinum 2018

Înainte de deschiderea oficială a celei de-a zecea ediții a festivalului VieVinum 2018, am avut ocaz...

Rusalii 2018 la Avincis, o cronică afectivă

Prima noastră ieșire la Drăgășani de anul acesta s-a consumat de Rusalii, la Ziua Cramei Avincis. Un...

Premieră la Belgrad: Festival Tamjanike

Clubul restaurantului Plato, ce aparține Facultății de Filosofie din Belgrad, din centrul capitalei ...

  • Un tribut adus lui Rudolf Steiner: vinurile biodinamice. „Tasting with Respect", la VieVinum 2018

  • Rusalii 2018 la Avincis, o cronică afectivă

  • Premieră la Belgrad: Festival Tamjanike

Marți, 13 Martie 2018 13:50

Degustare pe două niveluri cu vinurile Antinori

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cincizeci și unu de persoane – participanți, organizatori, promotori - au fost implicate în realizarea ultimului eveniment din fieful bunicii, mult așteptata degustare de vinuri Antinori. Cum cele 33 de scaune și de locuri din club au fost insuficiente, am deschis larg ușile din underground pentru ca toți doritorii să poată savura vinurile uneia dintre cele mai vechi afaceri neîntrerupte din lume.

Cine a vizitat Toscana, în genere, și crama de la Bargino, în speță, știe bine că, de la 1180 încoace, familia Antinori nu face nimic de doi bani și nimic de doi euro. Și cum o parte dintre membrii - fondatori sau nu - ai CDViN chiar au fost acolo, în crama de 100 de milioane de euro care găzduiește o presă de vin concepută și realizată de Leonardo da Vinci, fascinația unei întâlniri/reîntâlniri cu vinurile acestei străvechi familii toscane a fost cu atât mai mare. Așa se face că în ultima vineri am avut parte de un eveniment special, din categoria mai mult decât sold out. Ca să putem găzdui mulțimea de doritori, am împărțit degustarea pe două niveluri, în club și în underground, în trei încăperi diferite. Astfel, în odăile bunicii am înghesuit 36 de participanți, iar în biroul de Pivnicer alăturat vinotecii casei am așezat în fotolii alți zece invitați, în aerul cu mucegai aproape nobil în care respiră de zece ani încoace vreo 800 de vinuri. Alfred Binder a susținut astfel de două ori câte cinci prezentări de vin, pe două niveluri, câte una sus și una jos pentru fiecare etichetă.

Cei prezenți au avut privilegiul de a degusta cinci vinuri elaborate în cramele Antinori: Marchese Antinori Tenuta Montenisa Cuvée Royale Franciacorta, La Braccesca 2015 (Prugnolo Gentile) Sabazio Rosso di Montepulciano DOC, Tenuta Guido al Tasso Il Bruciato 2015 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah) Bolgheri DOC, Botrosecco Le Mortelle Cabernet 2014 Maremma Toscana DOC, Tenuta Guado al Tasso Cont' Ugo 2013 (Merlot) Bolgheri DOC.

Fără a fi neapărat vinurile cele mai de preț care poartă marca Antinori, toate cele cinci etichete au oferit pasionaților prezenți, la prețuri excepționale, dimensiunea unei alte lumi oenologice, caracterizate de finețe, de ținută, de măiestrie. Aș alege pentru mine, la modul subiectiv, Cont' Ugo, spumantul de început și Cabernet-ul de Maremma. Am putut observa însă că membrii clubului au ales generos toate vinurile, după propriile preferințe, dovadă fiind cele 25 (douăzeci și cinci) de baxuri comandate în avanpremiera și în urma acestei prime degustări cu vinurile Antinori, organizate în casa bunicii.

Citit 1604 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Aprilie 2018 18:38

Vorbe despre vin

Un dezavantaj al vinului este că face omul să încurce cuvintele cu gândurile


Publicitate

Pivnicer

Pentru noi, fiecare weekend poate deveni un festival de vin. În virtutea acestei plăcute realități, între 9 și 11 iunie ne-am aflat în capitala Austriei și totodată în capitala străbunicilor ori bunicilor noștri, pentru a participa la VieVinum 2018, prestigios festival de vin aflat la a X-a ediție, care se desfășoară în Palatul Hofburg.

Caută

Distribuie asta!