Joi 17 Ianuarie 2019

“Zivijo!” în Oslavia: un festival cu 41 de crame și gastronomie cu stele Michelin

Ultima aventură externă a clubului nostru de degustători absolut neautorizați, în anul ce tocmai s-a...

O degustare cu Bruno Gaberšek, #winelover-ul suprem al Sloveniei

Una dintre cele mai interesante degustări în deplasare la care am avut privilegiul să fim părtași în...

Villa Vinèa și șapte vinuri din Ardeal, o filă sentimentală în jurnalul lui Zoli

Cu șapte vinuri de la Villa Vinèa am reinaugurat bradul de sticle, care și-a reluat locul, pentru al...

  • “Zivijo!” în Oslavia: un festival cu 41 de crame și gastronomie cu stele Michelin

  • O degustare cu Bruno Gaberšek, #winelover-ul suprem al Sloveniei

  • Villa Vinèa și șapte vinuri din Ardeal, o filă sentimentală în jurnalul lui Zoli

Marți, 13 Martie 2018 13:50

Degustare pe două niveluri cu vinurile Antinori

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cincizeci și unu de persoane – participanți, organizatori, promotori - au fost implicate în realizarea ultimului eveniment din fieful bunicii, mult așteptata degustare de vinuri Antinori. Cum cele 33 de scaune și de locuri din club au fost insuficiente, am deschis larg ușile din underground pentru ca toți doritorii să poată savura vinurile uneia dintre cele mai vechi afaceri neîntrerupte din lume.

Cine a vizitat Toscana, în genere, și crama de la Bargino, în speță, știe bine că, de la 1180 încoace, familia Antinori nu face nimic de doi bani și nimic de doi euro. Și cum o parte dintre membrii - fondatori sau nu - ai CDViN chiar au fost acolo, în crama de 100 de milioane de euro care găzduiește o presă de vin concepută și realizată de Leonardo da Vinci, fascinația unei întâlniri/reîntâlniri cu vinurile acestei străvechi familii toscane a fost cu atât mai mare. Așa se face că în ultima vineri am avut parte de un eveniment special, din categoria mai mult decât sold out. Ca să putem găzdui mulțimea de doritori, am împărțit degustarea pe două niveluri, în club și în underground, în trei încăperi diferite. Astfel, în odăile bunicii am înghesuit 36 de participanți, iar în biroul de Pivnicer alăturat vinotecii casei am așezat în fotolii alți zece invitați, în aerul cu mucegai aproape nobil în care respiră de zece ani încoace vreo 800 de vinuri. Alfred Binder a susținut astfel de două ori câte cinci prezentări de vin, pe două niveluri, câte una sus și una jos pentru fiecare etichetă.

Cei prezenți au avut privilegiul de a degusta cinci vinuri elaborate în cramele Antinori: Marchese Antinori Tenuta Montenisa Cuvée Royale Franciacorta, La Braccesca 2015 (Prugnolo Gentile) Sabazio Rosso di Montepulciano DOC, Tenuta Guido al Tasso Il Bruciato 2015 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah) Bolgheri DOC, Botrosecco Le Mortelle Cabernet 2014 Maremma Toscana DOC, Tenuta Guado al Tasso Cont' Ugo 2013 (Merlot) Bolgheri DOC.

Fără a fi neapărat vinurile cele mai de preț care poartă marca Antinori, toate cele cinci etichete au oferit pasionaților prezenți, la prețuri excepționale, dimensiunea unei alte lumi oenologice, caracterizate de finețe, de ținută, de măiestrie. Aș alege pentru mine, la modul subiectiv, Cont' Ugo, spumantul de început și Cabernet-ul de Maremma. Am putut observa însă că membrii clubului au ales generos toate vinurile, după propriile preferințe, dovadă fiind cele 25 (douăzeci și cinci) de baxuri comandate în avanpremiera și în urma acestei prime degustări cu vinurile Antinori, organizate în casa bunicii.

Citit 1824 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Aprilie 2018 18:38

Vorbe despre vin

Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din ce în ce mai buni, fie se transforma în oțet.


Publicitate

Pivnicer

Numărănd toate titlurile, fotografiile, link-urile celor 365 de zile din 2018, ne dăm seama că am avut parte de un an plin-plin-plin, în care ne-au lipsit în nici un caz entuziasmul, periplurile, aventura. Au fost atât de multe evenimente, cu paste și clătite, cu emu și Tămâioase Negre, cu calamari și vițe străvechi, că unele au rămas pur și simplu fără cronică.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate