Miercuri 24 Aprilie 2019

Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

După doi ani, Paul Fulea, proprietarul Cramei Histria, se întoarce în odăile bunicii pentru a prezen...

Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

În două dintre cele cinci zile de desfășurare, Conferințele Dilema Veche s-au încheiat în odăile bun...

Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Câte Pinot Noir-uri 2006 încă în viață, cu preț accesibil și ușor de găsit cunoașteți? De câte Caber...

  • Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

  • Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

  • Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Marți, 03 Aprilie 2018 18:37

Cum am atins Apogeum, cu Dolette și Indiana Jones, în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Atât Dan Bundur, cât și vinurile de la Tohani România s-au aflat pentru a doua oară în dormitorul bunicii. Atâta că acum au venit și împreună, pentru o prezentare cu stick și cu schepsis, care a avut succes la public, ba chiar a atins un Apogeum.

Pe când făceau echipă la Murfatlar, promovând vinurile Cramei Atelier care purta și un M1 în față, Dan Bundur și Vali Ceafalău s-au aflat prima dată în odăile bunicii. S-a întâmplat prin vara lui 2014, când ne-am delectat cu ceva Leat-uri 6500, cu niște Sable Noble, cu Arezan-uri și Amprente care ne-au rămas în suflet.

După patru ani, Dan Bundur, actual și fost coleg de breaslă în orice fel de presă am activa, recidivează într-un mod minunat, promovând vinurile Tohani România. Cu acestea din urmă am făcut cunoștință prin februarie 2016, alături de proprietarul lor, Virgil Mândru, și de somelierul Marina Samoilă.

De data aceasta, cu pălăria sa stil Indiana Jones, cu barba sa impresionantă și cu vocea sa având un timbru aparte, Dan a captivat un club întreg, ținând în priză anturajul pe tot parcursul degustării. Am încercat pe rând: spumantul  Cuvée Dolette (Busuioacă de Bohotin), de bun venit, Siel 2017 (Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească, Riesling, Fetească Regală, Pinot Gris, Chardonnay), Cuvée Nicolae alb 2017 (Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Riesling, Fetească Albă), Cuvée Dolette 2017 (Busuioacă de Bohotin), Apogeum 2014 (Fetească Neagră), Arum (Tămâioasă Românească 1973, 1985, 2010).

De-a lungul degustării, am vizionat mai multe filmulețe de prezentare, ne-am extaziat când am găsit vinul favorit, am efectuat ședințe foto cu vinuri, bărbi și pălării. Spumantul e într-adevăr un vin de început, în Siel șapte vinuri încearcă să făurească un întreg, Cuvée Nicolae alb e acid și expresiv, Cuvée Dolette are șarm, Apogeum ascunde una dintre cele mai complexe și tipice Fetești Negre din Dealu Mare, Arum aduce laolaltă trei Tămâioase și povestea unor ani recenți ori din alt mileniu.

Pentru mine, Apogeum a fost vinul serii, iar Dan s-a dovedit vorbitorul serii și poate, al anului, tălmăcitorul iscusit al vinurilor, biograful captivant al unei povești de iubire princiară.

Citit 824 ori Ultima modificare Marți, 03 Aprilie 2018 19:13

Vorbe despre vin

Un dezavantaj al vinului este că face omul să încurce cuvintele cu gândurile


Publicitate

Pivnicer

Probabil că, în lipsa autostrăzilor, cea mai bună cale de a ajunge din Arad sau Timișoara la Iași rămâne avionul. Am zburat cu escală, împreună cu Dan, străbătând și cercetând din cer trei foste capitale, de dragul vinului de Cotnari, al unor anume hrube și mai ales al unor oameni cu care am legat prietenii în anii din urmă.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate