Miercuri 24 Aprilie 2019

Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

După doi ani, Paul Fulea, proprietarul Cramei Histria, se întoarce în odăile bunicii pentru a prezen...

Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

În două dintre cele cinci zile de desfășurare, Conferințele Dilema Veche s-au încheiat în odăile bun...

Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Câte Pinot Noir-uri 2006 încă în viață, cu preț accesibil și ușor de găsit cunoașteți? De câte Caber...

  • Crama Histria, terroir de Dobrogea în dormitorul bunicii

  • Europa versus dormitorul bunicii. Șapte vinuri pentru elite ale Cramei Elite

  • Comorile Pivnițelor Birăuaș: Pinot Noir 2006, Burgund Mare 2011 și Cabernet Sauvignon 2003 și 2009

Marți, 05 Iunie 2018 12:29

Rusalii 2018 la Avincis, o cronică afectivă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Prima noastră ieșire la Drăgășani de anul acesta s-a consumat de Rusalii, la Ziua Cramei Avincis. Unii dintre noi - și am fost 13 – veneau după o degustare în club și după un city break belgrădean provocat de un festival sârbesc de Tămâioase. Poate de aceea a fost cu atât mai plăcut să încheiem suava noastră vacanță de Rusalii în paradisul cu vii și trandafiri la capăt de rând și vilă pe nume Dobrușa.

Ne-am strâns vreo cincisprezece doritori pentru această aventură drăgășăneană, însă întâmplarea a făcut să nu ne adunăm decât treisprezece la spa-ul splendid, neverosimil de la Măciuca, locul unde tragem predilect în ultimii doi-trei ani. Pe drum, aceeași oprire la Mol-ul de la Șimian, cu belvedere la Dunăre, prilej de ședință foto cu păsări și pescari, dar și de mic dejun cu sandviciuri de benzinărie. Până la destinație ne-am mai delectat cu peisajele specifice Olteniei, cu Dunăre pe alocuri și cu termocentralele fumegânde ale Drobetei și Craiovei.

La Avincis, unde am ajuns cu un microbuz confortabil, regăsirăm toată spendoarea știută: primirea caldă a familiei Stoica, gazdă excelentă de atâția ani pentru călători ca noi care vin atât de departe, peisajul paradisiac cu cramă aproape mayașă concepută de mare arhitect român și vilă centenară clădită în stil neoromânesc de meșter italian din alt veac. A fost un record de participanți, în jur de 350 de oameni, veniți cu mașini și autocare pe dealul Dobrușa. Muzică excelentă, marca Alex Porro Band, vinuri de top, din gamele Vila Dobrușa și Domnul de Rouă. I-am regăsit aici și pupat pe Raluca și Oliver Bauer și pe Alina Iancu, dar am (re)văzut și o mulțime de distribuitori din lumea vinului românesc. Ne-am bucurat enorm să-l revedem pe Ghislain Moritz, în prezent vinificator în Alsacia, pe propriul domeniu de câteva hectare, și totodată oenolog de o săptămână pe lună la Crama Avincis. Și ne-a lipsit Angela Prado, soția sa și fost PR și manager al cramei de pe Dealul Dobrușa, mândră și neobosită mămică a doi copii minunați, Mathis et Elias.

După efuziunile de rigoare, am îndrăznit să gustăm și să savurăm vinurile din gama rebranduită Domnul de Rouă, care acum include și un incitant rosé, dar și pe cele din gama Vila Dobrușa, din al cărei cupaj de Negru de Drăgășani și Merlot vă mărturisesc că am sorbit nenumărate pahare. Pentru seara petrecută la Forest Retreat&Spa Oveselu, Măciuca, am ales pentru noi treișpe niște baxuri din gama Avincis, numai bune de savurat cu picioarele în apa bazinelor locale. Ne vom întoarce cât putem de repede la Avincis, în grup organizat dar neautorizat, și ne propunem la modul serios să-l vizităm și pe Ghislain acasă la el, în Franța, acolo unde ne așteaptă niște spumante de top și un peisaj cu vii pietroase, într-un paradis clădit cu multă sudoare și păzit de cățeii Suki și Hebe ai prietenilor noștri de Drăgășani/Bogotá și Alsacia care ne lipsesc atât de mult...

Galerie foto: Rusalii 2018 la Crama Avincis, Pe drum, Măciuca/Oveselu Spa@Retreat

Citit 523 ori Ultima modificare Marți, 05 Iunie 2018 15:05

Media

Vorbe despre vin

Un dezavantaj al vinului este că face omul să încurce cuvintele cu gândurile


Publicitate

Pivnicer

Probabil că, în lipsa autostrăzilor, cea mai bună cale de a ajunge din Arad sau Timișoara la Iași rămâne avionul. Am zburat cu escală, împreună cu Dan, străbătând și cercetând din cer trei foste capitale, de dragul vinului de Cotnari, al unor anume hrube și mai ales al unor oameni cu care am legat prietenii în anii din urmă.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate