Luni 19 August 2019

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CD...

Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

După Tignanello și Vignaferrovia Pian delle Vigne, al treilea vin supertoscan își  dezvăluie splendo...

A sweet vacation in Austria

On the hottest days of July 2019 in Europe, we, The Club of Uncertified Wine Tasters, went on a vaca...

  • Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

  • Supertoscane, superpaste, supertrufe în dormitorul bunicii!

  • A sweet vacation in Austria

Luni, 12 Noiembrie 2018 17:00

Licori cu atitudine, longeitud(in)e și altitudine de la Casa de Vinuri Ștefănești

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Una dintre cele mai noi crame din țară, Casa de Vinuri Ștefănești, vine prima oară în dormitorul bunicii și cucerește pe toată lumea. Ne-am putut delecta cu șapte vinuri de terroir, pline de personalitate și stil, prezentate cu entuziasm de doi promotori simpatici.

Cosmin Smadu și Nicolae Ene, coproprietar și, respectiv, director de vânzări, ne-au oferit ce s-a creat mai bun la crama argeșeană. Înainte de asta, în curtea bunicii am putut degusta însă vinurile de garaj ale semnatarului acestui articol, asistați de cățelușa Pinot și de mâța Missy, membrii cu coadă ai familiei. Spre seară, odăile bunicii s-au umplut până la refuz de degustători neautorizați, cei prezenți fiind norocoșii participanți la un adevărat spectacol oenologic.

Create de un tânăr oenolog, George Cojocaru, dascăl universitar la București, vinurile casei Ștefănești pot fi recunoscute ușor între alte licori din Vechiul Regat. Ele provin de pe cele mai înalte plantații din sud și poartă nume inspirate ca Loungeitude ori 413, ilustrând cotele viilor dar și ale plăcerii, sau Truda Fanny, vechi nume al vinurilor de pe moșia lui Liviu Rebreanu de la Valea Mare, altădată unul dintre podgorenii de seamă din zonă. Ștefănești, orașul de azi, este însă prea puțin cunoscut, și la asta lucrează acum din plin noii podgoreni, cei trei coproprietari ai celor 25 de hectare de pe dealul Marcea.

Cosmin mi-a povestit totul despre Ștefănești, mi-a vorbit despre etichetele anterioare, ilustrând cinci clădiri emblematice pentru orașul argeșean. Mi-a vorbit despre Conacul Goleștilor și Muzeul Pomiculturii și Viticulturii din România, de Vila Florica a familiei Brătianu și de cărțile acesteia care au ars mai multe zile o dată cu instaurarea nebuniei comuniste. A amintit și de Vila Donescu, a unui primar de altădată al Capitalei, iar eu am mai aflat că prin localitățile care țin de acest tânăr oraș Ștefănești  (2004) învecinat cu Piteștiul se găsesc 15 monumente istorice, între care și casele Ion Pillat, Madgearu, Liviu Rebreanu și Vila Bulandra.

Așa că noi am servit în acea seară de noiembrie nu doar niște vinuri minunate, ci și o doză însemnată de istorie, de care Cosmin Smadu, patriot local, este foarte mândru. Poate să fie mândru însă la fel de mult și în legătură cu vinurile servite în degustare: Loungeitude alb 2017, Marcea Chardonnay 2015, Truda Fanny Alb 2017 (Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Tămâioasă Românească baricate 6 luni şi Sauvignon Blanc nebaricat), 413 Marcea Reserve Tămâioasă Românească 2016 (baricat 12 luni), 413 Marcea Reserve Fetească Neagră 2016, Truda Fanny Roşu (Fetească Neagră 2015 și 2016, 2% Cabernet Sauvignon stafidit), Roșu desert 2016 (probă, Cabernet Sauvignon stafidit vinificat împreună cu Fetească Neagră, 18 luni la baric).

În toate vinurile se vede creativitatea oenologului, acel placet experiri, linia  ludică, experimentală, care le dă identitate și savoare totodată. Prezent la eveniment, Emanuele Reolon, oenologul Cramei MaxiMarc, s-a declarat entuziasmat în egală măsură de toate etichetele servite. Primul vin e fresh, vioi, tineresc, de club, bun de băut cu sticla, cu nume inspirat și șarm aparte. Chardonnay-ul din gama Marcea m-a cucerit încă de la târgul de vinuri arădean. Mai știți vreun Chardonnay tipic, creat prin părțile noastre, în vârstă de trei ani, care n-a văzut lemnul și care să se dezvăluie în toată splendoarea precum cel ce poartă eticheta Marcea 2015? Truda Fanny Alb are complexitate, are postgust, poate sta alături de frumoasele cupaje franțuzești pe care le-am sorbit în anii din urmă. Tămâioasa îndelung baricată amintește de vinurile orange. Amatorii de Fetești Negre pot găsi de asemenea ceva diferit în 413 Marcea Reserve, ceva à la Ștefănești și à la George Cojocaru. Cupajul de roșu a cucerit pe toată lumea și s-a vândut cel mai bine. Cât despre vinul de desert, obținut din struguri de Cabernet Sauvignon stafidiți într-o seră de-a lungul câtorva luni și din Fetească Neagră, pentru mine este un dulce experiment reușit.

Licori de calitate, ambalaje superbe, game cu nume inspirate. Sunt deja fanul vinurilor Casei Ștefănești și cred în acești investitori și visători pragmatici care au salvat un DOC într-o zonă care cândva era prilej de fală comunistă din pricina combinatului modern din anii ’80, cel mai mare de acest fel din țară și care procesa struguri obținuți de pe 1.500 ha de vie, de care s-a ales praful după revoluție.

Citit 577 ori Ultima modificare Luni, 12 Noiembrie 2018 17:09

Vorbe despre vin

The grape is the only fruit that God gave the sense to know what it was made for.


Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate