Vineri 15 Februarie 2019

Lechburg: terroir-ul albelor care l-au îmblânzit pe Nikita Hrușciov

Al treilea eveniment oficial al anului desfășurat în clubul nostru de degustători de vin absolut nea...

Aniversare specială cu Ionu, Moutai, Syrah și Suiram

Cum orice întâlnire, cum orice degustare poate deveni o călătorie, de ziua lui Ionu ne-am călătorit ...

Vin și alegeri anticipate! Teleportați în 2020, pe rit SF

Așezați-vă liniștiți la locurile voastre, că articolul de față n-are nicio legătură cu politica, deș...

  • Lechburg: terroir-ul albelor care l-au îmblânzit pe Nikita Hrușciov

  • Aniversare specială cu Ionu, Moutai, Syrah și Suiram

  • Vin și alegeri anticipate! Teleportați în 2020, pe rit SF

Joi, 06 Decembrie 2018 11:44

Tignanello, un Supertoscan în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Așa cum orice împătimit știe, Tignanello este un cuvânt cheie în oenogalaxia Antinori. De aceea, o întâlnire cu acest Supertoscan reprezintă un eveniment memorabil, bun de amintit în jurnalul pasional al oricărui iubitor de vin. Cu asta se pot mândri și câteva zeci de degustători neautorizați, care au participat la ultima degustare din dormitorul bunicii.

Degustarea de care s-a îngrijit prietenul Adrian Pașca, promotorul regional al vinurilor Antinori create în țară și pretutindeni, a cuprins în ordine: Viile Metamorfosis Colțul Pietrei Sauvignon Blanc 2017, Viile Metamorfosis Cantus Primus Fetească Neagră 2016 (magnum), Prunotto Barolo 2014, Viile Metamorfosis Cantus Primus Cabernet Sauvignon 2012 (magnum), Marchesi Antinori Tenuta Tignanello Tignanello 2015. Ba a cuprins chiar mai mult decât atât, de vreme ce în cursul serii s-au mai deschis și un Cabernet Sauvignon 2013 Cantus Primus, la sticlă obișnuită, și un alt magnum Cantus Primus, tot Cabernet Sauvignon, din 2009.

Pe vinurile noastre le știm foarte bine, suntem îndrăgostiți de ele, toate poartă semnătura maestrului Fiorenzo Rista și toate ne oferă în fiecare pahar un strop de soare valah închis într-o sticlă toscană. La magnum evoluția este cu atât mai entuziasmantă, așa încât fiecare vin, și Feteasca, și Cabernet-urile ne-au încântat de la prima atingere papilară. Barolo-ul de la Prunotto - expresie a stilului de vinificație modern al acestui faimos produs vinicol italian supus unor confruntări oenologice, după cum ne învață Radu Rizea, prietenul Big Radu, într-un excelent articol  publicat în 2009 pe vinul.ro - e crud, e fraged, e încă un mic copil, mă tem că l-am deschis mult prea devreme. Ne vom întoarce la el peste cinci-șase ani pentru a avea ce povesti.

Cât despre Tignanello, pentru mine acest vin reprezintă un superlativ, o capodoperă, o licoare de contemplat, nu de băut, parcă născocită înaintea creării viei. Și totuși din strugurii viței-de-vie provine, din zona Chianti Classico, fiind un cupaj din Sangiovese, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc. Vinul poartă semnătura lui Niccolò Antinori, tatăl actualului președinte onorific al companiei, marchizul Piero Antinori, și reprezintă primul Supertoscan, având ca an de naștere 1971, și totodată primul Sangiovese învechit la baric.

Toate vinurile au fost servite alături de untul de trufe albe, de un arrosto di vitello (provenit de la Macelleria di Francesca e Federico) cu garnitură de cartofi  și de un mousse au chocolat, de care s-a îngrijit cu măiestrie Pivnicera. Să mai spunem că la degustare am rostit „Pașca” de trei ori, atunci când i-am salutat și fotografiat pe amicii Adrian Pașca, promotor, și Florin Pașca și Mihai Pașca, cunoscuți membri ai clubului.

De întâlnirea cu Tignanello s-a bucurat și unul dintre cei mai importanți prieteni ai clubului, primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

 

Citit 802 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2018 12:14

Vorbe despre vin

Un dezavantaj al vinului este că face omul să încurce cuvintele cu gândurile


Publicitate

Pivnicer

Numărănd toate titlurile, fotografiile, link-urile celor 365 de zile din 2018, ne dăm seama că am avut parte de un an plin-plin-plin, în care ne-au lipsit în nici un caz entuziasmul, periplurile, aventura. Au fost atât de multe evenimente, cu paste și clătite, cu emu și Tămâioase Negre, cu calamari și vițe străvechi, că unele au rămas pur și simplu fără cronică.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate