Luni 22 Iulie 2019

Dejan Mikič susține în premieră o verticală de Crna Tamjanika

După un an și după o recoltă, prietenul nostru de la Negotin Dejan Mikič revine în dormitorul bunici...

Seară cu Fetești și Băbești din Delta Dunării

Prietenul Răzvan Demian, somelier care promovează mai multe crame de la noi și de pretutindeni, ne a...

Primul oenolog sudamerican în club! O seară cu argentinianul Mauricio Lorca

O degustare pe care am proiectat-o cu mai bine de doi ani în urmă a devenit posibilă, iată, de abia ...

  • Dejan Mikič susține în premieră o verticală de Crna Tamjanika

  • Seară cu Fetești și Băbești din Delta Dunării

  • Primul oenolog sudamerican în club! O seară cu argentinianul Mauricio Lorca

Duminică, 24 Martie 2019 18:59

În cramă, de patru generații. Vinurile Ca' Rugate, în premieră în România

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Am continuat seria premierelor din clubul nostru de vin, la mijlocul lunii martie, cu o degustare de vinuri produse crama italiană Ca' Rugate, din regiunea Veneto, unde, de patru generații, face vin familia Tessari. Numele cramei - cu podgorii în Soave Classico, Valpolicella și Lessini Durello - împrumută numele dealului cu sol vulcanic Rugate, de lângă centrul orașului Brognoligo.

Decanului de vârstă al familiei, Fulvio, zis Beo, în vârstă de 104 ani, i s-a dedicat recent o biografie, "I magnifici cento di Fulvio Beo Tessari. Vita e miracoli di un uomo coi piedi per terra" - distinsă cu un premiu special la o competiție de profil în Italia, în 2018 - dar și un film: "Fulvio Beo, storia di una storia". Fără să știm, legătura cu crama italiană a clubului nostru exista, prin prietenul nostru italian Emanuele Reolon, care și-a început cariera de oenolog, în Italia, chiar la această cramă. Dealtfel, Emanuele a fost cel care și-a asumat prezentarea vinurilor Ca' Rugate, în premieră în România, chiar în clubul nostru din Arad.

Povestea cramei începe la începutul secolului al XX-lea, când Amedeo Tessari, zis și "Mideo", a intuit potențialul terroir-ului său și a început să producă propriul vin. Astăzi, crama se întinde pe patru mii de metri pătrați, pe trei niveluri, și este dotată cu tehnologie de top.
Procesele de vinificație se desfășoară în o sută de tancuri de oțel, de dimensiuni diferite, unde sunt selectate  diferitele "cru" ale companiei. Primul nivel al cramei este rezervat exclusiv uscării strugurilor pentru vinul La Perlara Recioto di Soave. Zece mii de lăzi sunt transferate anual în spațiul disponibil de 500 mp. Apoi, conform legii, strugurii Amarone trebuie să fie uscați într-un loc special dedicat, într-o mansardă de uscare în cartierul Cazzano di Tremigna.  La parter se găsesc două sute de butoaie, de la baricuri și tonneau-uri până la butoaie mari, toate din Franța. În același spațiu e găzduită o parte a producției de spumante Fulvio Beo - a doua fermentație -, de aproximativ 35 mii de sticle pe an.  O altă parte a parterului adăpostește sute de sticle de vinuri mai vechi, "lăsate să se odihnească".
 
În club am degustat cinci dintre vinurile cramei italiene. Am început degustarea cu spumantul “Fulvio Beo” obținut prin metoda tradițională din soiul Garganega în podgoria  Brognoligo di Monteforte d’Alpone, pe un sol de origine vulcanică, bogat în minerale. Prima fermentare are loc în rezervoare din oțel inoxidabil. În primăvara următoare, acest vin este îmbuteliat cu o adăugare de drojdie, a doua fermentație fiind în sticlă. Vinul se maturează timp de 24 de luni pe drojdii, câștigând în  aromă și complexitate, fiind apoi degorjat.
Spumantul are o culoare galben pal, cu nuanțe verzui și bule fine, de lungă durată. Nasul este delicat, fructat; vinul este echilibrat și moale în cavitatea bucală, cu un postgust lung și crocant.

Am continuat cu Soave Classico Monte Fiorentine 2017, obținut în podgoria Monte Fiorentine, 100% din Garganega, pe același sol de origine vulcanică. Soave Classico Monte Fiorentine 2017 are o culoare aurie bogată și o aromă complexă și bogată de fructe exotice. E un vin structurat care își atinge apogeul după unu-doi ani în sticlă. Vinul a  fermentat în recipiente din oțel inoxidabil, la o temperatură cuprinsă între 16 și 18° C, timp de  10-15 zile.

Următorul vin degustat a fost  Studio 2016. Studio este concomitent atât numele unui vin, cât și studiul unui vin, început la cramă în urmă cu câțiva ani. Cercetarea se referă la două soiuri de struguri tipice zonei Soave: Trebbiano di Soave și Garganega. Vinul Studio combină 60% Trebbiano di Soave și 40% de Garganega, fiind parțial maturat în butoaie de stejar francez, cu o capacitate inițială de 680 litri. Pe eticheta acestui vin apare o balerină, iar în fiecare an rochia acesteia are altă culoare.

În ce priveste Valpolicella  Ripasso 2016, următorul vin degustat, prima fermentare s-a petrecut în rezervoare din oțel inoxidabil. Ripasso este metoda tradițională în care boștina strugurilor Amarone uscați este lăsată la refermentare într-un vin Valpolicella din același vintage. Vinul este maturat 50% în tonneau-uri și 50% în cisterne din oțel inoxidabil timp de aproximativ opt luni, și are 14.5% vol. alc. Culoarea vinului este roșu-granat intens. Am detectat arome concentrate de cireșe de fructe roșii, cu urme de condimente și flori. Gust corpolent, cu taninuri moi, plus o senzație de catifelare.

La urmă, ne-am delectat cu Amarone 2014, produs din cei mai buni struguri selecționați din podgoria aflată pe dealurile din regiunea Montecchia di Crosara, cu un sol bogat în pietriș și calcar. Proporția soiurilor folosite este de 45% Corvina, 15% Rondinella și 40% Corvinone. Vinul are 15% vol. și se recomandă servirea sa la o temperatură de 17°C. Strugurii sunt lăsați să se usuce ușor în încăperi bine aerisite, timp de patru, până la cinci luni. În timpul iernii, strugurii sunt zdrobiți, fermentația începe cu drojdie naturală și apoi mustul este depozitat în butoaie de stejar de 500 de litri, pentru a termina fermentarea. Vinul se maturează în lemn timp de 25, până la 30 de luni înainte de îmbuteliere. În pahar, vinul are o culoare roșu-granat, intensă. Aromele concentrate de afine, mure și cireșe coapte sunt completate cu o aromă ușoară de stejar picant. Palatul este bogat, plin de corp și complex, echilibrat și persistent.

Pentru că prezentarea celor cinci vinuri italiene ale cramei Ca' Rugate a fost o surpriză mai mult decât plăcută și, totodată, un succes din toate punctele de vedere, ne propunem ca în acest an să aducem, în continuare, în club, vinuri de la mai multe crame italiene prea puțin - sau chiar deloc - cunoscute în România. Ceea ce putem să anticipăm în acest moment este că următoarea cramă italiană prezentă în premieră la noi va fi o cramă cu personalitate din vecinătatea Sloveniei, ale cărei vinuri au depășit deja granițele Italiei.

Citit 375 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2019 19:13

Media

Vorbe despre vin

Și vinu-i bun, și hora-mi place, Iar tu Doamne fă-mi ce vrei Numa' pustnic nu mă face! Fă-ma floare alba-n...


Publicitate

Pivnicer

Fără să fim șefi de stat, mari maeștri de lojă ori mici somități pe scara socială, călătoria noastră din 2019 la Drăgășani, de Ziua Bunicii Maria Știrbey, a trecut fortuit prin Sibiu. Cu o lună înaintea evenimentului, nu mai erau de găsit locuri de cazare acceptabile în zona Drăgășaniului pe o rază de 50 de kilometri, așa că am avut bucuria să revedem Hermannstadt-ul și să-i savurăm bunătățile.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate