Luni 25 Mai 2020

Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

În mod absolut întâmplător, am făcut o pasiune pentru vinurile unei crame boutique din Dealu Mare, p...

Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

Ani bisecți, vinuri bisecte... Din patru în patru ani, în anii aceia de 366 de zile în care luna feb...

Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Punctul culminant al unui weekend de foc petrecut la început de februarie în dormitorul bunicii a fo...

  • Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

  • Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

  • Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Duminică, 21 Iulie 2019 19:15

Dejan Mikič susține în premieră o verticală de Crna Tamjanika

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După un an și după o recoltă, prietenul nostru de la Negotin Dejan Mikič revine în dormitorul bunicii cu șapte etichete și cu o surpriză pour les connaisseurs: o verticală de Crna Tamjanika. La concurență cu un apropiat festival muzical clujean și cu sărbătorirea multor zile de naștere, vinurile din Serbia ne-au făcut pe toți fericiți, stârnind promisiunea unei călătorii în țara vecină.

Dejan e pe jumătate sârb, pe jumătate vlah. Vorbește multe limbi străine, între care română, germană, italiană, engleză și un picuț de turcă. Rezident în Austria, cu cramă în Serbia, amicul de la Negotin se potrivește de minune profilului clubului nostru: este prin origine european șiprin excelență mitteleuropean. Între soiurile cultivate la Negotin se numără unul rarisim, Crna Tamjanika, Tămâioasa Neagră. Acești struguri de Crna Tamjanika au dat cândva vinul preferat al lui Iosip Broz Tito. Ajuns pe cale de dispariție, soiul a fost salvat prin eforturile Școlii Agricole din Negotin și ale unor viticultori privați, între care și Dejan Mikič.

Un anturaj nu foarte numeros, dar cu siguranță entuziast și cosmopolit, cuprinzând un cavaler al vinului arădean, un echipaj de prieteni timișoreni, o doamnă bucureșteană, un distins invitat de origine turcă și destui vorbitori de sârbă, maghiară și germană, s-a putut bucura de următoarele vinuri de la Vinarija Mikič: Sauvignon 2017, Chardonnay 2017, Traminer 2017, Cuvée I Selection (Cabernet&Merlot) 2016, Merlot 2016, Crna Tamjanika 2016, 2017, 2018.

Cum atmosfera a fost animată și prea puține licori au ajuns în carafele de debarasare, party-ul s-a prelungit mult după miezul nopții. Parfumul de trandafiri al Tămâioaselor Negre a pătruns în visele fiecăruia, învăluind în certitudine promisiunea unei călătorii de septembrie în țara vecină, Serbia, Srbija, care este totodată patria lui Dejan și a Tămâioasei Negre.

Citit 597 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iulie 2019 19:27
Publicitate

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Caută

Publicitate