Vineri 18 Octombrie 2019

Amsterdam Wijnfestival: how to dive into this wonderful experience

When you think of Amsterdam, your mind will probably race towards canals, bikes, coffee shops, museu...

O degustare de comori găsite în vinotecă

Un căutător de comori nu trebuie să fie neapărat unul care poartă detectoare de metal pe coclaurile ...

Ca nisipul vinurile Cramei Histria sunt...

A treia degustare cu vinurile Cramei Histria petrecută în dormitorul bunicii ne-a oferit o dublă sur...

  • Amsterdam Wijnfestival: how to dive into this wonderful experience

  • O degustare de comori găsite în vinotecă

  • Ca nisipul vinurile Cramei Histria sunt...

Duminică, 21 Iulie 2019 19:15

Dejan Mikič susține în premieră o verticală de Crna Tamjanika

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După un an și după o recoltă, prietenul nostru de la Negotin Dejan Mikič revine în dormitorul bunicii cu șapte etichete și cu o surpriză pour les connaisseurs: o verticală de Crna Tamjanika. La concurență cu un apropiat festival muzical clujean și cu sărbătorirea multor zile de naștere, vinurile din Serbia ne-au făcut pe toți fericiți, stârnind promisiunea unei călătorii în țara vecină.

Dejan e pe jumătate sârb, pe jumătate vlah. Vorbește multe limbi străine, între care română, germană, italiană, engleză și un picuț de turcă. Rezident în Austria, cu cramă în Serbia, amicul de la Negotin se potrivește de minune profilului clubului nostru: este prin origine european șiprin excelență mitteleuropean. Între soiurile cultivate la Negotin se numără unul rarisim, Crna Tamjanika, Tămâioasa Neagră. Acești struguri de Crna Tamjanika au dat cândva vinul preferat al lui Iosip Broz Tito. Ajuns pe cale de dispariție, soiul a fost salvat prin eforturile Școlii Agricole din Negotin și ale unor viticultori privați, între care și Dejan Mikič.

Un anturaj nu foarte numeros, dar cu siguranță entuziast și cosmopolit, cuprinzând un cavaler al vinului arădean, un echipaj de prieteni timișoreni, o doamnă bucureșteană, un distins invitat de origine turcă și destui vorbitori de sârbă, maghiară și germană, s-a putut bucura de următoarele vinuri de la Vinarija Mikič: Sauvignon 2017, Chardonnay 2017, Traminer 2017, Cuvée I Selection (Cabernet&Merlot) 2016, Merlot 2016, Crna Tamjanika 2016, 2017, 2018.

Cum atmosfera a fost animată și prea puține licori au ajuns în carafele de debarasare, party-ul s-a prelungit mult după miezul nopții. Parfumul de trandafiri al Tămâioaselor Negre a pătruns în visele fiecăruia, învăluind în certitudine promisiunea unei călătorii de septembrie în țara vecină, Serbia, Srbija, care este totodată patria lui Dejan și a Tămâioasei Negre.

Citit 285 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iulie 2019 19:27

Vorbe despre vin

O sticlă de vin conține mai multă filozofie în ea decât orice altă carte din lume.


Publicitate

Pivnicer

Dacă n-ai când și cum și unde să te duci într-un concediu clasic, de două săptămâni, în august, dat cu mărinimie de corporație sau de stat, de patron ori de șef, dacă știi și alte trasee decât cele care duc la Marea Neagră ori pe Valea Prahovei, locuri altminteri binecuvântate cu o nesecată, misterioasă, piramidală energie dacică, poate că nu e lipsit de inspirație să o iei către vest.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate