Miercuri 22 Ianuarie 2020

O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

Nu știu cum se face că, în cei zece ani de existență a Asociației Vestik și în cei opt ani de când f...

Degustare de șapte vinuri latine, de lume veche ori nouă, oficiată de Herbert

Penultima degustare a anului 2019 a fost oficiată, în templul oenologic al bunicii, de Herr Herbert ...

O verticală cu Elias Macovela: Moscatel de Setúbal, de la José Maria da Fonseca

În cei aproape opt ani de existență a clubului nostru de degustători neautorizați, nu ni s-a ivit oc...

  • O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

  • Degustare de șapte vinuri latine, de lume veche ori nouă, oficiată de Herbert

  • O verticală cu Elias Macovela: Moscatel de Setúbal, de la José Maria da Fonseca

Joi, 15 August 2019 15:35

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CDViN a dat lunii august un plus de răcoare, un plus de savoare. Ne-am mutat în odăile bunicii și am degustat, fără urmă de remușcare, decadent, precum mic-burghezii interbelici și marii hedoniști de altădată, nu mai puțin de șapte etichete de rosé și șase feluri de clătite, plus nenumărate caserole de căpșuni.

Poate că un eveniment de acest fel, cu vin și clătite, cu mâțe stufoase și teckeli sârmoși, cu căpșună pe marginea paharului, cu degustători pasional de neautorizați, dovedește cât de mult s-a schimbat țara în care trăim. În dormitorul bunicii deportate, ne bucurăm astăzi de libertate. Și libertatea noastră se manifestă oenofil, gastronomic, gourmet.

În această idee, a fost o încântare să servim nu mai puțin de șapte vinuri potrivite verii toride: Carastelec Friza Rosé 2018 (vin petiant obținut din Pinot Noir), Villa Vinèa Rosé 2018 (Pinot Noir/Zweigelt), Crama Histria Ammos Rosé 2018 (Cabernet Sauvignon, Merlot), Avincis Rosé 2017 (Merlot/Cabernet Sauvignon), Crama Histria Nikolaos Rosé 2018 (Merlot), Marchesi Antinori Tormaresca Calafuria Rosé 2017 (Negroamaro), Casa de Vinuri Cotnari Colocviu la Barcelona spumant (Fetească Neagră). Ele au fost savurate în compania unor specialități de clătite de care s-a îngrijit adevăratul master chef al clubului, adică Adina, doamna Pivnicer(ului). Astfel, clătitele sărate din meniu au fost umplute cu ciuperci, cu carne de vită, cu ricotta și spanac, iar clătitele dulci - cu mascarpone și sos de fructe de pădure, cu mascarpone și sos de piersici de Ferendia (specialitatea casei), dar și cu cremă de nucă și sos de ciocolată.

Nu știu alții cum au poftit, dar pe mine m-au dat gata clătitele cu carne și cele cu mascarpone și sos de piersici din satul natal. Cât despre spumantul de la Cotnari și despre rosé-urile diverse, de Sălaj, de Târnave, de Dobrogea, de Drăgășani ori de Puglia, o sete ancestrală mă face să nu le notez și ierarhizez, ci doar să le doresc în pahar fără deosebire de soi, culoare ori terroir.

Citit 1203 ori Ultima modificare Joi, 15 August 2019 15:52

Vorbe despre vin

Mâhnirea poate fi atenuată cu un somn bun, o baie și un pahar de vin.


Publicitate

Pivnicer

Poate părea neobișnuit să scrii un reportaj la un an și mai bine de la întâmplare. Cum nu a mai fost timp atunci, în primăvara lui 2018, pe când colindam Novi Sadul ca pe un alt acasă, am zis să înșir cuvintele acum, în anul tuenti-tuenti, cum se spune la noi la Bruxelles, vorbă de prim-ministru corigent la toate.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate