Miercuri 29 Ianuarie 2020

O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

Nu știu cum se face că, în cei zece ani de existență a Asociației Vestik și în cei opt ani de când f...

Degustare de șapte vinuri latine, de lume veche ori nouă, oficiată de Herbert

Penultima degustare a anului 2019 a fost oficiată, în templul oenologic al bunicii, de Herr Herbert ...

O verticală cu Elias Macovela: Moscatel de Setúbal, de la José Maria da Fonseca

În cei aproape opt ani de existență a clubului nostru de degustători neautorizați, nu ni s-a ivit oc...

  • O seară scânteietoare în compania creatorului Davino

  • Degustare de șapte vinuri latine, de lume veche ori nouă, oficiată de Herbert

  • O verticală cu Elias Macovela: Moscatel de Setúbal, de la José Maria da Fonseca

Duminică, 25 August 2019 15:09

În odăile bunicii, MaxiMarc face istorie într-o companie selectă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În felul lor, Conferințele Historia au început în dormitorul bunicii. În cuibul oenofil CDViN, aflat în Mica noastră Vienă de la începutul mileniului III, am marcat evenimentul cu ajutorul unor vinuri selecte obținute de un oenolog italian undeva pe dealurile Măderatului, dar și cu bunătăți gătite de „chefa” clubului în bucătăria lui Nagymama.

Într-o seară de marți necaniculară, istoria clubului nostru a consemnat un eveniment special, cu invitați aparte, cu o mare surpriză, cu vinuri de top și bucate irezistibile. O parte dintre cei care au susținut ediția a II-a a Conferințelor Historia, sub genericul „Arad la 1900 – Mica Vienă”, s-au aflat în dormitorul bunicii. Între invitați i-am putut număra pe Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și fost ministru al Justiției, pe Ion M. Ioniță, redactor-șef al revistei Historia, pe Ciprian Stoleru, editor Historia, și pe prof. univ. dr. Marius Diaconescu. Între numeroșii prieteni și susținători ai clubului prezenți la eveniment s-au găsit  Cătălin Lazurca și soția sa, Ioan Paul Colta și Ovidiu Moșneag.

Am zis să le oferim câteva dintre cele mai bune vinuri elaborate vreodată pe dealurile Măderatului, dar și câteva dintre cele mai grozave specialități ale Pivnicerei, în calitatea sa de chef oficial al clubului. Astfel, oenologul cramei MaxiMarc, Emanuele Reolon, a prezentat pe rând următoarele vinuri: Fetească Regală 2018, Mustoasă de Măderat 2018, Castel Sofia Mustoasă de Măderat (probă de baric), Cadarcă 2018, Castel Sofia Pinot Noir 2017, Merlot 2017 vinificat prin metoda Amarone. Ele au însoțit următoarele bunătăți de care s-a îngrijit Adina: clătite pané cu ciuperci, papricaș de vițel cu găluște sau mămăligă, muffins cu cremă de ciocolată.

Un mare prieten al clubului, fostul primar al Aradului și actualul europarlamentar Gheorghe Falcă, ne-a făcut o plăcută surpriză prin prezența sa la degustare. Cum „paharul domnului primar” fusese deja adjudecat de povestitor, vinurile de top ale lui Manu au putut fi savurate din alte cupe de către distinsul reprezentant al Micii Viene la Bruxelles.

Pour les connaisseurs: căutați Mustoasele, Pinot Noir-urile și Merlot-urile Amarone ale lui Manu! Vinul din urmă nu-l veți găsi la sticlă decât peste cel puțin un an, dar așteptarea merită...

Citit 715 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2019 15:26

Vorbe despre vin

Vinul este o poezie îmbuteliată.


Publicitate

Pivnicer

Poate părea neobișnuit să scrii un reportaj la un an și mai bine de la întâmplare. Cum nu a mai fost timp atunci, în primăvara lui 2018, pe când colindam Novi Sadul ca pe un alt acasă, am zis să înșir cuvintele acum, în anul tuenti-tuenti, cum se spune la noi la Bruxelles, vorbă de prim-ministru corigent la toate.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate