Sâmbătă 24 Octombrie 2020

O reîntâlnire cu vinurile lui Herr Heiner Oberrauch

Villa Vinèa, cramă ardelenească de primă ligă, l-a trimis în dormitorul bunicii pe prietenul Claudiu...

Gitana Winery aduce bucurii senzoriale aparte în dormitorul bunicii

Brandul basarabean Gitana ne dezvăluie în fiecare pahar bucurii senzoriale aparte. O fi de vină terr...

Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

După o lungă și pandemică absență, Viile Metamorfosis se întorc în dormitorul bunicii în cadrul unui...

  • O reîntâlnire cu vinurile lui Herr Heiner Oberrauch

  • Gitana Winery aduce bucurii senzoriale aparte în dormitorul bunicii

  • Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

Miercuri, 26 Februarie 2020 14:49

Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

Scris de
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ani bisecți, vinuri bisecte... Din patru în patru ani, în anii aceia de 366 de zile în care luna februarie numără 29 de zile, avem plăcerea să organizăm câte o degustare cu licorile aferente, din recolte bisecte.  În 2020, am propus spre savurare șase vinuri, cel mai vechi fiind de la începutul mileniului. Unde mai pui că am sărbătorit cu această ocazie și clubul, care tocmai a împlinit o frumoasă vârstă... bisectă.

Călătoria noastră în timp și spațiu de anul acesta, al cărei cuvânt cheie este „bisect”, ne-a dus înapoi în anii 2016, 2012, 2008 și 2000, în salturi ample, din Miniș în Drăgășani, din Sicilia în Valpolicella, din Campania în Dealu Mare. În compania bunătăților pregătite de Pivniceră, am putut degusta pe rând: Balla Géza Stonewine Furmint 2016 (Miniș-Măderat), Crama Bauer Sauvignon Blanc 2012 (Drăgășani), Alessandro di Camporeale Kaid Syrah 2016 (Sicilia), Giusti Valpolicella Ripasso Superiore 2012 (Veneto), Terre del Principato Issàra Taurasi 2008 (Campania), Vinarte Prince Matei Merlot Rezerva 2000 magnum (Dealu Mare).

Dacă Furmint-ul lui Géza, deși relativ tânăr, dă impresia că și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul, Sauvignon-ul oenologului german din Drăgășani, obținut din recolta anului 2012, este încă proaspăt, fiind și foarte tipic, cu o aciditate pe măsură. Syrah-ul sicilian a plăcut multora, pentru finețe și catifelare, pentru prospețime și savoare. Giusti ne aduce un Ripasso excepțional, peste care parcă nici n-au trecut anii, o artă strecurată în pahar, pentru cei nebuni după vinul cel bun. După o îndelungă decantare, Taurasi 2008 din regiunea italiană Campania, obținut din soiul Aglianico, s-a dovedit un vin băubil, deși a atins vârsta declinului. În schimb, extraordinarul Merlot al anului 2000 de la Vinarte se simte bine și la 20 de ani, oferindu-ne probabil cea mai frumoasă experiență a serii.

Ne închinăm tuturor creatorilor celor șase vinuri bisecte și ne pregătim pentru prea lunga așteptare a următorului eveniment de acest gen, programat în 2024.

Citit 1522 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Februarie 2020 19:00
Publicitate

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Caută

Publicitate