Duminică 29 Noiembrie 2020

O reîntâlnire cu vinurile lui Herr Heiner Oberrauch

Villa Vinèa, cramă ardelenească de primă ligă, l-a trimis în dormitorul bunicii pe prietenul Claudiu...

Gitana Winery aduce bucurii senzoriale aparte în dormitorul bunicii

Brandul basarabean Gitana ne dezvăluie în fiecare pahar bucurii senzoriale aparte. O fi de vină terr...

Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

După o lungă și pandemică absență, Viile Metamorfosis se întorc în dormitorul bunicii în cadrul unui...

  • O reîntâlnire cu vinurile lui Herr Heiner Oberrauch

  • Gitana Winery aduce bucurii senzoriale aparte în dormitorul bunicii

  • Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

Marți, 10 Martie 2020 21:57

Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În mod absolut întâmplător, am făcut o pasiune pentru vinurile unei crame boutique din Dealu Mare, pe numele său Ferdi,  după ce am degustat o sticlă primită în urmă cu destui ani de la prietenul Vali Ceafalău.

Toate vinurile marca Ferdi, o cramă de 1,5 plus 1,5 ha, au calitatea minunată că sunt ediții limitate. La 700 de sticle, la 500 de sticle, la cât vrea creatorul lor, Fernando Mihăilescu, fost căpitan de vas, mare campion de pescuit și mare oenofil român. Dacă dorește, Ferdi pune niște pești pe etichete și-i zice fiecărui cuvée Pițigaia ori Unchiu Puiu, Mister ori Francisc, Lady ori Cosmina, enumerând toate vietățile și ființele dragi care i-au marcat existența. Și poate evoca astfel tot ceea ce-i dictează nostalgia, poate un corp, poate un port, dând sens și grație unor vinuri altminteri lucrate dumnezeiește.

Ce e frumos la vinurile acestei crame mici ține de creativitate și originalitate, de unicitatea etichetelor și a stilului, de îndrăzneala care poate schimba lumea. Vinurile albe, de-s cupaje, au finețe franțuzească și vino-ncoace valah, rosé-urile revendică grația provensală, chiar de provin din provincia omului regățean, iar roșiile aduc forță și stil bărbătesc, încercând să instituie un fel de autoritate căpitănească a vinului.

Fernando, Ferdi, povestește, îți spune totul despre începuturile cramei, despre tehnologia cu ajutorul căreia se străduiește să impună o linie și să dea stil etichetelor sale. După ce îi deguști vinurile, ai putea spune chiar că a reușit. E nevoie de câteva mii de asemenea pasionați pentru a face primăvară în viticultura și oenologia românească. Nu zic, doi-trei, douăzeci ori treizeci om avea deja pe la cramele mici, îi enumăr aici pe cei care dau sens Cramei Gramma, pe doamna care a întemeiat Clos de Colombes, pe prietenii noștri care au pus punctul acela simpatic la sfârșitul cuvântului Bauer și pe alții pe care poate i-am uitat ori nici nu-i voi fi descoperit încă.

În seara în care Fernando și doamna lui au fost prezenți în club, am putut degusta: Rosé Cosmina Ediție Limitată 2019 (Merlot, Shiraz, Blaufränkisch), Cuvée Alexandra Ediție Limitată 2019 (Tămâioasă Românească, Riesling Italian, Sauvignon Blanc), Cuvée Unchiu Puiu (Merlot, Shiraz, Blaufränkisch), Cuvée Francisc 2017 (Cabernet Franc, Merlot), Red King Rezerva 2017 (Cabernet Sauvignon), Cuvée Paul Port 2016 demidulce (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon).

Am observat că acel cupaj de alb a devenit bestseller, că s-a comandat cu baxul. Eu am apreciat deopotrivă rosé-ul și vinurile roșii și cred că voi păstra pentru mine, după ce toate comenzile vor fi onorate, măcar niște baxuri de Cuvée Alexandra, de Unchiu Puiu, de Francisc și Red King. O dată, fiindcă îmi plac foarte mult. Apoi, fiindcă pariez pe ele însele, pe potențialul de învechire, pe duhul valah ascuns în fiecare sticlă. Pe cuvânt de bănățean!

Citit 1690 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Aprilie 2020 16:43

Media

Publicitate

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Caută

Publicitate