Miercuri 8 Aprilie 2020

Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

În mod absolut întâmplător, am făcut o pasiune pentru vinurile unei crame boutique din Dealu Mare, p...

Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

Ani bisecți, vinuri bisecte... Din patru în patru ani, în anii aceia de 366 de zile în care luna feb...

Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Punctul culminant al unui weekend de foc petrecut la început de februarie în dormitorul bunicii a fo...

  • Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

  • Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

  • Un mic festival internațional cu participarea a șapte magnifici ai vinului

Marți, 10 Martie 2020 21:57

Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În mod absolut întâmplător, am făcut o pasiune pentru vinurile unei crame boutique din Dealu Mare, pe numele său Ferdi,  după ce am degustat o sticlă primită în urmă cu destui ani de la prietenul Vali Ceafalău.

Toate vinurile marca Ferdi, o cramă de 1,5 plus 1,5 ha, au calitatea minunată că sunt ediții limitate. La 700 de sticle, la 500 de sticle, la cât vrea creatorul lor, Fernando Mihăilescu, fost căpitan de vas, mare campion de pescuit și mare oenofil român. Dacă dorește, Ferdi pune niște pești pe etichete și-i zice fiecărui cuvée Pițigaia ori Unchiu Puiu, Mister ori Francisc, Lady ori Cosmina, enumerând toate vietățile și ființele dragi care i-au marcat existența. Și poate evoca astfel tot ceea ce-i dictează nostalgia, poate un corp, poate un port, dând sens și grație unor vinuri altminteri lucrate dumnezeiește.

Ce e frumos la vinurile acestei crame mici ține de creativitate și originalitate, de unicitatea etichetelor și a stilului, de îndrăzneala care poate schimba lumea. Vinurile albe, de-s cupaje, au finețe franțuzească și vino-ncoace valah, rosé-urile revendică grația provensală, chiar de provin din provincia omului regățean, iar roșiile aduc forță și stil bărbătesc, încercând să instituie un fel de autoritate căpitănească a vinului.

Fernando, Ferdi, povestește, îți spune totul despre începuturile cramei, despre tehnologia cu ajutorul căreia se străduiește să impună o linie și să dea stil etichetelor sale. După ce îi deguști vinurile, ai putea spune chiar că a reușit. E nevoie de câteva mii de asemenea pasionați pentru a face primăvară în viticultura și oenologia românească. Nu zic, doi-trei, douăzeci ori treizeci om avea deja pe la cramele mici, îi enumăr aici pe cei care dau sens Cramei Gramma, pe doamna care a întemeiat Clos de Colombes, pe prietenii noștri care au pus punctul acela simpatic la sfârșitul cuvântului Bauer și pe alții pe care poate i-am uitat ori nici nu-i voi fi descoperit încă.

În seara în care Fernando și doamna lui au fost prezenți în club, am putut degusta: Rosé Cosmina Ediție Limitată 2019 (Merlot, Shiraz, Blaufränkisch), Cuvée Alexandra Ediție Limitată 2019 (Tămâioasă Românească, Riesling Italian, Sauvignon Blanc), Cuvée Unchiu Puiu (Merlot, Shiraz, Blaufränkisch), Cuvée Francisc 2017 (Cabernet Franc, Merlot), Red King Rezerva 2017 (Cabernet Sauvignon), Cuvée Paul Port 2016 demidulce (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon).

Am observat că acel cupaj de alb a devenit bestseller, că s-a comandat cu baxul. Eu am apreciat deopotrivă rosé-ul și vinurile roșii și cred că voi păstra pentru mine, după ce toate comenzile vor fi onorate, măcar niște baxuri de Cuvée Alexandra, de Unchiu Puiu, de Francisc și Red King. O dată, fiindcă îmi plac foarte mult. Apoi, fiindcă pariez pe ele însele, pe potențialul de învechire, pe duhul valah ascuns în fiecare sticlă. Pe cuvânt de bănățean!

Citit 354 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Martie 2020 14:04

Media

Vorbe despre vin

O sticlă de vin conține mai multă filozofie în ea decât orice altă carte din lume.


Publicitate

Pivnicer

Călătorul cu ochii larg deschiși poate observa că, pentru ieșeni, trei sunt steagurile care contează: cel al României, cel al Uniunii Europene și steagul Cotnari. În ultima noastră aventură oenologică, petrecută în capitala Moldovei și la poalele Dealului Cătălina, ne-am reîndrăgostit de Iași și de cea mai mare podgorie din zonă.

Caută

Distribuie asta!

Publicitate