Duminică 7 Martie 2021

Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

Când toată lumea de pe Pământ se ascunde de virus fugind pe fața nevăzută a Lunii, amicul Herbert Sz...

Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

La ultima degustare cu vinurile Avincis, desfășurată în bula temporală fragilă numită scenariu verde...

Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Prima degustare din 2021 a fost una cu totul și cu totul specială, câtă vreme promotorul vinurilor s...

  • Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

  • Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

  • Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Vineri, 21 August 2020 12:03

O degustare de orhidee, un freamăt nou în curtea bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Chiar dacă vinurile Domeniului Catleya ne sunt cunoscute de la o vreme, fie de pe la festivaluri, fie din paginile unei cărți la a cărei realizare ne-am adus o bună contribuție, fie de la degustarea recentă de rosé-uri și clătite, nu am avut parte până de curând de un eveniment dedicat în exclusivitate licorilor acestei crame mehedințene. Pentru membrii entuziaști ai CDViN, am corectat această „scăpare” la începutul lunii august, în prezența oenologului casei.

Cattleya, orhideea descoperită de botanistul și comerciantul britanic William Cattley într-un colet trimis pentru el din Brazilia la începutul secolului al XIX-lea, a pătruns în opera literară a lui Marcel Proust ca simbol al iubirii. Și a mai pătruns și în istoria viticolă recentă a României, grație a trei antreprenori francezi care au înființat o mică plantație viticolă la Corcova, Domeniul Catleya, pe fosta moșie a prințului Anton Bibescu, bun amic al lui Proust. Unul dintre ei este chiar vinificatorul cramei, Laurent Pfeffer, care ne-a făcut plăcerea să-și prezinte vinurile în curtea bunicii.

Laurent ne amintește cumva de Ghislain Moritz, oenologul Cramei Avincis, prietenul nostru alsacian căruia îi ducem dorul. Probabil fiindcă el, monsieur Pfeffer, elaborează vinuri la fel de frumoase, tot pe un domeniu oltenesc, cu nume de orhidee... literară.

Freamăt Alb 2019 (Fetească Albă&Fetească Regală), Epopée Alb ediția a II-a 2019 (Fetească Regală), Freamăt Rosé 2019 (Syrah&Cabernet Sauvignon), Freamăt Roșu 2016 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah), Perfect Simplu Feteacsă Neagră 2018, Perfect Simplu Cabernet Franc 2018 și Epopée Roșu ediția a IV-a Cabernet Sauvignon 2017 au fost vinurile servite și povestite de oenologul Domeniului Catleya.

Mă număr de pe acum printre iubitorii entuziaști ai vinurilor lui Laurent: găsesc calitate și stil în fiecare pahar. Albele sunt pline de șarm, oferă prospețime dar și complexitate, aduc un freamăt special în lumea oenologiei românești. Rosé-ul ne-a plăcut încă de la degustarea din iulie, cea însoțită de clătitele Pivnicerei. Cupajul Freamăt roșu oferă bucurii senzoriale la un preț prietenos. Feteasca Neagră din gama Perfect Simplu e o interpretare nouă și picantă a unui soi autohton străvechi, iar Cabernet Franc-ul, soi rar prin părțile noastre, dar foarte iubit și cultivat în țara vecină Ungaria, are finețe oltenească de.. Bordeaux. Pentru mine, vinul serii a fost Epopée Roșu, l-aș așeza alături de etichete mari cum ar fi Cuvée Charlotte de la SERVE, Flamboyant de la Davino, Smerenie și ISPITA de la Oprișor, Apogeum de la Valahorum.

Printre degustătorii entuziaști ai casei s-a numărat și copoiul Pinot, o teckeliță sârmoasă care s-a dedat la adulmecarea parfumului fiecărui dop marca Domeniul Catleya. Și am o intensă bănuială că a făcut-o cu foarte multă plăcere…

Citit 664 ori Ultima modificare Vineri, 21 August 2020 12:23
Publicitate

Pivnicer

Dacă privim înapoi, de-a lungul anului care a trecut, ne dăm seama că 2020 confirmă zicala romană că un an bisect este un an funest. Cu toată tristețea care a cuprins lumea și care ne-a cuprins și pe noi, o mică dar activă comunitate de iubitori de vin care a pierdut recent multe ființe dragi, am consemnat totuși în anul care a trecut și câteva evenimente fericite.

Caută

Publicitate