Joi 4 Martie 2021

Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

Când toată lumea de pe Pământ se ascunde de virus fugind pe fața nevăzută a Lunii, amicul Herbert Sz...

Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

La ultima degustare cu vinurile Avincis, desfășurată în bula temporală fragilă numită scenariu verde...

Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Prima degustare din 2021 a fost una cu totul și cu totul specială, câtă vreme promotorul vinurilor s...

  • Aniversare în dormitorul bunicii cu Herbert Sold Out

  • Delectare cu mousse și Avincis, ca-n vremurile bune

  • Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Luni, 01 Februarie 2021 15:15

Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Prima degustare din 2021 a fost una cu totul și cu totul specială, câtă vreme promotorul vinurilor s-a aflat și nu s-a aflat în dormitorul bunicii. L-am urmărit însă captivați pe ecranul unei tablete, în vreme ce savuram patru licori de top franțuzești, numai bune de alungat anumite tristeți de ianuarie.

Dacă stăm să ne amintim, în urmă cu opt ani, în februarie 2013, am organizat primul nostru skypetasting, în vinoteca de la subsolul casei bunicii. Am destupat atunci un anume Cuvée Charlotte iar oenologul Aurel Rotărescu ne-a prezentat vinul în mod virtual, de la 600 de kilometri depărtare.

Și dacă atunci am călătorit în Dealu Mare cu câteva apăsări de tastă, în ultimul weekend am desființat distanța Arad-Cluj și Arad-Bordeaux cu ajutorul noului nostru prieten Mihai Diaconu, director național de vânzări la Tepaso. După ce a promovat vinurile Gitana în dormitorul bunicii în  octombrie 2020, Mihai revine acum cu o selecție tentantă din Bordeaux, pe care a și prezentat-o pe messenger din nu foarte îndepărtatul său Cluj. Am avut totuși în club un promotor în carne și oase, în persoana lui  Augustin Filip, manager zonal la aceeași firmă de distribuție, care ne-a servit pe rând: Dourthe No.1 Bordeaux Sauvignon Blanc 2019, Dourthe No.1 Bordeaux 2018 (Merlot, Cabernet Sauvignon), Diane de Belgrave Haut-Médoc 2014 (Merlot, Cabernet Sauvignon), Dourthe Grands Terroirs Sauternes 2018 (Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle).

Primul vin, atât de tipic, de ușor, de direct, e un Sauvignon-școală, după cum bine l-a descris Mihai. De roșii ne-am îndrăgostit de la prima adulmecare, au profunzime, au aroganța valorii, a originii adulate. În ce privește ultima licoare, ca niște barbari din Mitteleuropa ce suntem, am servit-o nu în compania vreunui foie gras, cum scrie la carte, ci a unei rulade diplomat cu fructe cu care Pivnicera s-a învrednicit să ne tenteze. Cum să refuzi totuși această cremă bavareză, care provine din Anglia și fusese creată cândva, sub numele Charlotte Russe,  pentru țarul Alexandru I, dacă tot ai în pahar un irezistibil vin dulce, demn de Napoleon?  

 

Citit 389 ori Ultima modificare Luni, 01 Februarie 2021 15:25
Publicitate

Pivnicer

Dacă privim înapoi, de-a lungul anului care a trecut, ne dăm seama că 2020 confirmă zicala romană că un an bisect este un an funest. Cu toată tristețea care a cuprins lumea și care ne-a cuprins și pe noi, o mică dar activă comunitate de iubitori de vin care a pierdut recent multe ființe dragi, am consemnat totuși în anul care a trecut și câteva evenimente fericite.

Caută

Publicitate