Imprimă această pagină
Luni, 30 August 2021 14:24

O degustare de august și două crame de renume: Marchese Antinori și Viile Metamorfosis

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Prietenul Adrian Pașca înfruntă pandemia în dormitorul bunicii oferindu-ne cinci vinuri de la două crame de top. Cum toamna și veștile triste parcă au venit prea devreme, am încercat să le alungăm cu câte un Sauvignon Blanc, cu câte un spumant, cu câte un Botrosecco...

După o vacanță prelungită, în care am vizitat nu mai puțin de cinci țări și, bineînțeles, Bella Italia, ne întoarcem în dormitorul bunicii la vinurile și la petrecerile noastre. Într-un anturaj restrâns, amicul Adi Pașca, unul dintre cei mai buni profesioniși din lumea truditorilor pentru binele vinului românesc, ne-a oferit un nou eveniment din seria We love Pasta&Wine. Cu Adi am petrecut de-a lungul anilor multe clipe frumoase și am destupat un număr neclar de sticle de vin. Ba am avut la dispoziție un întreg hotel în urmă cu niște ani, în vremurile bune, când marele nostru prieten Giancorrado Urlich încă se mai afla printre noi. Cuvântul cheie „Metamorfosis” ne duce astăzi direct la 96 de articole pe cele două site-uri ale clubului și pe blogul Pivnicer, după cum cuvântul cheie „Antinori” ne dă 62 de rezultate pe publicațiile virtuale ale clubului, semn că în ultimii 7-8 ani am fost foarte apropiați de aceste mari nume vinicole. Ca vizitatori entuziaști ai cramelor Antinori de la Bargino, din Ampio  (Le Mortelle) și de la Vadu Săpat (Viile Metamorfosis), avem de acum o legătură directă cu oamenii, cu locurile și cu viile din care se obțin vinurile.

De data aceasta, din pricina unei vremi nu de august, ci de noiembrie, am fost nevoiți să ținem evenimentul nu în curtea, ci în odăile bunicii. Adi ne-a pregătit două feluri de paste, penne all'amatriciana și fusilli cu vită și ciuperci, iar Adina ne-a alintat cu irezistibilele sale găluște de aur (aranygaluska).

Am degustat pe rând: Viile Metamorfosis Via Colțul Pietrei Sauvignon Blanc 2020, Marchese Antinori Tenuta Montenisa Franciacorta Brut Rosé (Pinot Noir), Viile Metamorfosis Via Colțul Pietrei Rosé 2020 (Merlot, Syrah, Fetească Neagră, Negru de Drăgășani), Viile Metamorfosis Via Marchizului Negru de Drăgășani 2019, Le Mortelle Botrosecco 2014 (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc).

Sauvignon-ul e așa de tipic, că m-am îndrăgostit pe dată de el. Poate că a fost chiar vinul serii pentru mine... Problema din ultimii ani rămâne retailizarea vinurilor minunate ale cramei de la Vadu Săpat, care vine în contradicție cu filosofia familiei Antinori și a echipei aferente, reiterată într-un reportaj făcut la crama de la Bargino: „Noi nu facem vinuri de 2 euro!” Mi-a plăcut elegantul spumant rosé Franciacorta obținut din Pinot Noir, poate că nu așa de mult și rosé-ul liniștit care a urmat. După cum cred că volumul alcoolic uriaș din Negrul de Drăgășani  2019 nu e neapărat un factor de echilibru pentru acest vin, obținut dintr-un soi care în anii mai din urmă, 2013, 2015, 2016 de exemplu, a avut mult mai multe de oferit oenofilului. Botrosecco a venit la urmă cu blândețe și catifelare, iar acum, că știm bine paradisul unde se obține – Maremma, sudul Toscanei – cu atât ni se pare mai valoros.

 

 

Citit 1130 ori Ultima modificare Luni, 30 August 2021 14:29