Luni 21 Septembrie 2020

Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

După o lungă și pandemică absență, Viile Metamorfosis se întorc în dormitorul bunicii în cadrul unui...

O degustare de orhidee, un freamăt nou în curtea bunicii

Chiar dacă vinurile Domeniului Catleya ne sunt cunoscute de la o vreme, fie de pe la festivaluri, fi...

Printre mâhnirile prezentului, la vie poate fi en rosé, de caramel și ciocolată

Sâmbăta trecută a fost una de rosé și clătite. A treia ediție a minifestivalului nostru gourmet s-a ...

  • Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

  • O degustare de orhidee, un freamăt nou în curtea bunicii

  • Printre mâhnirile prezentului, la vie poate fi en rosé, de caramel și ciocolată

Joi, 14 Iunie 2012 22:35

Un festin în grup restrâns pentru amicii Clubului Vestik cu delicatesele Chef-ului Imi şi cu vinuri de la Prince Ştirbey, SERVE şi Oprişor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Să vă spun cum a fost. Ne-am gândit să organizăm un festin ca la carte, dat fiind că Imi, bucătarul neautorizat dar genial al clubului, ne tot vorbea de la o vreme, cu ochii sclipind de plăcerea cunoaşterii, de un oarecare muşchi Wellington gătit de el însuşi cu care a făcut furori în Germania. Decât că de data aceasta a gătit cu totul altceva şi chiar nu s-a supărat nimeni.

Apoi, un festin are nevoie, pe lângă delicatesele experimentale şi creative ale lui Imi, şi de vinuri pe măsură. Şi cum producătorii nu pot veni de fiecare dată din Dealu Mare, de pe colinele Iaşiului ori din Drăgăşani şi Mehedinţi să-şi prezinte vinurile în Clubul Vestik, ne-am gândit să facem noi asta pentru ei: o degustare profesională dar neautorizată sub ochii a 300 de autografe invidioase.

Am ales vreo şase vinuri. Unul dintre invitaţi, noul nostru prieten wine master Bian, somelier ce ia bacşişuri de la Abramovici, Berlusconi şi Sarkozy prin restaurante de lux italiene şi elveţiene, s-a văzut nevoit să plece intempestiv de la chef, lăsându-ne însă spre degustare un prosecco introductiv. Aşa se face că la un moment dat înotau în gheaţa frapierei trei vinuri de la Ştirbey, unul de la SERVE şi acel Valdobbiadene dăruit de amicul plecat. Iar în decantoare îşi dezvăluia culoarea minunată un Passarowitz 1718 de la Oprişor. Invitaţii noştri au fost ca de obicei nişte globetrotteri care obişnuiesc să deguste lumea în lungi călătorii de plăcere ori de serviciu, ca pe nişte vinuri obligatoriu de savurat într-o viaţă. Unul tocmai s-a întors din Arabia Saudită, însoţit de trei prietene care tocmai făcuseră shopping în Dubai şi de un amic ce obişnuieşte să dea lecţii de surfing în Portugalia. Iar unul altul, vestic cu acte în regulă, a trecut nu de mult printr-o aventură mexicană din care s-a întors nevătămat cu geamantanul plin de tequila şi cu frumoase amintiri de la un flashtasting organizat într-un patio de lângă Queretaro.
Aveam create aşadar toate condiţiile pentru a repeta scenariul filmului Marea crăpelniţă (La grande bouffe). Au fost la mijloc creaţiile gastronomice ale lui Imi: platouri conţinând măsline cu migdale, cremă de brânză de vacă şi nuci prăjite, biluţe de brânză (Emmentaler, Gorgonzola, Mozzarella) tăvălite în mac, boia şi verdeaţă, prosciutto con melone, apoi felul principal - spumă de raţă cu parfe de mere, urmat de un excelent desert pregătit de Pivniceră, după o reţetă din cartea regală de bucate: Lemon Drizzly Cake. Iar vinurile s-au succedat liniştit, în cantităţi totuşi prea cuminţi pentru un festin. Valdobbiadene şi-apoi Vitis Vetus şi-apoi Cuvee Amaury şi-apoi Passarowitz 1718, iar la desert două Tămâioase, în sec şi în dulce, de la Prince Ştirbey. Am făcut şi şedinţa foto de rigoare, cu vinuri la gheaţă şi cu Blues Brothers la sticlă şi la decantor. La sfârşit, ne-am dat seama că ni se terminaseră vinurile şi bunătăţile şi că aceasta a fost unul dintre cele mai frumoase întâmplări gastronomice şi oenologice de care am avut parte în ultima vreme.
Pentru următorul eveniment în cadru restrâns, aşa, în doisprezece persoane, ne vom bucura de aromele muşchiului Wellington promis de Imi şi, probabil, şi de vinuri de la Avincis şi Gramma, care ne-au cam lipsit de data aceasta. Nu le poţi avea însă pe toate deodată şi nici nu le poţi bea însă pe toate deodată!

 

Citit 5203 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 16:50
Publicitate

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Caută

Publicitate