Luni 21 Septembrie 2020

Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

După o lungă și pandemică absență, Viile Metamorfosis se întorc în dormitorul bunicii în cadrul unui...

O degustare de orhidee, un freamăt nou în curtea bunicii

Chiar dacă vinurile Domeniului Catleya ne sunt cunoscute de la o vreme, fie de pe la festivaluri, fi...

Printre mâhnirile prezentului, la vie poate fi en rosé, de caramel și ciocolată

Sâmbăta trecută a fost una de rosé și clătite. A treia ediție a minifestivalului nostru gourmet s-a ...

  • Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

  • O degustare de orhidee, un freamăt nou în curtea bunicii

  • Printre mâhnirile prezentului, la vie poate fi en rosé, de caramel și ciocolată

Marți, 07 August 2012 20:36

Nachbil şi "omul lui Bubi" au intrat în graţiile Clubului Vestik

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ultima acţiune a grupului Vestik, care a tulburat un pic liniştea patriarhală a cartierului nostru central, a avut drept protagonişti vinurile de la Nachbil şi un foarte original şi simpatic somelier care îşi spune "omul lui Bubi". Răzvan Demian, somelierul Nachbil, a adus cu sine spre degustare patru vinuri de la cea mai cunoscută cramă din Beltiug, iar noi am strâns iarăşi în dormitorul bunicii pasionaţi de pretutindeni, în speţă din Arad şi Timişoara, dar şi din Germania, multinaţionali şi amici de tot felul, ba chiar şi pe motanul Lucky, eroul poveştilor, pliantelor şi etichetelor CDViN.

De Crama Nachbil, ce să vă spun... Am o mare admiraţie pentru cei care construiesc ceva în ţara asta, o fermă, o fabrică, o cramă, pentru cei care sădesc şi zidesc, pentru cei care vor să lase în urmă ceva, să educe, să afirme un anume spirit pierdut în ţara asta, prea populară şi prea socialistă cândva, ca şi acum. Am degustat vinuri de la Nachbil de vreo trei ori: o dată la Vinvest, unde mi-am şi cumpărat pe loc cupajul Trei Graţii, parcă era din 2007; o dată la Budapesta - unde acelaşi vin iar mi-a intrat în graţii; şi la urmă acasă, în clubul Vestik. Albele de la Nachbil sunt minerale, acide, foarte ele însele, foarte nemţeşti, spunându-ţi parcă: "Astea suntem, poate nu cele mai bune vinuri din lume, însă avem personalitatea noastră nordică şi nu ne e ruşine s-o afirmăm". Roşiile însă, provenite din soiuri despre care pseudo-connaisseurii ar zice că n-ar avea ce căuta pe nu foarte însorite latitudini sătmărene, sunt complexe şi contrariante, nu ştiu dacă au acel anume vino-ncoace cu care ne îmbie Drăgăşaniul ori Dealul Mare, însă au sigur caracter şi exprimă foarte bine spiritul celor care îngrijesc locurile şi viile de unde provin.
De data aceasta am servit un Chardonnay baricat 2010, un Riesling de Rin 2010, cupajul Trei Graţii 2008 (Pinot Noir, Merlot, Cabernet-Sauvignon) şi Cuvée Selection 2008 (Cabernet-Sauvignon, Merlot) Răzvan, echipat cu "uniforma" somelieră şi cu un discurs pitoresc, ştiinţifico-filozofic şi pe alocuri chiar biblic, a avut grijă să captiveze auditoriul, riscând chiar prin prestaţie să eclipseze vinurile servite. A ţinut morţiş să răcim sub 16 grade cupajele roşii, prilej de polemică blândă cu membrii CDViN. Şi acum, când scriu aceste rânduri, sunt ferm convins că cele Trei Graţii trebuie servite la temperatura camerei, că felul în care se deschid, riscând chiar să-şi dezvăluie defectele, e singurul mod în care mă pot face să le iubesc. Îmi place vulnerabilitatea lor, cred că trebuie să vorbim deschis despre asta, să nu încercăm să mascăm defectele, caracterul dat de terroir, cu o simplă scădere de temperatură.
Oricum, a fost încă o seară frumoasă pentru toată lumea, poţi citi asta pe chipurile din galeria foto. După Gramma şi Villa Vinéa, încă o cramă mică dar foarte activă ia în piept provocarea de a pătrunde pe o dificilă şi încă prea puţin dezvoltată piaţă arădeană. Pentru mine, o plăcută surpriză a fost Chardonnay-ul baricat, pe care am avut grijă să-l răcim fără economie în frapierele clubului. Am regretat că somelierul Nachbil nu a adus cu sine şi mult lăudatul (de către Mihai, somelierul nostru neautorizat) Syrah, asta şi din pricină că ştiu bine că un membru CDViN nu se sfieşte să comande cu baxul ceea ce-i place cu adevărat. Ne-am propus însă să vizităm cândva în grup crama de la Beltiug şi să găsim Syrah-ul acolo, nu de alta, dar Mihai s-a întors absolut încântat după ce l-a cunoscut la el acasă, printre toate viile şi vinurile sale, pe creatorul brandului Nachbil, Johann Brutler.

 

Citit 6630 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 16:36
Publicitate

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Caută

Publicitate