Luni 18 Noiembrie 2019

Cinci Savori și tot atâtea Ispite de la Crama Oprișor

Toată lumea oenofilă bine informată știe că o degustare cu vinurile Cramei Oprișor în dormitorul bun...

HalloWine la superlativ în odăile bunicii!

O vrăjitoare din Extremul Orient, o mireasă cu barbă, mai mulți clauni și un Leprechaun au făcut spe...

The old and the new: Groningen Wijnfestival 4th edition

Experiencing something for the first time can be magical. You go somewhere, not knowing what to expe...

  • Cinci Savori și tot atâtea Ispite de la Crama Oprișor

  • HalloWine la superlativ în odăile bunicii!

  • The old and the new: Groningen Wijnfestival 4th edition

Luni, 27 August 2012 17:22

Poveste cu Ştirbey, Raluca, Oliver şi tămâioase

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

De câte ori dăm prin Drăgăşani, pe la Avincis, e musai să trecem şi pe la Crama Ştirbey. Sau invers. Acum, după un răsărit şi apus de soare binecuvântate la Vila Dobruşa, am coborât un pic, cu căţel şi purcel, la prietenii noştri Oliver şi Raluca Bauer. Şi nu numai pentru vinurile de acolo, ci şi pentru ospitalitatea cu care suntem primiţi de fiecare dată, chiar şi atunci când oamenii nu-şi mai văd capul de treabă cu culesul şi prelucratul strugurilor.

Ne-a întâmpinat Raluca, ca o prietenă în stare să îmbrăţişeze dintr-odată pe toată lumea. Şi lumea, adică echipa Vestik, venea de la Arad, Timişoara şi Schweinfurt, via Castelul Bran. Oliver a apărut de undeva din adâncul cramei, încotoşmănat cu pantaloni lungi şi vestă groasă, trecând aşa, ca un soldat al viei şi vinului, la lumina toridă a zilei de august, în lumea de sus în care termometrele arătau o temperatură incredibilă. Dieter şi Mara au avut ocazia să-şi exerseze germana în compania oenologului de la Ştirbey, iar Raluca nu a aşteptat prea mult şi a deschis spumantul de Crâmpoşie. Am vizitat crama pe îndelete, mirosea a struguri proaspăt zdrobiţi, a must şi a tămâioase care vor deveni cândva vinuri de poveste. La 14 grade, printre baxuri, prese şi sticle, parcă am intrat deja într-o altă lume, în lumea de jos a cramei peste care domneşte cu puteri depline oenologul casei.

 

Apoi au tot curs vinuri pe terasa cu vedere la Olt: Crâmpoşie Selecţionată 2011, Fetească Regală 2011, Rosé 2011, Novac 2010 şi Fetească Regală Genius Loci 2007. Am fost ospătaţi şi cu o mâncare uşoară, din paste şi legume, şi chiar că nu ne mai venea să plecăm vreodată de acolo. Dieter se bronza la 37 de grade, iar Mara îşi trata o mică zgârietură la deget cu răceala binefăcătoare a unui demisec din 2011. Ne-am mai prostit în poze, Mara s-a aprovizionat cu nişte piersici apetisante, însă apoi ne-am văzut nevoiţi să umplem portbagajul cu baxuri şi să o luăm către casă. Acolo unde am ajuns după vreo şapte ore, încărcaţi cu încă o experienţă minunată şi cu nişte amintiri care merită să fie destăinuite aici, măcar de dragul reîntoarcerii cu gândul în acele locuri care ne atrag tot mai mult, aproape irezistibil.

Citit 8619 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 16:36

Vorbe despre vin

The grape is the only fruit that God gave the sense to know what it was made for.


Publicitate

Pivnicer

De trei ani încoace, Aradul are un festival de vin cu care se poate mândri în fața oricui. Într-un cadru atrăgător, cu standuri organizate după cele mai democratice principii, având design-ul folosit de Festivalul Ro-Wine, în coorganizarea unui partener comercial de prestigiu, Vicii și delicii mi-a plăcut în toate ale sale: ținută, participanți, licori. Cu excepția unui singur lucru: numele ales.

Caută

Publicitate