Luni 21 Septembrie 2020

Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

După o lungă și pandemică absență, Viile Metamorfosis se întorc în dormitorul bunicii în cadrul unui...

O degustare de orhidee, un freamăt nou în curtea bunicii

Chiar dacă vinurile Domeniului Catleya ne sunt cunoscute de la o vreme, fie de pe la festivaluri, fi...

Printre mâhnirile prezentului, la vie poate fi en rosé, de caramel și ciocolată

Sâmbăta trecută a fost una de rosé și clătite. A treia ediție a minifestivalului nostru gourmet s-a ...

  • Seară valahă, puglieză și supertoscană în fieful CDViN

  • O degustare de orhidee, un freamăt nou în curtea bunicii

  • Printre mâhnirile prezentului, la vie poate fi en rosé, de caramel și ciocolată

Luni, 01 Octombrie 2012 16:47

Două seri minunate cu vinuri S.E.R.V.E. şi corsicane, pe muzică de Nelu Pitic

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cei care cunosc cât de cât frumosul şi cochetul târg al Aradului ştiu bine că o seară cu vinuri S.E.R.V.E. pe muzică live oferită de Nelu Pitic în Clubul Vestik, adică în "dormitorul bunicii", este unul dintre cele mai frumoase lucruri care li se pot întâmpla prin părţile astea de lume.
O dată, fiindcă rareori un vin din gama superioară a producătorului din Dealu Mare a dezamăgit cunoscătorii şi pasionaţii. Apoi, fiindcă sunetul de chitară şi vocea maestrului Pitic, acompaniat adesea de fiul său mai mic, Andrei, au la rândul lor calitatea vinului premium românesc. Pe urmă, fiindcă nu e de colo ca toate acestea să se petreacă sub privirile mulţumite, pătrunzătoare ori ironice ale lui Santana, Steve Vai, Elton John, Rolling Stones şi ale altor vedete şi personalităţi care fac parte din colecţia unică de autografe ce umple pereţii clubului. Şi nu în ultimul rând, fiindcă platourile pregătite de master chef-ul neautorizat al clubului, căruia prietenii îi spun Imi, rivalizează, completează şi eclipsează adesea chiar şi vinurile cele mai alese.

Săptămâna trecută, unii dintre membrii CDViN au avut privilegiul să participe două seri la rând la un asemenea eveniment, fiindcă S.E.R.V.E. a ţinut să prezinte un număr impresionant de vinuri fanilor şi prietenilor arădeni ai licorilor elaborate de oenologul Aurel Rotărescu la crama regretatului conte Guy Tyrel de Poix.
Din păcate, de data aceasta nu am avut bucuria reîntâlnirii cu Louis Heriard Dubreuil, cel care a fost, alături de directorul de vânzări Dan Săvulescu, protagonistul unor evenimente anterioare care au inclus două fantastice verticale de Cuvée Charlotte şi Cuvée Amaury. Nu a lipsit în schimb amintitul, inconfundabilul, simpaticul, freneticul tovarăş Săvulescu, Genosse, cum îi spun în glumă apropiaţii din Clubul Vestik. Acesta s-a aflat din nou la Arad, în misiune. De prezentare a tot ceea ce are mai bun S.E.R.V.E. în acest moment. Şi toată lumea a putut observa că profesionistul în vânzări de la S.E.R.V.E. s-a achitat magistral de sarcini.
În prima seară, am avut parte de două vinuri albe din Dealu Mare produse la Crama Ceptura, Fetească Albă 2011 Vinul Cavalerului şi Cuvée Amaury 2010, şi de două vinuri corsicane roşii produse de Domaine Peraldi, Rouge 2009 şi Clos du Cardinal 2009. Fiecare dintre acestea şi-au avut fanii proprii, însă trebuie neapărat să remarcăm că al doilea vin servit, Cuvée Amaury, rămâne pentru pasionaţii din Vestik unul dintre cele mai bune, dacă nu cumva chiar cel mai bun cuvée produs în România. Când toată lumea s-a grăbit către casă, Nelu Pitic şi fiul său Andrei şi-au scos chitarele şi ne-au cântat pentru inimă şi suflet, printre paharele păstrând încă unice arome regăţene ori corsicane.
Nici bine nu am apucat să dereticăm prin club, să facem paharele să lucească şi să printăm noile fişe de degustare că s-a făcut iar seară, o seară de joi în care Dan Săvulescu, ajutat de somelierul neautorizat din Vestik, Mihai, mezinul Asociaţiei Vestik, a turnat pe rând în pahare Rosé 2011 Vinul Cavalerului, Chardonnay 2011 Terra Romana, Fetească Neagră 2010 Terra Romana şi Cuvée Alexandru 2007. Despre al doilea vin, putem spune cu mâna pe subiectiva noastră inimă că poate face parte oricând dintr-o degustare menită să prezinte cele mai tipice şi adevărate Chardonnay-uri produse în România. Oricum, acest vin, din recolta 2010, a ajuns deja în vinoteca unui şef de multinaţională, colecţionar şi băutor de Chardonnay, ce locuieşte undeva într-o veche capitală europeană, creând o anume şi incurabilă dependenţă. După precedenta, minunata Fetească a anului 2009, Feteasca Neagră din 2010 ne-a oferit o mare surpriză. Pentru că este cu totul altceva, altcineva. E mai condimentată, mai fină, mai domnoasă, cu o culoare şi catifelare unice, elaborată parcă precum un distins Pinot Noir. Ceea ce ne-a fost prezentat la urmă, legendarul Cuvée Alexandru, un Cabernet Sauvignon de viţă veche care nu mai există, reprezintă fără îndoială, pentru aceiaşi pasionaţi şi subiectivi membri fondatori ai Vestik, superlativul vinurilor marca S.E.R.V.E. Fiecare dintre aceştia şi-a rezervat deja un bax înainte de a afla preţul.
Să mai spunem că Imi a încercat cu succes pe membrii clubului două variante de bucate destinate prezentării la un prestigios concurs naţional în materie. A fost însă vorba de o interacţiune polemică, critică şi foarte constructivă, menită să îmbunătăţească până la perfecţiune creaţiile gastronomice ale chef-ului nostru. Îi dorim succes şi îl asigurăm că vom continua să-i devorăm cu poftă mâncărurile indiferent de rezultatul concursului.
O tombolă cu dopuri la frapieră organizată magistral de Dan şi executată de Mihai l-a făcut fericit pe unul dintre membrii clubului, Horia, care a plecat acasă cu un Chardonnay 2011 şi cu impresii de neuitat. La final, o distinsă doamnă care s-a numărat printre invitaţii serii de joi a rezumat foarte sugestiv, pe o fişă de degustare, impresiile celor prezenţi, apreciind nu în puncte, ci în cuvinte cele patru vinuri servite: Rosé - Un vin foarte plăcut!, Chardonnay - Un vin excelent!, Fetească Neagră - Un vin excelent!, Cuvée Alexandru - Un vin remarcabil! Mulţumim mult! Mulţumim şi noi, mult, echipei S.E.R.V.E., care în ultimii ani în relaţia cu noi s-a dovedit una dintre cele mai prompte şi profesioniste din domeniu, şi mulţumim mai ales regretatului conte Guy Tyrel de Poix al cărui spirit continuă să trăiască prin oamenii care-i continuă munca şi prin vinurile de calitate pe care aceştia le elaborează.

 

 

Citit 5402 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 16:32

Media

Publicitate

Pivnicer

De când ne cunoaștem cu prietenii noștri Zoli și Raluca, și să tot fie vreo șapte ani, am trăit atât de multe aventuri împreună că ele nu pot fi povestite nici în o mie și una de pagini de călătorii oenologice. Totuși cele mai importante evenimente legate de ei pot fi descrise mai jos, în câteva cuvinte și imagini, de dragul celui mai nou membru al clubului nostru de vin.

Caută

Publicitate