Oricâte permutări am pune la cale, oricât ne-am strădui să-i facem să încapă în clubul nostru de degustători de vin absolut neautorizați pe toți prietenii care împărtășesc cu noi pasiunea pentru nobila licoare, constatăm, invariabil, că încăperile cunoscute sub numele de dormitor al bunicii nu au, cel puțin deocamdată, decât 32 de locuri pe scaune. Iar dacă la anumite degustări au mai încăput și vreo zece amatori de vin care au preferat să stea în picioare decât să piardă o seară departe de vinurile lor favorite, în serile gastronomice pe care le organizăm periodic acest lucru nu mai e, din păcate, posibil.
Ca în fiecare an din 1988 încoace, revista de lifestyle Wine Spectator - concentrată mai ales pe vin și pe cultura vinului - a publicat un top al celor mai interesante 100 de vinuri, în opinia editorilor publicației. Vinurile din top au fost alese dintre cele circa 18.000 degustate în cursul anului 2014. În acest an, topul include vinuri din 14 țări și din trei state ale USA.
Căutând printre sticlele de pe raftul cu vinuri roșii un Cabernet puternic - ce s-ar potrivi perfect cu o carte aflată de o săptămână pe masa din livingul apartamentului meu situat la etajul trei, cu vedere spre intersecția mereu aglomerată, pe drumul care duce fie la Arad, fie la Aeroport, fie într-o nouă expediție oenologică -, am regăsit un vin uitat, adus tocmai din Mexic.
Pitit printre alte sticle ușor prăfuite, pe care menajera le ignoră, sistematic, din primăvara trecută, licoarea își aștepta, răbdătoare, șansa de a condimenta o seară deosebită. Am eliberat, deci, vinul din sticlă și, rotind încet paharul, am ales un album de muzică latino americană.
Aventura noastră, a celor din Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, la Merano WineFestival ne-a adus și o invitație la micul, dar cochetul Teatru Puccini, unde o româncă plecată în urmă cu 15 ani din țară își lansa o carte cu totul deosebită. Pe Marinela Vasilica Ardelean, Brand Manager la faimosul producător italian de spumante Foss Marai, o cunoscusem cu puțin timp în urmă, când ne-a vizitat clubul din Arad. Ne-am reîntâlnit în sala în care se aflau producătorii români invitați la Merano și am acceptat cu bucurie invitația la lansarea primei cărți în care vinuri românești sunt asociate cu preparate gastronomice italiene de top.
Ne-am luat cu alegerile și uite că nu am apucat să povestim, să ne amintim de ultima degustare din dormitorul bunicii. Nu c-ar fi ceva rău în asta… Ba din contră, e foarte bine, căci acum, în lunea asta simpatică, în care majoritatea cunoscuților noștri sunt cu zâmbetul pe buze, parcă scrisul decurge mai liniștit, mai normal, de parcă tocmai am scăpat de o carie.
A 23-a ediție a „Merano Wine Festival“, desfășurată între 7 și 10 noiembrie în orașul Merano, din Tirolul de Sud, s-a dovedit a fi, luni seara, după coborârea cortinei, cea mai de succes ediție din istoria unuia dintre cele mai exclusiviste târguri de vin din lume. Proprietarul festivalului, Helmuth Köcher, a tras linie și a constatat că i-au trecut pragul peste 10.000 de persoane - dintre care 6.800 de vizitatori plătitori; asta cu toate că prețul biletelor n-a fost unul simbolic, un tichet First Class ajungând la 120 de euro, pentru o singură zi! Nu e, deci, de mirare că festivalul a avut încasări estimate la șase milioane de euro. Pe lângă aceste premiere, am înregistrat încă una, care ne interesează direct: prezența a 14 producători de vinuri premium din România.
Atât de reușită a fost prima ediție a HalloWine, pe care am organizat-o anul trecut, încât în toamna asta am stat puțin pe gânduri dacă e cazul să ne punem din nou măștile. Pentru că, nu-i așa, e redundant și, pe alocuri, poate deveni chiar plictisitor să încerci să repeți un lucru care a ieșit aproape perfect.
O sticlă de Fetească Neagră din anul 2011, un cupaj ales într-un ambalaj de excepție, a călătorit 11 ore cu trenul pentru a poposi într-o vinotecă arădeană. Pentru acest vin și pentru memoria celui pe care îl evocă am luat drumul Bucureștiului, într-o zi cețoasă de sfârșit de octombrie, din acest capăt de Românie oenologică.
Am rămas datori cu trei cronici de vin: o degustare ad-hoc în dormitorul bunicii, sărbătoarea de 20 de ani de la SERVE și HalloWine 2014. Le vom lua pe rând, cronologic, de dragul amintirii, al retrăirii clipei.
Într-o seară specială, o mică parte a clubului s-a strâns în dormitorul bunicii și abia atunci ne-am dat seama că vinurile pregătite tindeau să devină mai multe decât degustătorii. Mai ales că Zoli, unul dintre principalii susținători ai CDViN, a adus cu sine, în dar, o Nenumită, iar Alex, un Grüner Veltliner.