Cea mai recentă degustare LacertA, de acum unul dintre cei mai activi parteneri ai CDViN, s-a produs în mod fericit a doua zi după concertul timişorean al lui Manu Chao. Am savurat prin urmare un şir de autografe în compania unui şir de vinuri de calitate, alături de chipuri mai vechi ori cât se poate de noi din anturajul clubului.
Oliver Bauer, oenologul care s-a impus în ultimul deceniu pe piaţa autohtonă prin vinurile de la Prince Ştirbey, este, totodată, împreună cu soţia sa Raluca, artizanul noii crame ridicate recent pe dealurile Drăgăşanilor, Crama Bauer, punct. Aici a ales să-şi mute colecţia personală de vinuri Herr Bauer, un neamţ atipic, pe care-l bănuieşti imediat că ar avea niscaiva sânge latin, măcar atunci când vorbeşte, pasional, despre vinuri.
În recentul nostru periplu oenologic prin Austria l-am întâlnit și pe Roman Horvath, cel care devenea, în 2009, al doilea Master of Wine al Austriei. Înainte de a se stabili profesional la Wachau, Herr Horvath a lucrat în podgorii din Chile și Franța. Este director al Domäne Wachau din 2005. Am profitat de ocazia de a-l fi întâlnit pentru a-l provoca la un scurt dialog, pe care îl puteți citi în continuare; un dialog în care revin, intenționat, și întrebări pe care le-am adresat, cu alte ocazii, altor deținători ai titlului de Master of Wine.
Seara noastră cu Gramma a fost una plină de căldură, ca în familie. Trei vinuri albe, multiplicate pentru plăcerea degustătorilor prezenţi, au şezut în răcitor şi în frapiere atâta timp cât Marian Olteanu, prietenul nostru din prea îndepărtata Ţară a Moldovei, să traverseze România pentru a prezenta noile creaţii ale oenologilor cramei, cu etichete purtând semnătura lui Horaţiu Mălăele.
După expediția la Domäne Wachau, am ajuns în capitala Austriei, pentru a participa la ediția din acest an a principalului eveniment oenologic austriac: VieVinum 2014, desfășurat între 14 și 16 iunie. Viena ne-a întâmpinat cu un aer familiar-cosmopolit și n-am putut rezista tentației să dăm o tură prin oraș într-una din elegantele trăsuri trase de doi armăsari. Din goana cailor aveam să descoperim spectaculosul Palat Hofburg unde, în câteva din cele 2.800 de încăperi, este organizat, în mod tradițional, evenimentul.
Într-o seară de joi, mi-au sărit Trei Peşti în frapieră şi-au început să înoate, prin gheaţă, într-un strop de Pelin. Nu, nu va trebui să Urlaţi de spaimă la auzul acestei veşti. Nu e vorba aici de vreun ritual păgân, Paganus, de vreun descântec la râu, de vreo incantaţie, Incantantion, în scopuri vrăjitoreşti. E vorba doar despre penultima degustare în clubul Vestik, una neaşteptat de reuşită, cu vinurile unui producător mai puţin cunoscut din Dealu Mare.
O expediţie oenologică în Austria, pe care o plănuiam de câţiva ani, a devenit posibilă la mijlocul acestei luni. Totul a început în 2011, după o corespondenţă cu unul din cei doi Masters of Wine ai Austriei, Roman Horvath. Acesta este Managing Director al unuia dintre cei mai apreciaţi producători de vin austrieci: Domäne Wachau.
Crama Oprişor face un dar minunat pasionaţilor de pretutindeni prin crearea unui nou Cabernet Sauvignon vinificat în alb. Sticla din gama Caloian, cu roşul sublimat în alb al regelui vinurilor, cu eticheta sa cu spice de grâu, este însoţită de o pâine. Când am văzut-o întâia oară, m-am bucurat pur şi simplu de această degustare vizuală mai mult decât dacă aş fi degustat vinul însuşi.
E al treilea an consecutiv în care patru membri fondatori ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizaţi sunt invitaţi de familia Irinel şi Valeriu Stoica la ziua Cramei Avincis, pentru a participa la un picnic ieşit din tiparele cu care am fost obişnuiţi în România. Am acceptat invitaţia pe loc, pentru că ne întoarcem de fiecare dată cu plăcere pe domeniul Vilei Dobruşa - conac neoromânesc restaurat; la Crama Avincis, placată cu calcar de Arnota; în mijlocul celor 30 de hectare de vie de Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Crâmpoşie Selecţionată, Cabernet Sauvignon şi Pinot Gris.
Abia am apucat să strângem, către dimineaţă, paharele cu duhul vinurilor Vitis Metamorfosis, că, în aceeaşi zi, ne-au intrat în dormitorul bunicii vinurile şi oamenii Cramei Atelier. Vali Ceafalău şi Dan Bundur, vechii noştri prieteni şi colegi de breaslă, oricare o fi ea, breasla, au adus cu sine, pentru invitaţi, nişte vinuri minunate şi ne-au dăruit un vin cu semnătura maestrului winemaker.