Marți 8 Iulie 2025

Domeniile Averești, adică Zghihare, Busuioace și un strop de Fetească Neagră

O cramă foarte interesantă din extremitatea opusă a țării vine în dormitorul bunicii din Arad. Am bi...

Vinuri și produse Magice de Paștele Cailor (de la Letea)

Un nou eveniment original, născocit în laboratoarele de idei ale CDViN, s-a petrecut în ultimul week...

Herbert Szasz și lunga noapte a alegerilor oenofile

Între două tururi de alegeri prezidențiale, Herbert ne răsfață în mai cu vinuri din Italia, Argentin...

  • Domeniile Averești, adică Zghihare, Busuioace și un strop de Fetească Neagră

  • Vinuri și produse Magice de Paștele Cailor (de la Letea)

  • Herbert Szasz și lunga noapte a alegerilor oenofile

Vineri, 20 Noiembrie 2015 01:02

Un meniu din 142.506 de combinații gastronomice posibile. Rafinament pan-asiatic în odăile bunicii

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

În urmă cu un an, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați organiza, în Arad, primele evenimente oenogastronomice de sorginte asiatică. Făceam, astfel, cunoștință cu gastronomia thailandeză, japoneză și vietnameză. De fiecare dată, maeștrii de ceremonii au fost Giuliano Scanavino, și Ja Nissara Buntos, cuplul italo-thailandez de la firma Zintra Thai Spa. Tot ei au fost cei care ne-au propus să începem aventura gastronomică a acestei toamne cu o seară pan-asiatică. Pentru neinițiați - o cină pan-asiatică este un eveniment gastronomic cu specialități culinare asiatice din mai multe țări. De această dată am ales specialități din Vietnam, Thailanda, China și Japonia.

Cum thailandeza Ja are în portofoliu 30 de rețete din Asia, am făcut un calcul scurt și am constatat că avem de ales un meniu dintr-un total echivalent cu combinări de 30 de feluri luate câte cinci. Adică din nu mai puțin de 142.506 de combinații gastronomice posibile.

Așa cum procedăm mai de fiecare dată în club, pentru că ne-am propus să promovăm vinurile autohtone, fiecare fel de mâncare a fost însoțit de un vin românesc. Am degustat, pe rând, Sauvignon Blanc Bauer, Rose AVINCIS, Merlot Bauer, Cuvee IX Lacerta și Cuvee Giusti spumant. A fost, ca de obicei, o seară interesantă, a cărei vedetă incontestabilă, din postura de chef, a fost thailandeza Ja, care ne-a gătit, cu ingrediente originale, meniul câștigător: Po Pia (Vietnam) - pui și spring rolls-uri vegetale, Gai Satey (Thailanda) - frigărui de pui marinate în lapte de nucă de cocos, servite cu sos de arahide, Salapao Dim Sum (China) - ciuperci și găluște din carne de porc, Salmon Teriyaki (Japonia) - file de somon gătit în sos de soia, servit cu garnitură de orez.
Am încheiat cu o delicioasă budincă din nucă de cocos.

A fost o seară culinar-oenologică unică în Arad, la care am avut bucuria să putem primi în odăile bunicii oaspeți care le-au trecut pentru prima oară pragul și care au promis că vor reveni. Nu ne rămâne, deci, decât să punem pe hârtie următoarele evenimente oenologice. Ceea ce vom și face, însă doar după ce ne vom întoarce de la Festivalul GoodWine, desfășurat între 20 și 22 noiembrie, la București.

Citit 3428 ori Ultima modificare Duminică, 22 Noiembrie 2015 20:59
Publicitate

Pivnicer

Am rezervat a opta zi a vacanței euro-portugheze pentru o întâlnire cu prietenul Elias Macovela, wine influencer și jurat pe la festivalurile de vin de pretutindeni. Ne-am cunoscut la Valea Verde, Cund, județul Mureș, cu prilejul jurizării unei cărți ai cărei editori am fost: The Wine Book of Romania/Cartea vinurilor românești.

Caută

Publicitate