Joi 18 Aprilie 2024

Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

Crama Avincis recuperează și reinventează un soi prețios creat la Stațiunea de Cercetare Drăgășani î...

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

  • Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

Luni, 25 Decembrie 2017 18:24

Vinuri românești pentru Joulupukki

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Mărturisim: noi credem în Moș Crăciun! Cum altfel ne-am fi apucat să plănuim, în luna septembrie, o expediție tocmai la Cercul Arctic, în orașul finlandez Rovaniemi, cu punct final la doar la două luni distanță, la mijlocul lunii noiembrie?  Am fost încântați să constatăm că, alături de noi, alți 14 parteneri au fost la fel de receptivi la ideea de a inversa rolurile și de a-i face un cadou Moșului. Dintre aceștia, nouă producători de vin români - Avincis, Crama La Salina, Crama Oprișor, Elite Wine, Gramma, Viile Metamorfosis, Villa Vinèa, Vinarte, Vincon - și un importator - Wine Hunter - ne-au încredințat vinurile lor pentru a le duce acasă la Santa Claus.


Moș Crăciun, învins de... bere

Rulota premium pusă la dispoziție de Haff.ro ne-a oferit un spațiu generos, așa că singura întrebare a fost dacă vameșii pe care-i vom întâlni pe drum vor înțelege țelul expediției noastre sau vor fi curioși să vadă ce se află în zecile de sticle pe care le aveam în rulotă. Aici a intervenit Vali, care a pus la punct câteva strategii ce ne permiteau, în cazul în care cel mai sumbru scenariu se adeverea - să ajungem, totuși, la reședința Moșului cu cel puțin un vin de la fiecare dintre partenerii noștri. În ciuda temerilor noastre, însă, totul a mers șnur, și am parcurs drumul pe uscat, și pe apă, cu feribotul, fără niciun incident.

Ajunși la Helsinki, ne-am întâlnit, într-un aglomerat wine bar finlandez, cu proaspătul nostru amic, scriitorul, ziaristul și nu în ultimul rând #winelover-ul Arto Koskelo. Ca un profesionist care știe tot ce mișcă în zona sa, Arto ne-a avertizat că lucrurile nu vor fi atât de simple cum par la prima vedere. Ne-a relatat cazul dramatic al celui mai cunoscut  Joulupukki - așa i se spune Moșului în finlandeză - pe numele său de mirean Timo Pakkanen. Deși a lucrat vreme de peste cinci decenii ca Moș Crăciun, celui mai faimos cetățean în acest rol i-a fost interzis, în 2014, să mai folosească vreodată însemnele-simbol ale lui Joulupukki din cauza preferinței lui notorii pentru bere și asocierii sale cu această băutură.

O dată în plus, ne-am pus întrebarea: vor putea ajunge vinurile românești la reședința lui Moș Crăciun? Era trecut de ora 23 când am părăsit Helsinki-ul și am luat-o spre Rovaniemi, unde, a doua zi, ne aștepta Moșul.

Puțină istorie

Moșul n-a avut dintotdeauna domiciliul stabil în Rovaniemi, la o azvârlitură de bulgăre de zăpadă de Cercul Arctic, în ținutul Lapland. În secolul al treilea, Moșul era cunoscut ca Sfântul Nicolae și locuia mai aproape de noi, în Turcia.
Mutarea acestuia s-a produs după un lung șir de întâmplări aparent fără legătură între ele, care i-au avut ca protagoniști pe un desenator american, pe un om de radio și pe un arhitect. În 1866, un desen publicat de revista Harpers îl reloca pe Santa Claus tocmai la Polul Nord. 63 de ani mai târziu, Unchiul Marcus, alias omul de radio finlandez Markus Rautio, anunța că atelierul lui Moș Crăciun tocmai fusese descoperit în regiunea Lapland, mai precis în localitatea Korvatunturi - nume ce se traduce aproximativ prin Muntele Ureche, cu referire la forma ciudată a reliefului din zonă. Finlandezii n-au pus nici o clipă la îndoială descoperirea, mai ales că Polul Nord părea un domiciliu plictisitor și cu totul improbabil chiar și pentru un pensionar supraponderal cu preferințe vestimentare evidente pentru culori țipătoare, deci cât se poate de discutabile pentru rezervații cetățeni nordici.

O istorie dramatică și un ren văzut din avion

Korvatunturi se află însă într-un loc izolat, aproape de granița cu Rusia, așa că Biroul Național de turism finlandez l-a mutat din nou pe Joulupukki în mult mai accesibilul Rovaniemi. Orașul are o istorie dramatică, în Al Doilea Război Mondial suportând întâi bombardamentele sovieticilor, apoi fiind devastat de naziștii care se retrăgeau. Aeroportul de pe care decolează, în fiecare sfârșit de an, sania trasă de renii Moșului este fostul aeroport al Luftwaffe, armata aeriană a Wehrmachtului, iar pădurile din apropierea reședinței lui Santa sunt încă presărate cu rămășițe ale structurilor construcțiilor naziste.
Reconstrucția orașului a fost posibilă datorită unor fonduri internaționale alocate în acest scop. Arhitectul Alvar Aalto a refăcut planurile orașului, șoselele și stadionul alcătuind, văzute de sus, un cap de ren, câteva străzi închipuind coarnele. Cel puțin așa spune legenda. Pentru că localnicii știu că renul se afla acolo dintotdeauna...

FC Santa Claus AC

 Am ajuns la Cercul Arctic după ce am trecut, în noapte, și pe lângă stadionul echipei locale, FC Santa Claus AC, echipa lui Moș Crăciun. Spre deosebire de puțin mai titrata AC Milan, la FC Santa „AC” vine, bineînțeles, de la Arctic Circle. O echipă înființată în 1993, mană cerească și pentru pariorii români amatori de meciuri cu 7+ goluri cu vreo zece ani în urmă, când bookmakerii mai riscau să ofere cote pentru partidele în care juca echipa Moșului. Căci roș-albii (ce alte culori ar fi putut să poarte?), la fel ca patronul lor spiritual, își poartă cu stoicism sacul - în cazul lor plin cu goluri, de fiecare dată când promovează din a patra ligă, în a treia. Și nici măcar nu trebuie să înceapă meciul, că adversari îi tachinează oricum cu demult răsuflatele glume cu elfi și reni... Poate e însă și un pic adevăr în toate astea, dovadă și media de spectatori pe propriul stadion, ce nu depășește 60 de aspiranți la postul de elf-de-mingi. Fără a-i mai socoti și pe fotbaliști...

Misiune îndeplinită

A doua zi, expediția noastră VINURI ROMÂNEŞTI PENTRU MOŞ CRĂCIUN a atins punctul culminant odată cu audiența obținută la reşedința Moşului, perfectată înainte de pauza de masă, prilej cu care i-am înmânat vinurile trimise de  partenerii noştri. Despre cum a decurs întâlnirea a povestit deja Vali, așa că vă invit să citiți AICI.

Paranteză. Nu bănuiam, în ziua întâlnirii cu Moșul, că aveam să învățăm, a doua zi, cum se înhamă un ren la sania specifică finlandeză. Fermierul finlandez Uule Niels Sara, manager și antrenor de reni la ferma proprie, organizează excursii de două ore cu sănii trase de reni, excursii pe care localnicii le numesc, impropriu, safari. Familia sa a înființat ferma cu 120 de ani în urmă. Îl puteți urmă în secvența filmată postată la finalul textului.

 
Shen Dan Lao Ren, cel mai popular din republică!

Am aflat că satul lui Moș Crăciun este vizitat anual de peste jumătate de milion de turiști, mulți dintre ei asiatici, numărul chinezilor care vin să-l viziteze pe Shen Dan Lao Ren - sub acest nume este cunoscut Moșul în China - crescând de la un an la altul.
Ne-am convins și noi că renul este nu numai mascota orașului, ci și un prilej pentru localnici de a face bani. Se vând de la amulete (5 euro), până la prafuri din corn de ren cu aparente puteri afrodisiace (10-15 euro).
 
Jumătate de milion de scrisori

Dar călătorului îi șade bine în rulota premium, așa că a venit timpul să ne luăm rămas bun, nu înainte însă de a vizita Oficiul Poștal oficial al Moșului, unde forfota era în toi. A fost inaugurat în 1985, la un an după ce guvernatorul de atunci al Laplandului, Asko Oinas, a declarat regiunea aflată la câțiva kilometri de Rovaniemi drept “Țara lui Moș Crăciun”. Tot în 1985 au pășit primii vizitatori în Satul lui Moș Crăciun, care include și oficiul poștal cu pricina. Aici sosesc anual peste jumătate de milion de scrisori destinate Moșului, de la copii din toată lumea. Scrisorile sunt prelucrate de elfi extrem de amabili. Răspunsul la o asemenea scrisoare costă 7,9 euro. În ceea ce ne privește, am trimis vederi cu Santa tuturor partenerilor noștri care au făcut ca expediția să fie posibilă: Avincis, Crama La Salina, Crama Oprișor, Elite Wine, Gramma, Viile Metamorfosis, Villa Vinèa, Vinarte, Vincon, Wine Hunter, Casa Rusu, Haff.ro, Zooland Arad. Asta nu înainte de a aplica ilustratelor un timbru reprezentativ de la Cercul Arctic și de a-i ruga pe elfi să le ștampileze cu însemnele speciale. Când se întoarce Moșul din călătorie, așteptăm și un feedback. Oare ce vin i-a plăcut cel mai mult?

Citit 2159 ori Ultima modificare Marți, 26 Decembrie 2017 15:42

Media

Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Caută

Publicitate