Joi 18 Aprilie 2024

Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

Crama Avincis recuperează și reinventează un soi prețios creat la Stațiunea de Cercetare Drăgășani î...

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

  • Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

Joi, 26 Aprilie 2018 09:21

Serbia pune pe hartă un nou festival oenologic: NOVOSADSKI SALON VINA

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La mai puțin de trei ore distanță de Arad, cu mașina - mulțumită autostrăzilor din Ungaria și Serbia -, nu mai puțin de 500 de vinuri reprezentând 90 de crame și-au trimis emisarii, în weekend-ul trecut, la primul festival al vinului organizat la în localitatea sârbească Novi Sad.

Desfășurat la parterul hotelului Park - de cinci stele - Novosadski Salon Vina a atras producători de vin din 11 țări, printre care Serbia, Croația, Macedonia, Franța, Portugalia, Turcia. De-a lungul a două zile - vineri, 20 aprilie, și sâmbătă, 21 aprilie, circa 400 de profesioniști din industria locală  a vinului - negocianți, distribuitori, proprietari de restaurante, somelieri, jurnaliști de specialitate - și  2.000 de vizitatori plătitori - un bilet de intrare a costat 1.000 de dinari, circa 40 de lei - au luat parte la un eveniment dinamic și, cu siguranță, mai reușit decât multe festivaluri de gen cu tradiție din România. La asta au contribuit, neîndoielnic, cele 17  masterclass-uri și workshopu-uri din program, la care s-a intrat fie gratuit, fie cu taxe cuprinse între 800 și 1.200 de dinari. Organizatorii salonului au fost: Inițiativa Wine Identity, revista Vino & Fino, Asociația Somelierilor din Voivodina și site-ul Zlatco.com.

V.I.P.-ul salonului de vin de la Novi Sad a fost Rod Smith, Master of Wine, britanicul stabilit în sudul Franței care a făcut parte, la primele două ediții, din juriul The Wine Book of Romania. La finalul acestor rânduri puteți urmări, într-un scurt interviu, impresiile la cald ale lui Rod Smith despre Novosadski Salon Vina.

O altă prezență importantă a fost Wine Mosaic, organizație franceză ce a prezentat o selecție de vinuri artizanale și soiuri rare, aflate în pragul extincției, ce mai pot fi încă întâlnite în sudul Franței.  

În imediata apropiere a încăperii în care a avut loc întâlnirea cu vinurile, zece comercianți și producători de brânzeturi și a altor produse alimentare specifice degustărilor de vin au oferit, la rându-le, degustări inedite.

Ambiția mărturisită a organizatorilor Salonului de Vin de la Novi Sad este să-l transforme în cel mai important și influent eveniment oenologic de pe teritoriul Serbiei. Ceea ce, cu siguranță, vor reuși, pentru că își propun să aducă la următoarele ediții vinuri remarcabile, produse în Europa de Sud-Est.

Citit 1321 ori Ultima modificare Joi, 26 Aprilie 2018 13:16

Media

Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Caută

Publicitate