Vineri 29 Martie 2024

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoase

Echipa Ciprian Gherheș&Vasile Ghimpu „recidivează” în Vestik Club cu o degustare de zile mari. L...

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

  • O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoa...

Marți, 22 Mai 2018 17:45

O seară premium, cu vinuri românești și artă marca ORAVITZAN

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ca membri fondatori ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, am fost convinși dintotdeauna că vinul premium este mult mai mult decât „o băutură alcoolică obținută din fermentarea sucului stors din struguri”. Că un vin memorabil este, la rându-i, o operă de artă aflată într-o transformare continuă. Acesta este motivul pentru care, de câte ori s-a ivit ocazia, am asociat numele Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați cu evenimente culturale și expoziții de artă, fie din postura de parteneri, fie din cea de modești sponsori. Expoziția artistului vizual Silviu Oravitzan - un creator despre care critica de specialitate scrie că și-a găsit inspirația în arta religioasă a Răsăritului creștin-ortodox - a fost una dintre aceste rare ocazii.

Născut în Ciclova Montană, județul Caraș-Severin, maestrul Oravitzan este unanim considerat drept unul dintre cei mai importanți artiști vizuali contemporani. Are în portofoliul său expoziții personale și lucrări de artă în colecții de stat și private din România, Polonia, Ungaria, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite. Printre lucrările de referință ale artistului bănățean se numără sculptura în lemn de mari dimensiuni de la reședința din Mănăstirea Nicula a Mitropolitului Bartolomeu al Clujului (2003) și iconostasul bisericii ortodoxe „Schimbarea la Față” din Cluj (2004).

Expoziția „Lumină și jertfă”, la care au participat amatori de artă din mai multe județe, a fost organizată la Muzeul de Artă din Arad, curator fiindu-i istoricul Adriana Pantazi. Vernisajul a fost onorat de prezența și de cuvintele profesorului universitar-doctor Marcel Tolcea, ca și de aceea a lui Radu Preda, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

La finalul vernisajului, clubul nostru a organizat o degustare privată de vin, la inițiativa familiei pictorului arădean Onisim Colta. Evenimentul, desfășurat în sălile de degustare ale clubului, a fost onorat de prezența familiei Oravitzan, de Radu Preda, dar și de mai mulți artiști din Arad. 

Vinurile serii au fost Friza Alb, Chardonnay 2017 Issa La Salina, Rosé 2016 Crama MaxiMarc, Nedeea 2016 Vinarte.

Din punct de vedere gastronomic, seara a fost una a brânzeturilor italiene. Am avut pe mese Buratta, Brie Scamorza Affumicata, Montasio Stagionato, dar și mezeluri Schiaccia Brisella Piccante, Filzetta Futura Salumi, Salame Piacentino, totul asortat cu humus și cremă de fetta. La desert am avut Cuvée Amelie dulce Avincis și lemon drizzly cake, prăjituri cu nucă.
 
A fost un eveniment cu o dinamică interesantă, ce a durat câteva ore și care s-a finalizat cu o vizită spontană în vinoteca privată a Pivnicerului, unde maestrul Oravitzan și Radu Preda au fost premiați cu câte o sticlă din vinul-emblemă al clubului, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz şi Pinot Noir din recoltele anului 2010, realizat în anul 2012 de Crama Oprișor.


Citit 1702 ori Ultima modificare Marți, 22 Mai 2018 21:27

Media

Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL ȘASE, în care gonim în Frecciarossa cu 300 km/h către Napoli și în care ne zgâlțâim în Circumvesuviana cu 30 km/h spre Pompei, pentru un spectacol în Teatro Grande și un sărut în Casa degli Amanti

Caută

Publicitate