Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Marți, 15 Ianuarie 2019 04:59

O degustare cu Bruno Gaberšek, #winelover-ul suprem al Sloveniei

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Una dintre cele mai interesante degustări în deplasare la care am avut privilegiul să fim părtași în anul ce a trecut a fost cea din Slovenia. O degustare pe care, iată, o prezentăm după ce 2018 tocmai s-a încheiat și e vremea bilanțurilor, a aducerilor aminte și, de ce nu - deși noul an abia a început -, a unor noi proiecte de degustare.


Întâlnirea noastră cu vinurile Sloveniei s-a produs într-un cadru atipic: în timp ce participam la cel mai mare târg din această parte a Europei, la ediția cu numărul 56 a Târgului Agro-Gastronomic AGRA. Cifrele evenimentului ce s-a întins pe 71.300 metri pătrați sunt impresionante: 1.840 de expozanți, din 32 de țări, care își prezintă produsele celor peste 120.000 de vizitatori. Deși steagul României a fluturat, la intrare, alături de steagurile țărilor participante, reprezentantele de la centrul de presă ne-au confirmat că nicio firmă din România nu a fost prezentă.
Târgul a avut și o secțiune dedicată vinului și altor băuturi alcoolice. Acolo ne-am dat întâlnire cu Bruno Gaberšek, nimeni altul decât #winelover-ul suprem al Sloveniei, dar și, deopotrivă, wine&food writer, educator în domeniul vinului și organizator de evenimente premium. Acesta a reprezentat la târg Family Estates Slovenia (FES), o asociație a unor podgorii de familie, fondată de către 13 producători de vin, în 2006. Principalul obiectiv al asociației este să reprezinte, să facă lobby și să apere pozițiile podgoriilor familiale  independente, în toate aspectele posibile. Cu exact zece ani în urmă, FES a devenit membră cu drepturi depline a Confederației Europene a Viticultorilor Independenți CEVI. În 2018, FES numără 78 de membri importanți, care reprezintă toate cele trei regiuni viticole din Slovenia.

Istenič

Bruno ne-a întâmpinat, pe cei șase membri ai Clubului Degustătorilor de vin Neautorizați prezenți la târg, cu un spumant de socializare de la Crama Istenič. Crama familiei Istenič a fost prima companie privată din Slovenia - și din Iugoslavia - producătoare de vinuri spumante folosind metoda tradițională și care a dezvoltat, mai târziu, un turism vitivinicol de succes.

Am degustat un spumant extra dry numit Istenič No.1, un cupaj de 60% Chardonnay, 30% Rumeni Plavec, 10% Pinot Noir. Are un conținut de alcool de 12.50% și a stat în sticlă cel puțin trei ani.  No.1 este produs doar în cei mai buni ani, în ediții limitate.

Un spumant No. 1 învechit poate fi asociat la masă cu orice fel principal de mâncare. Se recomandă a fi servit la 6°C. Spumantul No. 1 al familiei Istenič are în palmares un lung șir de premii - 20, ca să fim exacți, dintre care de referință este medalia de aur de la târgul de vin de la Verona, în 1998.

Valdhuber

Podgoria a împrumutat numele unui soi de viță care e sinonim cu vechea glorie a acestei podgorii. Crama Valdhuber produce vinuri albe și roșii, din cele mai bune soiuri.
Începuturile cramei datează din 1913. Patru generații mai târziu, vinul este un mod de viață în crama condusă de Valdhuber Bogomir (Mirč) împreună cu familia sa. Podgoriile se întind pe șapte hectare, soiuri albe fiind dominante.

În ultimii ani, crama s-a străduit să reînvie gloria de odinioară a soiului Laški Riesling, echivalentul Riesling-ului Italian în Slovenia.
Vinul degustat de noi a avut o culoare de lămâie, cu nuanțe verzui. Nasul pregnant, proaspăt, fructat, pur, portocaliu, cu nuanțe citrice. Sec, cu acid plăcut și prospețime. Caracterul prezent în nas a persistat în gură și a surprins cu un postgust lung. În concluzie, un vin cum nu se poate mai potrivit pentru zilele de vară.

Guerila

Proprietarii Cramei Guerila se autodefinesc drept revoluționari aflați în comuniune cu natura: „Ambiția noastră nu este de a conduce lumea - dacă faci vin cu inima, nu ai timp de așa ceva - preferăm să admirăm apusul”. Vinurile lor sunt dedicate celor cu spirit tânăr. Cel puţin aşa îl promovează cei de la marketingul cramei.

Am degustat Guerila Retro Selection, din soiurile Rebula, Zelen, Pinela și Malvasia, culese manual. Strugurii au fost cultivați după principiile agriculturii biodinamice. În pahar vinul a apărut ca fiind de un galben auriu viu, iar buchetul extrem de complex. Vinul combină arome de flori uscate, în special de mușeţel, ierburi, miere și fructe uscate. Un vin cu corp delicat, care emană prospețime. Cu o mineralitate intensă, armonios și elegant.

Prus   

Casa familiei Prus din localitatea  Krmačina adăpostește, sub același acoperiș, trei generații cu tradiție în producerea vinului. Toți cei care cumpără vin de minim 500 de euro de la cramă au dreptul de a-și păstra vinurile în seifurile cramei, în banca de vin. Banca de vin conține 24 de seifuri.

Am degustat Bela Krajina Modra Frankinja, un Blaufränkisch de un roșu rubiniu semi-intens, cu un nas ce amintește pregnant de fructe roșii. Degajă arome de soiuri coapte. Vinul este sec și echilibrat, caracterul Blaufränkisch este clar, taninurile sunt moi și coapte, inducând pe palat un gust fructat.

Verus          

Crama Verus a fost fondată de trei prieteni viticultori: Rajko Žličar, Danilo Šnajder și Božidar Grabovac, în primăvara anului 2007. Cei trei continuă o tradiție de familie: părinții și bunicii acestora au fost strâns legați de aceste podgorii și de vinurile lor.
„Verus” înseamnă adevărat, real, precum și cinstit, autentic, fără pretenții, echitabil. „Ne străduim invariabil să avem această atitudine față de toată lumea și sperăm că vinurile noastre prezintă aceleași calități”, mărturisesc proprietarii cramei.
Podgoriile Verus se află în estul Sloveniei, în regiunea viticolă Styria. Acestea se extind între râurile Drava și Mura și orașele Ormož și Ljutomer. Vița-de-vie este plantată pe pante abrupte, cu înclinații de până la 40 de grade. Pentru a evita pericolele înghețurilor de iarnă și de primăvară, podgoriile sunt situate la o altitudine de peste250 de metri. În acest peisaj divers, dinamic și deosebit de pitoresc, sunt cultivate 25 de hectare de viță-de-vie în locuri alese cu atenție de generații după numele lor tradițional: Jeruzalem, Kog, Litmerk, Stanovščak, Pavlovski vrh, Brebrovnik, Radomerščak, Gomila.

Bruno ne-a oferit un Verus Sauvignon. Un vin obținut din struguri proveniți din mai multe plantații, atât bătrâne cât și tinere, de pe terenurile de la est, sud și vest ale cramei. Am degustat un Sauvignon cu intensitatea maximă a buchetului, cu arome de floarea-soarelui, coacăze, fructe tropicale, urzici, capsicum, coacăze negre și iarbă cosită. Vinul este proaspăt, echilibrat și corpolent.

PRA-VinO

Crama produce vinuri seci, demiseci, demidulci și dulci. Aproximativ 50.000 de plante de viță-de-vie din soiurile Sauvignon, Riesling, Muscat, Traminer, Furmint, Pinot Noir, Riesling și Chardonnay au fost plantate pe pantele vestice ale podgoriei.

Vechile butoaiele mari, din lemn, au fost parțial înlocuite, iar acum cei 50.000 de litri de vin se păstrează atât în recipiente din oțel inoxidabil, cât și în butoaie de stejar.
Crama este membră a Asociației producătorilor de vinuri de familie.

De la PRA-VinO am degustat un vin din soiul Šipon. Originile etimologice ale acestui vin alb, cu prospețime caracteristică, sunt înconjurate de legende. Cea mai populară se referă la un batalion francez ce a traversat dealurile din Ierusalim în timpul războaielor napoleoniene, iar locuitorii au oferit unui ofițer de rang înalt un pahar de vin. Militarul și-ar fi exprimat încântarea spunând: "C'est si bon!". Din acest moment, vinul lăudat a fost numit de localnici Šipon.
Šipon prosperă pe solurile carbonatate, cu marnă și calcaroase specifice regiunii Ljutomer-Ormož. Soiul acoperă astăzi în jur de un sfert din suprafața cultivată a regiunii.

Frelih

Crama Frelih este situată în zona vitivinicolă Sava superioară. Poziția podgoriilor, solul bun și climatul moderat sunt cele mai potrivite pentru creșterea viilor tradiționale pentru producția vegetală. Crama produce și vinuri spumante, conform metodei tradiționale, iar vinul este maturat în butoaie de stejar speciale.

Am degustat un Frelich Echo Rdeče St Rupert, un vin sec complex, elegant și distinct, în care sunt reproduse și completate caracteristicile pe deplin exprimate ale celor trei soiuri din cele trei regiuni viticole slovene, Primorska, Posavje și Podravje: Merlot, Barbera și Modra Frankinja.

Protner

Crama familiei Protner se află în partea de nord-est a Sloveniei, în zona Mariborului.
Vinurile de la Joannes Protner  sunt considerate de top în Slovenia - și nu numai.

Pivnița lui Protner include o aripă mai veche de 200 de ani, unde este păstrat cel mai bun vin din propria podgorie. Ultima parte a pivniței este un magazin, unde vizitatorii pot alege vinuri cultivate pe dealurile Šempeter. Joannes Protner deține nouă hectare de vie, dintre care trei sunt situate pe un versantul abrupt, în partea sudică a dealurilor Šempeter.
Viile, care au o vechime cuprinsă între doi și patruzeci de ani,  produc struguri din soiurile Zeleni Silvanec (Grüner Silvaner) - Silvaner - vin de vară, Renski Rizling (Rhein Riesling), Muscat Galben Aromat, Chardonnay, Pinot Gris și Pinot Noir. În noua podgorie au fost plantate soiurile Šipon-Furmint și Pinot Blanc.
Protner a inaugurat, în 1996, o cramă nouă, unde pot fi cazate aproximativ 60 de persoane.

De la Protner am degustat un Renski Rizling 2011, un vin din struguri culeși manual. Un vin elegant, cu aciditate pronunțată. Un vin fructat, cu o culoare galben-verzuie fină, cu un buchet elegant, cu note de mere și lămâi.

Korenika&Moškon 

Korenika&Moškon este o cramă de familie situată în Korte, în inima Istriei slovene, ce produce vinuri albe și roșii. Familia deține 25 ha de viță-de-vie și 2,5 ha de plantații de măslini. În 1984, Miran Korenika și partenerul său de afaceri Ignac Moškon au început revitalizarea tradiției viticole, întreruptă în Slovenia în perioada comunistă. Crama produce inclusiv ulei de măsline extra virgin și 100% suc natural de struguri. Toate produsele sunt organice, certificate Demeter.
De la Korenika&Moškon am degustat un Refošk, un vin cu 14,50% vol, maturat în rezervoare de inox 20 de luni. Corpolent, fructat, cu note de ciocolată, complex atât în ​​nas, cât și pe palat.

Crama Marof

Crama Marof se află în regiunea Goričko, deasupra satului Mačkovci. Rădăcinile actualei crame datează din anul 1905, când nobilii maghiari din familia Szápáry și-au construit aici casa de vânătoare, completată cu un conac și o cramă de vin. În septembrie 2009 a fost deschisă o cramă modernă, de 1.200 metri pătrați. Vinurile sunt maturate în butoaie de stejar, baricuri și câteva tancuri din oțel inoxidabil. Producție anuală ajunge la 120.000 de sticle.

Prin bunăvoința ghidului nostru într-ale vinurilor slovene, am degustat un Marof Cru. Strugurii selectați manual din cele mai bune parcele și din cele mai vechi podgorii s-au întâlnit în acest vin maturat optsprezece luni în butoaie de stejar (500 și 600 l) și baricuri (225 l). Scos pe piață în a treia primăvară după culegerea strugurilor, acest vin premium reprezintă 10% din producția anuală a cramei.Atât calitatea celor 11 vinuri, cât și prezentarea ireproșabilă a gazdei și totodată ghidului nostru prin universul vinurilor slovene ne-au convins că ar fi păcat ca aceste vinuri să nu ajungă, la un moment dat, și la prietenii noștri din România. Cel puțin, la cei din  Arad și Timișoara...

Citit 1134 ori Ultima modificare Marți, 15 Ianuarie 2019 18:45

Media

Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate