Miercuri 7 Decembrie 2022

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

Crama Dradara vine întâia oară oficial în dormitorul bunicii, după neașteptate amânări cauzate de pa...

HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

De opt ani încoace, cu ajutorul prietenilor talentați din club, am reușit să transformăm Halloween-u...

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

  • De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

  • HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

Luni, 28 Ianuarie 2019 18:57

Vin și alegeri anticipate! Teleportați în 2020, pe rit SF

Scris de
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Așezați-vă liniștiți la locurile voastre, că articolul de față n-are nicio legătură cu politica, deși, de data asta, chiar îmi pare rău să scriu asta. Pentru câteva ore, am avut șansa să adulmecăm atmosfera anului douăzeci-douăzeci - vorba unei pierdute în spațiu, care, dacă n-ar fi existat, ar fi făcut furori ca personaj științifico-fantasmagoric.

Vă rog, însă, nu insistați să aflați, de la călătorii în timp care suntem: dacă au reușit să ne joace viitorul la 6 din 49 și să fugă cu banii; când a trecut euroiul granița de cinci leuți; dacă va mai rezista mustața unui anumit personaj până la Movember; ce va face campioana CFR Cluj în preliminariile Champions League din toamnă sau cu ce procent a câștigat al doilea mandat la Cotroceni un anume președinte. Astea sunt chestii lumești, pe care le ignorăm elegant, ori de câte ori ne adunăm în clubul nostru de degustători absolut neautorizați, în jurul paharelor de vin.

Ceea ce mi-am propus să împărtășesc, în rândurile ce urmează, este experiența unui Revelion pas comme les autres, leat 2020. În Timișoara și numai aici, e o sărbătoare care a ajuns la remarcabila ediție cu numărul 35. De-a lungul timpului, Revelionul SF, organizat de clubul timișorean HELION, într-o atmosferă ludică și creativă deopotrivă, a adunat, în fiecare an, scriitori, artiști, profesori, poeți, ingineri, doctori... și nu numai. Concursul Miss Catren și cel de bule, o paradă a costumelor, tombola cu obiecte aduse de participanți, bazarul cu obiecte science-fiction și plugușorul SF au rezistat timpului și se regăsesc și astăzi în desfășurătorul organizatorilor.

Ideea - de-a dreptul futuristă, în cel mai propriu sens virtual -, i-a venit timișoreanului Cornel Secu, cu mai bine de 34 de ani în urmă. Bine-bine, dar cine este Cornel Secu și, mai ales, de pe ce planetă a coborât printre noi? Cei care ar spune că e un profesor abosolut normal, ar fi imediat contraziși de CV-ul său, de-a dreptul științifico-fantastic: coordonator al cercurilor și cenaclurilor de la Casa Studenților; co-editor, împreună cu Marcel Luca, al primei reviste SF din România, Paradox (1972-1974); fondator al clubului de anticipație Helion (1980), pe care l-a coordonat până în 2014; redactor șef al revistei tipărite Helion (1981-prezent); redactor șef al revistei Helion Online (2010-2016); organizator/coorganizator a patru Convenții Naționale de Science-Fiction Romcon (1980, 1989, 2012, 2016); organizator al EUROCON (1994); vicepreședinte al Asociației Române de Science-Fiction (1991-1999); președinte executiv al Asociației Române a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction; distins de Societatea Europeana de SF cu un premiu, în calitate de promotor al EUROCON 1994. Și am putea continua, așa, până la următoarea vizită a omuleților verzi.

Împreună cu prietenii din Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, am dorit să importăm evenimentul, în premieră, și în Arad. Cum părintele Revelionului SF, profesorul Secu, a sprijinit, cu grație, inițiativa noastră, n-am ezitat.

Acum, că ne-am întors în prezent, despre primul Revelionul SF din istoria Aradului se poate spune că s-a jucat cu casa închisă, că personajele cele mai originale au fost răsplătite cu premii provenite de pe Planeta Vinului, că tombola pe care o organizăm din nou în club, după cinci ani, a avut 18 premii, care mai de care mai diferite.

Chef Alex ne-a pregătit un meniu stelar. A deschis seara cu deja faimosul parfait de ficat, de data asta în jeleu de Tokaji Aszu 5 puttonyos. A urmat un delicios foie gras cu chutnee și cu coriandru. La final am savurat un rulou din ceafă de vită Angus cu sos bearnaise.

Ca orice adunare SF care se respectă, am invitat și doi itALIENI originali și originari de pe planeta Bell Uno; doi agenți MIB cu costumele lor impecabile, care au luat aparent forma oenologului Manu Reolon și a jumătății sale, Giulia Samantha Schiavo. Așa se face că vinurile lui Manu, de la Crama MaxiMarc, au fost licorile serii, sticlele purtând etichete personalizate, în ton cu evenimentul. Trei dintre fiolele cu prețiosul lichid, purtând autograful oenologului, au fost teleportate și la REVELIONUL SF desfășurat în capitala Banatului, una dintre acestea participând la o licitație ad-hoc; a doua a devenit premiu la tombolă, iar a treia a intrat în patrimoniul Clubului Helion.

În sălile noastre de degustare finalul a fost dulce: tava de prajitură Rigó Jancsi, după rețeta originală, străjuită de trei omuleți verzi, i-a confirmat Pivnicerei faima de autoritate extraterestră într-ale cofeturilor chezaro-crăiești.

Noaptea noastră a fost la fel de albă ca și casca stormtrooper-ului Iulian, iar „timpul a trecut cu viteza cu care a curs vinul din sticle”, vorba aceluiași. Și pentru că a fost o noapte reușită, ne vom revedea, în reluare, în 31 decembrie, zi pe care cei câteva zeci de amatori de anticipație din Timișoara și Arad, și numai ei, o indexează, încă de pe acum, la categoria  „Dacă doriți să revedeți...”.

Citit 1887 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Ianuarie 2019 10:01
Publicitate

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Caută

Publicitate