Duminică 1 August 2021

O întâlnire emoționantă în compania vinurilor lui Herbert

După 30 de ani, amicul nostru de presă și studenție Laci Moldovan vine în țară tocmai din Texas. Ne ...

Laurent et Cécile, oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun

Laurent Pfeffer se întoarce în clubul bunicii după un an și o pandemie, pentru o degustare de iunie ...

Un eveniment atipic. Vinurile din colecția Valahorum, degustate într-un muzeu japonez din Cracovia

Încă de acum zece ani, de când am deschis porțile Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, am pl...

  • O întâlnire emoționantă în compania vinurilor lui Herbert

  • Laurent et Cécile, oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun

  • Un eveniment atipic. Vinurile din colecția Valahorum, degustate într-un muzeu japonez din Cracovia

Luni, 28 Ianuarie 2019 18:57

Vin și alegeri anticipate! Teleportați în 2020, pe rit SF

Scris de
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Așezați-vă liniștiți la locurile voastre, că articolul de față n-are nicio legătură cu politica, deși, de data asta, chiar îmi pare rău să scriu asta. Pentru câteva ore, am avut șansa să adulmecăm atmosfera anului douăzeci-douăzeci - vorba unei pierdute în spațiu, care, dacă n-ar fi existat, ar fi făcut furori ca personaj științifico-fantasmagoric.

Vă rog, însă, nu insistați să aflați, de la călătorii în timp care suntem: dacă au reușit să ne joace viitorul la 6 din 49 și să fugă cu banii; când a trecut euroiul granița de cinci leuți; dacă va mai rezista mustața unui anumit personaj până la Movember; ce va face campioana CFR Cluj în preliminariile Champions League din toamnă sau cu ce procent a câștigat al doilea mandat la Cotroceni un anume președinte. Astea sunt chestii lumești, pe care le ignorăm elegant, ori de câte ori ne adunăm în clubul nostru de degustători absolut neautorizați, în jurul paharelor de vin.

Ceea ce mi-am propus să împărtășesc, în rândurile ce urmează, este experiența unui Revelion pas comme les autres, leat 2020. În Timișoara și numai aici, e o sărbătoare care a ajuns la remarcabila ediție cu numărul 35. De-a lungul timpului, Revelionul SF, organizat de clubul timișorean HELION, într-o atmosferă ludică și creativă deopotrivă, a adunat, în fiecare an, scriitori, artiști, profesori, poeți, ingineri, doctori... și nu numai. Concursul Miss Catren și cel de bule, o paradă a costumelor, tombola cu obiecte aduse de participanți, bazarul cu obiecte science-fiction și plugușorul SF au rezistat timpului și se regăsesc și astăzi în desfășurătorul organizatorilor.

Ideea - de-a dreptul futuristă, în cel mai propriu sens virtual -, i-a venit timișoreanului Cornel Secu, cu mai bine de 34 de ani în urmă. Bine-bine, dar cine este Cornel Secu și, mai ales, de pe ce planetă a coborât printre noi? Cei care ar spune că e un profesor abosolut normal, ar fi imediat contraziși de CV-ul său, de-a dreptul științifico-fantastic: coordonator al cercurilor și cenaclurilor de la Casa Studenților; co-editor, împreună cu Marcel Luca, al primei reviste SF din România, Paradox (1972-1974); fondator al clubului de anticipație Helion (1980), pe care l-a coordonat până în 2014; redactor șef al revistei tipărite Helion (1981-prezent); redactor șef al revistei Helion Online (2010-2016); organizator/coorganizator a patru Convenții Naționale de Science-Fiction Romcon (1980, 1989, 2012, 2016); organizator al EUROCON (1994); vicepreședinte al Asociației Române de Science-Fiction (1991-1999); președinte executiv al Asociației Române a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction; distins de Societatea Europeana de SF cu un premiu, în calitate de promotor al EUROCON 1994. Și am putea continua, așa, până la următoarea vizită a omuleților verzi.

Împreună cu prietenii din Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, am dorit să importăm evenimentul, în premieră, și în Arad. Cum părintele Revelionului SF, profesorul Secu, a sprijinit, cu grație, inițiativa noastră, n-am ezitat.

Acum, că ne-am întors în prezent, despre primul Revelionul SF din istoria Aradului se poate spune că s-a jucat cu casa închisă, că personajele cele mai originale au fost răsplătite cu premii provenite de pe Planeta Vinului, că tombola pe care o organizăm din nou în club, după cinci ani, a avut 18 premii, care mai de care mai diferite.

Chef Alex ne-a pregătit un meniu stelar. A deschis seara cu deja faimosul parfait de ficat, de data asta în jeleu de Tokaji Aszu 5 puttonyos. A urmat un delicios foie gras cu chutnee și cu coriandru. La final am savurat un rulou din ceafă de vită Angus cu sos bearnaise.

Ca orice adunare SF care se respectă, am invitat și doi itALIENI originali și originari de pe planeta Bell Uno; doi agenți MIB cu costumele lor impecabile, care au luat aparent forma oenologului Manu Reolon și a jumătății sale, Giulia Samantha Schiavo. Așa se face că vinurile lui Manu, de la Crama MaxiMarc, au fost licorile serii, sticlele purtând etichete personalizate, în ton cu evenimentul. Trei dintre fiolele cu prețiosul lichid, purtând autograful oenologului, au fost teleportate și la REVELIONUL SF desfășurat în capitala Banatului, una dintre acestea participând la o licitație ad-hoc; a doua a devenit premiu la tombolă, iar a treia a intrat în patrimoniul Clubului Helion.

În sălile noastre de degustare finalul a fost dulce: tava de prajitură Rigó Jancsi, după rețeta originală, străjuită de trei omuleți verzi, i-a confirmat Pivnicerei faima de autoritate extraterestră într-ale cofeturilor chezaro-crăiești.

Noaptea noastră a fost la fel de albă ca și casca stormtrooper-ului Iulian, iar „timpul a trecut cu viteza cu care a curs vinul din sticle”, vorba aceluiași. Și pentru că a fost o noapte reușită, ne vom revedea, în reluare, în 31 decembrie, zi pe care cei câteva zeci de amatori de anticipație din Timișoara și Arad, și numai ei, o indexează, încă de pe acum, la categoria  „Dacă doriți să revedeți...”.

Citit 1514 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Ianuarie 2019 10:01
Publicitate

Pivnicer

Ultima călătorie fabuloasă a micului nostru grup de degustători de vinuri și de lume, neautorizați, s-a petrecut în urmă cu mai multe zile, de-a lungul a patru țări, dacă o punem la socoteală și pe a noastră. Am făcut-o în compania unui bun prieten, cu ajutorul căruia am vernisat în anii din urmă o mulțime de expoziții, dar și de degustări, în micul-mare târg al Aradului.

Caută

Publicitate