Luni 26 Iulie 2021

O întâlnire emoționantă în compania vinurilor lui Herbert

După 30 de ani, amicul nostru de presă și studenție Laci Moldovan vine în țară tocmai din Texas. Ne ...

Laurent et Cécile, oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun

Laurent Pfeffer se întoarce în clubul bunicii după un an și o pandemie, pentru o degustare de iunie ...

Un eveniment atipic. Vinurile din colecția Valahorum, degustate într-un muzeu japonez din Cracovia

Încă de acum zece ani, de când am deschis porțile Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, am pl...

  • O întâlnire emoționantă în compania vinurilor lui Herbert

  • Laurent et Cécile, oamenii care aduc ploaia și vinul cel bun

  • Un eveniment atipic. Vinurile din colecția Valahorum, degustate într-un muzeu japonez din Cracovia

Sâmbătă, 29 Iunie 2019 22:11

Primul oenolog sudamerican în club! O seară cu argentinianul Mauricio Lorca

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

O degustare pe care am proiectat-o cu mai bine de doi ani în urmă a devenit posibilă, iată, de abia în acest început de vară canicular. Marți, 18 iunie, am reușit să îl aducem în mijlocul nostru, al degustătorilor de vin neautorizați din Arad și Timișoara, pe unul dintre oenologii faimoși din America de Sud: argentinianul Mauricio Lorca.

Dacă vinurile marca Lorca erau cunoscute în club de mai mulți ani, întâlnirea față în față cu oenologul a fost posibilă datorită mai vechiului nostru prieten clujean, negociantul de vinuri Herbert Szasz, căruia Mauricio i-a încredințat, în exclusivitate pentru România, vinurile sale.

Mauricio este unul dintre puținii oenologi argentinieni care au creat un vin notat de criticul Robert Parker cu 96 de puncte. Printre vinurile sale se numără: Poético Malbec - prezent în degustarea de vineri, Recoleta Malbec, Poetico Syrah, Lorca Inspirado, Fantasia Cabernet Sauvignon.

Degustându-i vinurile, nu ai bănui că, la vârsta de 21 de ani, Mauricio studia medicina. Student fiind, a participat la o prezentare susținută de un reprezentant al Școlii de Oenologie din Mendoza, fapt care i-a marcat profund destinul. Și-a anunțat părinții că renunță la cariera medicală și a început să studieze oenologia. Câțiva ani mai târziu, era absolvent al facultății Don Bosco, cea mai prestigioasă în materie de formare a viitorilor oenologi. Mauricio Lorca și-a început cariera la Bodegas Esmeralda, apoi și-a legat numele de vinurile de la Bodega Michel Torino, din Cafayate, Salta. După cei câțiva ani de ucenicie, s-a întors acasă, în Mendoza, devenind oenolog-șef al cramei Luigi Bosca. Patru ani mai târziu, îl regăsim la Fincă La Celia, cramă unde avea să capete adevărata recunoașterea națională, câștigând câteva premii importante. Anul 2002 a fost unul de cotitură pentru cariera lui Lorca: a devenit oenologul și totodată managerul faimoasei Bodega Enrique Foster. Simultan, în această perioadă și-a impus pe piața națională brandul Bodega Mauricio Lorca. Lorca și-a inaugurat propria cramă - Bodega y Viñedos Mauricio Lorca - cu 14 ani în urmă. S-a stabilit în Perdriel, în Luján de Cuyo, la 25 km de orașul Mendoza.
Bodega y Viñedos Mauricio Lorca numără 6.850 plante la hectar, iar podgoriile sunt situate la 1.050 de metri altitudine, în Vista Flores, din Uco Valley. Crama are o capacitate de 540.000 de litri de vin. Vinurile sale pot fi degustate în 24 de țări din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord, America Centrală și Asia.

Revenind la degustarea noastră - de-a dreptul istorică: este prima dată când reușim să aducem în club un oenolog din America de Sud! -, Mauricio ne-a propus să degustăm șase dintre vinurile sale. 
Primul vin a fost Viognier, Poetico, Bodega Mauricio Lorca, 2013, alb sec. Strugurii au provenit din plantațiile de pe Uco Valley, Mendoza, aflate la 1.050 de metri altitudine. Sunt plantate 6.850 de vițe pe hectar, fiecare plantă oferind conținutul unei singure sticle de vin, 40% fermentat în stejar, 60% în cisterne de inox. Vinul are o tipicitate varietală perfectă și un echilibru remarcabil între stejar și fruct, o culoare verzui-galbenă intensă și arome fructate gen pară albă. Structura e remarcabilă și gustul amplu. Finalul e complex, lung și persistent. Se asociază ideal cu pește și fructe de mare. Ideal, de asemenea, pentru deserturi ce includ fructe proaspete.

 Am trecut apoi la Malbec & Shiraz, Fantasia, Bodega Mauricio Lorca, 2017, roșu, sec, cu 60% Malbec și 40% Shiraz. 30% din acest vin a fost îmbătrânit în butoaie de stejar. Vinul are o culoare roșie-intensă. La gust este condimentat, cu tușe de mentă și fructe de pădure roșii. Se asociază perfect cu fripturi și paşte mediteraneene, dar și cu ciocolată. Se servește la 14-16 grade Celsius.

 Cel de-al treilea vin a fost Malbec, single vineyard, Los Barrancos, Bodega Enrique Foster, 2015, roșu, sec. Strugurii, selectați manual, au provenit tot din plantația de pe Uco Valley, din fiecare plantă fiind obținută o singură sticlă de vin. Vinul a fost îmbătrânit timp de 12 luni în butoaie de stejar francez și american, iar apoi sticlele au fost păstrate în crama subterană timp de tot atâtea luni. Culoarea e intensă, roșie-violetă, iar arome predominant florale, cu o sugestie de mentol. Dulce pe palat, la început, finalul fiind lung și complet. Se asociază ideal cu paste și carne roșie. Se servește la 14-16 grade Celsius.

 A urmat apoi Petit Verdot Gran Lorca Poetico, 2013, un vin drag oenologului, Petit Verdot fiind soiul cu care Mauricio se identifică. Strugurii au fost selectați manual tot din plantația de pe Uco Valley, fiind produse 2.500 de sticle. Îmbătrânit, timp de 18 luni, în butoaie noi de stejar francez (90%) și stejar american (10%), vinul este de o tipicitate varietală perfectă; denotă un echilibru perfect între stejar și fruct. Culoarea este roșu-intens, spre negru. Nasul e intens, cu o concentrare mare de arome și note de mure. Excelent structurat, cu un final lung și surprinzător. Ideal de asociat cu carne roșie și carne afumată, cu orez cu ciuperci sau trufe, cu mâncare picantă. Se poate asocia și cu ciocolată, cu deserturi pe bază de lapte. Se servește la 14-16 grade Celsius.

Al cincilea vin al serii a fost Malbec, Edicion Limitada, Bodega Enrique Foster, 2011, sec. Strugurii, culeși manual, au provenit din plantațiile situate în Lujan de Cujo, Mendoza, aflate la 900 de metri altitudine. Plantațiile sunt din anii 1919 și 1966. Producția a fost de 5.500 de kilograme de struguri la hectar. Vinul a fost îmbătrânit timp de 14 luni în butoaie noi de stejar francez, iar apoi sticlele au fost păstrate în crama subterană timp de 12 luni. Culoarea e roșu-intens, cu tușe de negru. Aromele sunt intense, vinul e complex în cavitatea bucală, cu un final lung și complet, foarte echilibrat. Se asociază perfect cu carne de vânat și somon, cu mâncăruri condimentate. Se servește la 14-16 grade Celsius.

Am încheiat degustarea argentiniană cu Inspirado blend, Bodega Mauricio Lorca 2011, un cupaj de Shyraz, Malbec, Petit Verdot și Cabernet Sauvignon, îmbuteliat în 3.000 de sticle. Fermentarea a avut loc în butoaie de 500 de litri din stejar francez și american, și a fost urmată de o îmbătrânire, timp de 16 luni, în butoaie de stejar francez (85%) și american (15%). Culoarea vinului este roșu intens, spre negru. Nasul e complex, elegant și intens, iar gustul dezvăluie sugestii de fructe negre și condimente, combinate cu ciocolată și vanilie. Corpul este excelent, iar gustul dulce și plin. Elegant, echilibrat, cu tanini rotunzi. Finalul e lung și persistent.

Prezența lui Mauricio în club ne-a dat prilejul să aflăm că acesta le pregătește fanilor vinurilor sale o surpriză: mai multe vinuri single vineyard în ediții limitate - doar câteva sute de sticle! - din struguri selecționați de pe parcele reprezentative ale cramei sale, Bodega y Viñedos Mauricio Lorca. Vinurile vor putea fi comandate și aduse în România în 2020, prin intermediul clubului nostru. Am rezervat deja un bax din fiecare parcelă și, pentru că i-a plăcut atmosfera din clubul nostru, sunt șanse mari ca Mauricio să vină personal să ne prezinte aceste ediții limitate în club, anul viitor.

Cum degustarea s-a petrecut într-un club ce este totodată și un muzeu al autografelor, seara s-a încheiat cu o sesiune de semnături oferite de oenolog pe sticlele de vin, sticle ce au putut fi apoi „adoptate” de degustătorii neautorizați, însă doar în seara evenimentului. După doar șase ore petrecute în Arad, în Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, oenologul argentinian a luat drumul Clujului, unde îl aștepta avionul.

Și pentru că, în calitate de organizatori, am putea fi subiectivi în ceea ce privește intensitatea acestui eveniment, lăsăm concluzia la latitudinea uneia dintre cele mai experimentate membre ale clubului nostru, Ella Heizer, pe a cărei carte de vizită scrie „BTSF Certified în PDO/PGI Control în Wines, OIV Expert, WSET 3 Award în Wines”, concluzie notată într-o postare pe Facebook, la finalul degustării: „Until now, the most interesting tasting of my life! I am addicted to South-American wines, mostly to Malbec made there. From now on I will have troubles. Troubles to choose between wines :). Thank you, Mauricio Lorca! He poured the wine in my glass and lost few drops on my clothes. I will not wash them, ever!”. Suntem total de acord cu Ella!

Citit 906 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 18:34

Media

Publicitate

Pivnicer

Ultima călătorie fabuloasă a micului nostru grup de degustători de vinuri și de lume, neautorizați, s-a petrecut în urmă cu mai multe zile, de-a lungul a patru țări, dacă o punem la socoteală și pe a noastră. Am făcut-o în compania unui bun prieten, cu ajutorul căruia am vernisat în anii din urmă o mulțime de expoziții, dar și de degustări, în micul-mare târg al Aradului.

Caută

Publicitate