Marți 27 Septembrie 2022

Cel mai vechi colaborator, cele mai noi vinuri premium de la Oprișor

O degustare mult așteptată, cu casa închisă, o fost cea oficiată în ultimul weekend de Boris Ionescu...

Euro-degustare cu vinurile Cramei Avincis

Zilele trecute, odăile și curtea bunicii au găzduit întâia oară, alături de mari prieteni de la Bucu...

Degustare de seară cu Uțu și vinurile Cramei Feredeu

Zilele trecute am avut bucuria să facem cunoștință cu vinurile unei crame butic, situată la mică dis...

  • Cel mai vechi colaborator, cele mai noi vinuri premium de la Oprișor

  • Euro-degustare cu vinurile Cramei Avincis

  • Degustare de seară cu Uțu și vinurile Cramei Feredeu

Duminică, 26 Septembrie 2021 21:08

RO-Wine 2021, ediția de București: 92 producători, din 12 ţări, la aniversare

Scris de
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Eveniment aflat la a cincea ediție, RO-Wine | The International Wine Festival of Romania a fost primul festival de vin din afara Aradului la care am reușit să fim prezenți în acest an. Participasem și la prima ediție, în 2016, ca și la alte două, așa că, în ciuda faptului că trecem printr-o perioadă aglomerată - la club - și complicată - pe plan național, și nu numai -, ne-am propus să ajungem în București; chiar dacă doar pentru o zi, chiar dacă nu în efectiv complet, și între două avioane.

În 18 și 19 septembrie, 92 producători, din 12 ţări, și-au prezentat vinurile vizitatorilor. S-au înregistrat cifre record, în ciuda faptului că accesul s-a făcut exclusiv pe baza certificatului de vaccinare, sau a testului care putea fi administrat pe loc: au fost deschise peste 9.000 de sticle de vin (dintre cele 11.000 disponibile), s-au consumat peste 2,5 tone de gheaţă şi peste 6.000 de sticle de apă plată şi carbogazoasă.
Toate deşeurile de sticlă şi plastic au fost reciclate, ediţia din acest an stând sub semnul sustenabilităţii.

Am intrat în atmosfera festivalului participând, duminică, 19 septembrie, cu o oră înainte de a se da startul degustărilor în Fratelli Studios, la masterclass-ul dedicat vinurilor din soiuri românești, susținut de cofondatoarea Ro-Wine, Marinela Ardelean. Pe durata festivalului, profesioniştii au avut la dispoziţie încă două masterclass-uri susţinute de specialişti.

La fel cum s-a întâmplat și la edițiile precedente, publicul a fost format preponderent din profesionişti ai pieţei de vin – reprezentând magazine de vinuri, distribuitori, importatori, hotelieri şi restaurante, dar și din pasionați sosiți în zonă special pentru acest eveniment. La ediția din acest an, vizitatorii au putut câştiga premii constând în invitații la crame, în cadrul tombolelor organizate la standuri.

Ne-a făcut plăcere să reîntâlnim vechi prieteni din domeniu: Costel Cainamisir, brand manager la Domeniile Prince Matei; Vali Ceafalău, reprezentant al Cramei Rasova; Andreea Lica, manager la Domeniile Averești; Ștefan Timofti, brand manager la Apogeum; jurnaliștii Radu Rizea și Horia Hasnaș. Ne-a surprins mulțimea de fețe noi de la standuri, dar și absența unor proprietari de crame și oenologi cu care ne întâlnisem în anii trecuți.

Față de edițiile precedente, am remarcat amplasarea Zonei VIP într-un spațiu mai generos, unde am avut ocazia să participăm la degustări ale unor vinuri de top. Tot acolo am putut asocia vinurile cu câteva tipuri de brânzeturi şi delicatese oferite de producători locali şi internaţionali. A fost, totodată, locul unde am devenit fani ai îngheţatelor din Busuioacă de Bohotin și cu afinată Saber.

Am vizitat și pavilionul rezervat vinurilor din Republica Moldova, unde asociaţia Wines of Moldova, care reuneşte producători reprezentativi, a adus la Ro-Wine nu mai puțin de 25 de crame, unele dintre ele la prima întâlnire cu publicul din România.

„Festivalul a fost o gură de oxigen pentru mulţi dintre cei care au participat, de la producători la vizitatori. Piaţa vinului este vie şi are nevoie de interacţiuni personale, iar ultimele 18 luni au fost extrem de dificile din acest punct de vedere. Am avut şansa să reuşim să ne organizăm astfel încât să putem profita pe deplin de scurta fereastră de normalitate din acest an şi sperăm ca, începând cu 2022, să putem intra în calendarul nostru obişnuit de evenimente”, a remarcat Liviu Popescu, cofondator al festivalului.

„Încă este prea devreme să facem anunţuri, dar vom face tot posibilul să putem organiza ediția de la Cluj, stabilită pe data de 20-21 noiembrie 2021”, a promis, la rândul ei, Marinela Ardelean, la finalul festivalului.

Cei trei cofondatori ai festivalului, Marinela Ardelean și frații Liviu şi Mihai Popescu, își propun ca, în 2022, să organizeze nu mai puțin de cinci ediții ale Ro-Wine: în primăvară și în toamnă, la București; în vară, la Mamaia; la Sibiu și la Cluj.

Citit 373 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Septembrie 2021 00:07

Media

Publicitate

Pivnicer

Paradoxal sau nu, mi-e tare dor de Novaciul anilor ’90. Cu toată sărăcia specifică acelei epoci de tranziție, orășelul situat în apropiere de stațiunea Rânca își avea pe atunci farmecul lui, dat poate și de șoseaua străjuită de brazi falnici, șerpuind lin către înălțimile Parângului.

Caută

Publicitate