Marți 3 Octombrie 2023

Un Ferrari pentru fiecare!

În acest weekend, CDViN s-a umplut de produse Ferrari, câte unul pentru fiecare membru al clubului. ...

Minifestival anticaniculă: șase rosé-uri, 210 clătite și un pic de nostalgică magie

Tocmai am bifat a cincea ediție a minifestivalului de rosé și clătite, care musai se desfășoară în c...

Un vin mare și un an mare: Avincis Negru de Drăgășani 2019

Ultima degustare marca Avincis ne-a oferit cinci dintre noile vinuri ale cramei din Drăgășani, preze...

  • Un Ferrari pentru fiecare!

  • Minifestival anticaniculă: șase rosé-uri, 210 clătite și un pic de nostalgică magie

  • Un vin mare și un an mare: Avincis Negru de Drăgășani 2019

Duminică, 16 Octombrie 2022 03:35

O CASĂ DE VINURI fondată în 1692. În pivnițele Taylor's Port, din Vila Nova de Gaia

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Celebrul Ponte de Dom Luís I, despre care am povestit într-un articol precedent, leagă Vila Nova de Gaia de Porto. Iar Vila Nova de Gaia este o zonă renumită pentru pivnițele în care se păstrează vinurile de Porto, așa că nu puteam rata ocazia de a trece podul cu o țintă precisă, mai ales că taxiul nu costă, la orele de vârf, mai mult de 10-15 euro, din Porto până în fața cramei.
 
Din lipsă de timp, am vizitat doar o singură cramă din zonă. Taylor's este una dintre cele mai vechi case de vinuri de aici, fiind fondată în 1692 și dedicată producției de vin de Porto. Mulți dintre cei mai vechi și mai renumiți producători ai vinului de Porto - cum sunt Taylor's sau Croft - sunt de origine engleză sau scoțiană. Motivul nu e greu de ghicit: în cea mai mare parte a istoriei vinului de Porto, Marea Britanie a fost cea mai mare piață de vânzare a acestuia. Vizavi de Taylor's se află unul dintre cele mai faimoase hoteluri din Europa având ca tematică vinul: The Yeatman, luxoasa construcție de 5 stele aparținând familiei care i-a dat numele, stabilită în Porto din anul 1838. În paranteză fie spus, cei care duc mai departe numele Yeatman sunt proprietari a trei dintre cele mai cunoscute case de vinuri din Porto.
 
Pivnițele Taylor's Port din Vila Nova pot fi vizitate pe tot parcursul anului, iar un tur finalizat cu o degustare costă 15 euro pentru un adult și șase euro pentru copiii între 6 și 17 ani - aceștia nu vor primi la final vin, ci un suc de struguri și niște biscuiți speciali. După înregistrarea plății la recepție, am primit o hartă traseului și o telecomandă cu ajutorul căreia se poate accesa un ghid sonor în diverse limbi - 19, în total. Turul durează circa o oră, și e o experiență interesantă, gazdele punându-ne la la dispoziție o mulțime de date, o parte dintre acestea fiind reproduse inclusiv în aceste rânduri.
 
Pivnițele sunt lungi, răcoroase și întunecate, cu pereți groși de granit. Tavanele înalte ajută la păstrarea căldurii și la menținerea unei temperaturi constante pe tot parcursul anului. Vinurile din pivnițe sunt păstrate fie în butoaie, fie în cuve. Butoaiele din lemn de stejar au o capacitate de 630 de litri. Sunt folosite pentru a învechi vinurile Tawny Ports, în special vinurile Tawny de 10, 20, 30 și 40 de ani, Taylor fiind principalul producător.
 
La rândul lor, cuvele uriașe din lemn de stejar conțin, în mod normal, cel puțin 20.000 de litri de vin. Această metodă de învechire este utilizată în principal pentru a se obține vinuri de Porto mai fructate, în care învechirea în lemn este menită să confere finețe și un anumit grad de complexitate licorii, permițându-i totodată să-și păstreze structura și prospețimea.
Am aflat că miile de butoaie și cuve ce se află în pivnițele Taylor Port sunt întreținute de o echipă de dogari. Ei îngrijesc, repară butoaiele și cuvele, iar dacă e nevoie, pot chiar să facă altele noi. În timp ce vinul de Porto se maturează în lemn, o mică parte se pierde, în fiecare an, prin evaporare. Partea care se evaporă - până la 1% - e cunoscută în mod obișnuit sub numele de "Partea Îngerului". Evaporarea alcoolului determină apariția ciupercii negre "Baudoinia compniacensis" pe țiglele de pe acoperișurile încăperilor unde e depozitat vinul, trădând, la o eventuală examinare aeriană, locul în care e păstrat acesta.
 
Pentru a sărbători cea de-a 325-a aniversare, Taylor's a creat, în 2017, o ediție limitată a unui Porto comemorativ. O sticlă unică a fost produsă în mod special pe baza unei sticle realizate în jurul datei înființării Taylor's. Este cel mai vechi exemplu de sticlă datată intactă care poartă marca comerciantului; în acest caz simbolul "4" și "XX", folosit și astăzi ca marcă comercială Taylor's.
 
În ultima parte a turului cramei, proprietarii au expus, pe unul din pereți, capace ale unor butoaie de vin cu autografe de la personalitățile ce au trecut, de-a lungul timpului, pragul cramei. Printre acestea, l-am recunoscut pe fostul președinte american Barak Obama.
 
Odată terminat turul, la ieșirea din cramă vizitatorii constată că se află în curtea restaurantului local, unde au ocazia să deguste două vinuri, despre care vor afla amănunte de la un somelier aflat la dispoziția lor. Am avut în pahare un Chip Dry - Extra Dry White Port și un Botteled Vintage Port 2017 Taylor Fladgate & Yeatman. Starostele absolut al curții restaurantului cramei este un cocoș care îi cercetează cu ochi critic pe degustătorii de la mese. La intrarea în cramă fusesem avertizați că s-ar putea să ne viziteze în timpul degustării și, dacă e în toane bune, s-ar putea chiar să ne lase să interacționăm cu el. Așa a și fost, deși în spațiul de degustare s-au aflat câteva zeci de amatori de vin din toate țările, am avut lipici la cucurigu: cocoșul nu s-a mai dat dus de la masa la care am stat, de ai fi zis că suntem cunoștințe vechi, de la Horezu. L-am mângâiat pe creastă și i-am promis că se va (re)întâlni, la o degustare viitoare, cu mai mulți membri ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, la fel de nerăbdători să deguste vinurile cramei inaugurate în urmă cu 330 de ani.
 
‐‐‐--------------------------
 
Vinul de Porto...
... este unul dintre marile vinuri clasice europene, iar istoria sa este una lungă și fascinantă. Documentația pentru ceea ce veți citi în continuare provine de la Taylor's.
... este un vin fortifiat, ce se obține prin adăugarea de coniac sau de brandy în vin, în timpul procesului de producție. Mulți îl consideră cel mai reprezentativ vin fortifiat, expresia sa supremă fiind Vintage Port. În cazul vinului de Porto, adăugarea coniacului are loc înainte ca vinul să fi terminat fermentarea. Vinul de Porto are un conținut ridicat de alcool, în majoritatea cazurilor peste 18 grade.
... este produs în zona montană estică a Văii Douro din nordul Portugaliei, una dintre cele mai vechi și mai frumoase zone viticole din lume, unde se face vin de cel puțin două mii de ani. În 1756, podgoriile de vin de Porto din Douro au devenit prima zonă viticolă din lume ce a fost delimitată legal. Ca și alte mari vinuri clasice, vinul de Porto își datorează caracterul distinctiv unei asocieri unice de climă, sol, soi de struguri și tradiție în producerea vinului. Terroir-ul unic al Văii Douro și vinurile sale remarcabile nu pot fi reproduse în altă parte.
... este obținut, în principal, din struguri din soiuri indigene, cum ar fi Touriga Nacional, Touriga Francesa sau Tinta Barroca, ce sunt cultivați pe pantele abrupte și stâncoase ale dealurilor care mărginesc râul Douro și afluenții săi. Multe dintre cele mai vechi podgorii, considerate ca făcând parte din patrimoniul mondial, sunt plantate pe terase înguste, susținute de sute de ziduri de piatră uscată, construite manual.
... a fost transportat pentru prima dată, conform documentelor ce s-au păstrat în arhive, în 1678. Deși vinul este produs în alte zone ale Portugaliei, în podgoriile din partea superioară a Văii Douro, acesta își ia numele de la orașul de coastă Porto, de unde este exportat în mod tradițional. Până în secolul al XX-lea, vinul a fost transportat pe râul Douro de la podgorii, în bărci speciale, numite "barco rabelos". Vinul era apoi descărcat în casele de vin care se întindeau pe străduțele înguste din Vila Nova de Gaia, vizavi de centrul vechi al orașului Porto, unde era învechit, amestecat, îmbuteliat și, în cele din urmă, expediat.
Citit 275 ori Ultima modificare Vineri, 06 Ianuarie 2023 17:43
Publicitate

Pivnicer

Un festival al vânătorilor nu e pentru vegani, vegetarieni, activiști de tot soiul care vor să salveze planeta. Cum, deși dorim la rându-ne să salvăm lumea, nu ne numărăm printre grupurile militante și bine intenționate amintite mai sus, noi nu ratăm decât în caz de război ori pandemie un asemenea eveniment gourmet. Ultimul prilej să sărbătorim apartenența noastră la comunitatea cinegetică a trăitorilor de clipă s-a numit Festivalul Vânătorilor Ediția 2023 și s-a petrecut la Băile Lipova.

Caută

Publicitate