Miercuri 7 Decembrie 2022

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

Crama Dradara vine întâia oară oficial în dormitorul bunicii, după neașteptate amânări cauzate de pa...

HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

De opt ani încoace, cu ajutorul prietenilor talentați din club, am reușit să transformăm Halloween-u...

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

  • De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

  • HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

Marți, 28 Mai 2013 12:34

O seară cu vinuri şi senzaţii magnum de la Crama Oprişor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Mărturisesc că ultima degustare de magnum-uri de la Crama Oprişor a fost pentru mine un eveniment mult aşteptat. O dată, fiindcă am avut parte, alături de vreo 18 membri ai clubului, de unele dintre cele mai bune vinuri din România. Apoi, fiindcă numărul pasionaţilor din cadrul CDViN a crescut într-atât încât să ne permitem să organizăm degustări cu vinuri superpremium. Şi-apoi, cărui împătimit nu i-ar fi dor să regăsească în pahare aromele Smereniei, ale lui Passarowitz 1718, ale Cutiei Paleologu?

Potrivit recomandărilor oenologului, am avut grijă să decantăm vinul din cele trei magnum-uri de 1,5 litri în şase decantoare, cu aproximativ două ore înaintea servirii. M-am bucurat în singurătatea clubului de parfumul fiecărui vin. Al Smereniei, cupaj din 2010 de Shiraz, Pinot Noir şi Dornfelder în care nasurile profesioniste au identificat mirosuri de zmeură, vişine, cirese amare, scorţişoară, cuişoare, vanilie, cacao şi cafea. Al lui Passarowitz 1718, cupaj din 2009 de Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir şi Dornfelder din sticla mea favorită cu covor oltenesc şi soldăţel habsburgic, cu arome de cireşe şi coacăze negre, de vişine, afine, ciocolată neagră, cacao şi vanilie, potrivit exegeţilor avizaţi. Al Cutiei Paleologu, din sticla cu omuleţi, cupaj din 2008 de Fetească Neagră, Shiraz, Cabernet Sauvignon şi Dornfelder în care specialiştii au identificat arome de afine, condimente, prune uscate şi ciocolată neagră.
Am putut observa, ca neautorizat pasional ce sunt, că în decantoare parfumul Smereniei a devenit cu orele mai puţin persistent, estompându-se uşor, că Passarowitz a continuat să ofere nasului o mulţime de plăceri amestecate pe măsura trecerii timpului, că după câteva ceasuri cel mai seducător parfum a rămas cel al Cutiei Paleologu. Şi în afara plăcerii olfactive, m-am dedat la compoziţii foto cu sticlele goale reflectându-mi chipul şi lumina apusului ori cu iedera ca o vie de la fereastra clubului.
Borisul de serviciu, directorul de vânzări din partea asta de ţară care până acum a organizat cele mai multe degustări în şi pentru  Vestik club, a mai adus şi un vin de socializare, Zinfandelul 2012 vinificat în alb, cu care i-am întâmpinat pe primii veniţi. Am însoţit degustarea cu platouri de brânzeturi de maturate de la Lactitalia, cu pâine, boabe de struguri şi miez de nucă iar Boris a susţinut una dintre cele inspirate prezentări de până acum, într-un stil direct, nepretenţios, pe placul majorităţii invitaţilor şi mai ales al invitatelor. Între aceştia, doi sunt din California, un loc în care Zinfandelul este cu atât mai cunoscut, în varianta normală, vinificat în roşu.
În seara cu pricina, carafele pentru debarasare nu şi-au avut rostul, vinurile superpremium din magnum-uri fiind sorbite până la ultima picătură. Iar un ochi mai atent a putut distinge, în oglinda când roşu-violacee, când rubinie a vinurilor din pahar, chipurile mulţumite ale star-urilor care locuiesc, alături de autografele proprii, în ramele de pe pereţii clubului.

 

Citit 4895 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 22:23
Publicitate

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Caută

Publicitate