Sâmbătă 8 Mai 2021

250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  Până și o persoană stabilită recent în capitala Banatului ar ști să enumere, pe repede-înapoi, câ...

MaxiMarc, o degustare în familie

În pandemie, în scenariul roșu, sub spectrul unei viitoare carantine generale, ce altceva putem să f...

Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Cu degustarea Tepaso având ca tematică vinurile bordeleze am încheiat stagiunea de iarnă în Vestik C...

  • 250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  • MaxiMarc, o degustare în familie

  • Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Vineri, 31 Mai 2013 21:29

Un mariaj fericit marca SERVE: Sauvignon Blanc şi Fetească Albă Terra Romana

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Într-o zi de miercuri, la sfârşit de mai, vesticii şi-au dat din nou întâlnire cu vinurile SERVE graţie inepuizabilului profesionist de serviciu Dan Săvulescu. De data aceasta, a adus cu sine câteva noutăţi, între care scumpa mea febleţe Cuvée Charlotte, cea din 2010, prezentată "în premieră naţională, mondială, universală" în Clubul Vestik, după cum s-a exprimat directorul de vânzări de la SERVE.

De fapt, adevărata premieră a fost un flashtasting virtual via Skype desfăşurat în urmă cu câteva luni, în cadrul căruia am putut degusta "live", graţie generozităţii doamnei Mihaela de Poix, cuvée-ul preferat produs de compania regretatului conte Guy Tyrel de Poix. Asta nu înseamnă însă că nu ne-am bucurat pe măsură de vinurile prezentate. Am început cu un Riesling 2012 din gama Vinul Cavalerului, despre care oenologul spune că are miros de flori de citrice, flori albe de câmp, mineral (silex) şi gust proaspăt, cu atac acid, piersică albă, complex şi lung cu o rotunzime impresionantă pe final. Şi dacă nu m-am îndrăgostit tocmai de primul vin, am făcut-o în cazul celui de-al doilea, un cupaj de Sauvignon Blanc şi Fetească Albă 2012 din gama Terra Romana. Îl mai gustasem la ultimul GoodWine şi eram curios cum a evoluat. Ei bine, a făcut-o la modul splendid! Recomand acest vin tuturor pasionaţilor, el se află valoric imediat în apropierea, în anticamera lui Cuvée Amaury. Aurel Rotărescu, oenologul cramei, îl caracterizează astfel: miros de lămâi, grapefruit, note de sparanghel şi buxus, şi gust de fructe exotice, grapefruit, caisă, cu final de miez de pâine proaspătă, complex, echilibrat, persistent.

Al treilea vin, Chardonnay-ul 2012 din gama Terra Romana, unul cu miros de vanilie, pere, gutui, note de păducel şi cu gust onctuos, echilibrat, cu arome de miere de tei, pâine prăjită şi vanilie, cu final lung, plin şi complex, potrivit caracterizării oenologului, şi-a găsit destui fani printre vestici. Despre Rosé-ul 2012 din gama Vinul Cavalerului, nu mai spun, în ultima vreme acesta este poate cel mai de succes vin marca SERVE în clubul nostru. Dl Rotărescu a descoperit în el miros de fructe exotice şi floare de viţă şi gust de fragi, proaspăt, considerându-l uşor de băut, echilibrat, mediu ca lungime.

Primul vin roşu servit, al cincilea în ordinea degustării, a fost Feteasca Neagră 2011 Terra Romana, cu mirosul său de prune, stafide şi condimente (piper negru), cu gustul complex, având note de mură, cireaşă amară şi prună uscată, tanini puternici dar eleganţi, cu persistenţă foarte bună, aşa cum îl descrie oenologul care l-a creat. Există destui vestici care, atunci când vor vinul preferat, cer o Fetească Neagră de la SERVE. E drept, mai puţini sunt cei care iubesc al şaselea vin servit, Milenium roşu 2011 Terra Romana, având miros de fructe roşii de pădure, mure, afine, piper şi violete, cu gust de mure, zmeură, vanilie şi tanini eleganţi, aşa cum îl caracterizează Aurel Rotărescu.

Ultimul vin din degustare, cireaşa de pe tort, a fost Cuvée Charlotte 2010, favoritul meu, alături de cupajul alb. Poate că e un pic crud încă, dar mă bucur că i-am reîntâlnit parfumul inconfundabil şi aştept curios evoluţia sa în lunile şi anii care vin.

În rest, a fost o degustare plăcută, ca toate degustările. Am organizat o tombolă, oferind un Rosé Vinul Cavalerului, ne-am prostit în poze, am băut cu măsură, am stat între prieteni, am vorbit de toate. Şi vinul care mi-a rămas în minte e totodată şi primul pe care l-am încercat...

 

Citit 4181 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 22:07
Publicitate

Pivnicer

De curând, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați din Arad a devenit și Clubul Degustătorilor de Vin Vaccinați. După ce ani de zile și-au injectat indirect în vene Negru de Drăgășani, Pinot Noir, Petit Verdot, Crâmpoșie, Mustoasă ori Bonarda, membrii fondatori și-au făcut sau sunt pe cale să-și facă și primul vaccin împotriva noului virus.

Caută

Publicitate