Bogdan a venit în club însoţit de cinci vinuri programate pentru ziua degustării, de accesorii de top care ţin de arta exercitării meseriei de somelier, dar şi de câteva surprize hors concours. Între acestea, trei vinuri din gama mai de jos dar totuşi premium a Cramei LacertA, Green, White şi Black.
Ne-am strâns vreo treizeci la eveniment, ba am avut parte şi de un tort sărbătoresc în contul zilelor de naştere ale unor active membre ale clubului. Bogdan ştie totul despre vin, despre gheaţă şi temperaturi, despre arta servirii. E însoţit de termometre sofisticate cu care are grijă să măsoare tot felul de temperaturi care au legătură cu vinul ori cu paharele. O delegaţie timişoreană a ocupat câteva mese, iar somelierul, de formaţie toscană, a avut bucuria să-şi exerseze italiana în compania unui oaspete originar din ţara lui Dante.
Despre vinuri ştiam că albele sunt toate de top, iar între roşii străluceşte Pinot Noir-ul. Aşa s-a dovedit a fi şi de această dată, de această degustare. Am servit pe rând Rosé 2012, Fetească Albă 2012, Pinot Gris 2012, Pinot Noir 2010, Cabernet Sauvignon 2010. În prealabil ne delectasem cu proaspetele vinuri Green, cupaj de Chardonnay şi Rhein Riesling, şi Black, cupaj ori mai degrabă mariaj reuşit de Fetească Neagră şi Shiraz, dar şi cu White, obţinut din Sauvignon Blanc şi Fetească Albă. Rosé-ul, primul vin din degustare, a avut succes cu prilejul unui blind anterior, clasându-se pe primul loc între rose-urile încercate. L-am servit de la frapieră la fix 6 grade Celsius, urmat de vinurile albe. Feteasca Albă a fost slăbiciunea mea în această seară, un vin potrivit pentru a alunga arşiţa de august, cu aciditate foarte bună şi postgust generos. De Pinot Gris s-au îndrăgostit însă destule doamne şi domniţe, dintre cele pe care le invităm mereu cu plăcere la evenimentele clubului. A urmat senzaţia serii, unul dintre cele mai bune vinuri care au pătruns vreodată în dormitorul bunicii, Pinot Noir-ul din 2010, pentru care merită să te ridici în picioare şi să aplauzi. Bogdan l-a servit la fix 14 grade, aşa cum se cuvine să faci cu un Pinot Noir din plantaţie tânără şi din acest vin nu a mai rămas nici un strop în pahare. El intră automat în topul meu subiectiv iar eu îl recomand tuturor pasionaţilor şi împătimiţilor din lumea vinului care caută superlativul în fiecare pahar. Despre Cabernet Sauvignon-ul din acelaşi an, 2010, am putut observa că a făcut furori în rândul aceloraşi invitaţi şi invitate care au preţuit în primul rând Pinot Gris-ul.
Una peste alta, am avut iarăşi bucuria unui eveniment de clasă, graţie vinurilor de la LacertA şi graţie somelierului profesionist care le-a prezentat, dar şi anturajului ales pe sprânceană. Degustarea fiecărui vin a fost însoţită şi de o tombolă generoasă, patru invitaţi plecând acasă mai bogaţi cu un tirbuşon şi trei vinuri purtând şopârla pe etichetă. Bogdan ne-a promis o degustare viitoare cu noua gamă premium a producătorului austriac din Dealu Mare, eveniment pe care îl aşteptăm deja cu toţii cu sufletul la gură.
Târziu în noapte, când oaspeţii s-au dus şi am rămas doar cinci prieteni în club, ne-am prostit frumos şi am deschis încă o sticlă de Pinot Noir, prilej pentru mezinul vestic Mihai şi mezina Adriana să ne ofere o lecţie de vals latino. Printre mesele debarasate, cei doi dansatori s-au mişcat la fel de armonios, de fascinant precum vinul din pahare, adăugînd un postgust sentimental acestei seri unice ale cărei cuvinte cheie rămân fără îndoială LacertA şi Pinot Noir.